Εθνοσυνέλευση στο Μπόρακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εθνοσυνέλευση στο Μπόρακ (σερβικά: Скупштина у Борку), ήταν μία εθνική συνέλευση των Σέρβων επαναστατών κατά των Οθωμανών που έγινε στις 15 Αυγούστου 1802 στο χωριό Μπόρακ.

Μετά τη νίκη των Σέρβων στη Μάχη του Ιβάνκοβατς ο Καραγιώργης Πέτροβιτς συγκάλεσε τη συνέλευση που έθεσε τις πρώτες βάσεις της εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές. Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση αναφέρεται ότι ήταν πάνω από χίλιοι.

Κατά τη γενική συνέλευση έγινε συζήτηση για την προμήθεια στρατιωτικών αναγκών, για την πληρωμή των στρατιωτών-μισθοφόρων, την καλύτερη οργάνωση της κυβέρνησης και τα δικαστήρια, για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκκλησιών και μοναστηριών και για τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων.

Ωστόσο από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της Συνέλευσης στο Μπόρακ είναι η απόφαση για τη δημιουργία του διοικητικού συμβουλίου των Σέρβων, το οποίο αποτελείται από έναν πρόεδρο, 12 μέλη και γραμματέα, ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα της οργάνωσης των δικαστηρίων, αστυνομικές και διοικητικές αρχές. Η συνέλευση εξέλεξε τους πρώτους έξι συμβούλους και για την προεδρία του Συμβουλίου διορίστηκε ο πρωθιερέας Ματέια Νενάντοβιτς. Με διάταξη το Συμβούλιο εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι Βολιάβτσα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Скупштина у Борку της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).