Εθνοσυνέλευση της Λευκορωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνοσυνέλευση της Λευκορωσίας

Нацыянальны сход Рэспублікі Беларусь
Национальное собрание Республики Беларусь
Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας
Είδος
Τύποςδιθάλαμο
ΣώματαΣυμβούλιο της Δημοκρατίας
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ιστορία
Ίδρυση11 Νοεμβρίου 1996
Δομή
Έδρες174 μέλη
110 αντιπρόσωποι
64 σύμβουλοι
Συμβούλιο της Δημοκρατίας πολιτικές ομάδες
Κυβέρνηση (64)
  Ανεξάρτητοι (46)
Βουλή των Αντιπροσώπων
πολιτικές
ομάδες
Κυβέρνηση (110)

     Ανεξάρτητοι (89)
     ΚΚΛ (11)
     ΔΚΕΔ (6)
     ΛΠΚ (2)
     ΑΚ (1)

     ΦΔΚ (1)
Εκλογές
Έμμεση εκλογή από περιφερειακές συνελεύσεις, διορισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πλειοψηφικό από μονοεδρικές εκλογ. περιφέρειες
Βουλή των Αντιπροσώπων τελευταία εκλογή
17 Νοεμβρίου 2019
Τόπος συνεδριάσεων
Κτίριο του Κοινοβουλίου
Μινσκ
Ιστοσελίδα
www.house.gov.by
www.sovrep.gov.by

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας (λευκορωσικά: Нацыянальны сход Рэспублікі Беларусь, Νατσιγιάναλνι σχοντ Ρεσπούμπλικι Μπιελαρούς', ρωσικά: Национальное собрание Республики Беларусь‎‎, Νατσιονάλνογιε σαμπράνιε Ρεσπούμπλικι Μπελαρούς) είναι το διθάλαμο κοινοβούλιο που κυβερνά τη Λευκορωσία. Αποτελείται από:

Ενώ κάθε βουλή έχει ειδικά καθήκοντα, και οι δύο βουλές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βέτο σε διατάγματα των τοπικών διοικήσεων που παρεκκλίνουν από το Σύνταγμα της Λευκορωσίας.

Τα τμήματα της Εθνοσυνέλευσης συγκαλούνται σε δύο τακτικές συνεδρίες κάθε χρόνο: η πρώτη συνεδρία ανοίγει στις 2 Οκτωβρίου και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 80 ημέρες. Η δεύτερη συνεδρία ανοίγει στις 2 Απριλίου και δεν διαρκεί περισσότερες από 90 ημέρες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Συμβούλιο της Δημοκρατίας μπορούν να συγκληθούν σε έκτακτη σύνοδο. Οι έκτακτες σύνοδοι συγκαλούνται βάσει συγκεκριμένης ημερήσιας διάταξης κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου ή κατόπιν αιτήματος πλειοψηφίας τουλάχιστον δύο τρίτων από τα μέλη των δύο θαλάμων.

Κάθε νομοσχέδιο πρέπει να εξεταστεί αρχικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έπειτα στο Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

Στην πράξη, η Εθνοσυνέλευση δεν έχει πραγματική εξουσία. Το πολιτικό σύστημα της Λευκορωσίας συγκεντρώνει σχεδόν όλη την κυριαρχική εξουσία στα χέρια του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συγκεκριμένα, η Εθνοσυνέλευση έχει ελάχιστο έλεγχο στις κρατικές δαπάνες. σύμφωνα με το Σύνταγμα. Κάθε νομοσχέδιο που επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο ή την κυβέρνηση πριν εξεταστεί. Τα προεδρικά διατάγματα έχουν μεγαλύτερο βάρος σε σύγκριση με την απλή νομοθεσία. Ωστόσο, δεδομένου ότι έλαβε την σημερινή της μορφή το 1996, η Εθνοσυνέλευση κυριαρχείται από υποστηρικτές του Λουκασένκο σε κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει ουσιαστική αντίθεση στις προεδρικές αποφάσεις.

Ο προκάτοχός του ήταν το Ανώτατο Σοβιέτ της Λευκορωσίας (μέχρι το 1996).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]