Εθνόσημο της Καρπαθο-Ουκρανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο των Καρπαθίων Ρουθηνία, η τρέχουσα Zakarpattia Oblast

Το εθνόσημο της Καρπαθο-Ουκρανίας είναι το επίσημο εραλδικό έμβλημα της περιφέρειας Ζακαρπάτια στην Ουκρανία.

Το εθνόσημο δημιουργήθηκαν μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η περιοχή της Ρουθηνίας των Καρπαθίων αποσπάστηκε από την Ουγγαρία και προσαρτήθηκε στο νεοσύστατο κράτος της Τσεχοσλοβακίας. Το σχεδίασε ο Γκούσταφ Φρίντριχ. Οι Ρουθηνοί είχαν λάβει υποσχέσεις για αυτονομία στο πλαίσιο της νέας χώρας και ως εκ τούτου δημιουργήθηκε εθνόσημο για τη γη τους.

Τα χέρια δείχνουν τα ουκρανικά βάμματα (εραλδικά χρώματα μπλε και του χρυσού στο πρώτο (dexter) πεδίο και μια κόκκινη αρκούδα σε ασημί στο δεύτερο πεδίο. Η αρκούδα είναι ίσως σύμβολο για τη άγρια ζωή στα καρπάθια.[1] Οι οριζόντιες γραμμές θα μπορούσαν να ήταν έμπνευση από εθνόσημο της Ουγγαρίας, στην οποία άνηκε προηγουμένως η περιοχή.

Τα εθνόσημο χρησιμοποιήθηκε από το βραχύβιο κράτος της Καρπαθο-Ουκρανίας το 1939, αλλά με την προσθήκη της Ουκρανικής τρίαινας στο πάνω μπλε μέρος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως από την Ουκρανική λαϊκή Δημοκρατία.

Επειδή το έδαφος της Καρπαθο-Ουκρανίας είναι η σημερινή περιφέρεια Ζακαρπατίας, το εθνόσημο χρησιμοποιείται από τη Ζακαρπατία σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Das Flaggenlexikon: Karpato-Ukraine (Transkarpatien): Wappen – Coat of Arms». Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2014.