Διοικητικό συμβούλιο των Σέρβων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η σφραγίδα του συμβουλίου
Ο Ματέια Νενάντοβιτς, πρώτος πρόεδρος του συμβουλίου

Το Διοικητικό συμβούλιο των Σέρβων (σερβικά : Правитељствујушчи совјет сербски) ήταν μια από τις κεντρικές αρχές των επαναστατών της Σερβίας, που ιδρύθηκε στις 14 Αυγούστου 1805 από την Εθνοσυνέλευση στο Μπόρακ , κατά τη διάρκεια της πρώτης σερβικής επανάστασης. Ένας από τους ιδρυτές ήταν ο ιερέας Ματέια Νενάντοβιτς και ο Γκρούζοβιτς Μπόζα (Grujović Boza), καθηγητής ιστορίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ.

Η δημιουργία του συμβουλίου ήταν μια έκφραση των αναγκών του απελευθερωτικού αγώνα του σερβικού λαού στη ξένη επιρροή των μεγάλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της σερβικής εξέγερσης. Ο Καραγιώργης Πέτροβιτς είχε δώσει την συγκατάθεση του για την ίδρυση του, ζητώντας τη βοήθειά του για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής και χαρακτήρα.

Ήταν η κεντρική αρχή που ένωνε τις προσπάθειες των επαναστατών και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν με επιτυχία τον απελευθερωτικό αγώνα. Δημιούργησε τις βασικές προϋποθέσεις για την ταχεία οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σερβίας.

Το διοικητικό συμβούλιο , σύμφωνα με το σχέδιο Γκρούζοβιτς, αποτελούνταν από 12 εκλεγμένους αντιπροσώπους των 12 νεχαγιέ. Ένας πρόεδρος εκλεγόταν κάθε μήνα μεταξύ των 12 αντιπροσώπων. Είχε προγραμματίσει 6 υπουργούς : των ενόπλων δυνάμεων, της οικονομίας, της δικαιοσύνη, της εκπαίδευση και εκκλησίας, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, και μία θέση γραμματέα, οι υπουργοί εισήχθησαν μόλις το 1811. Η έδρα του ήταν στο μοναστήρι Βολιάβτσα και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο μοναστήρι Bogovadja .

Μετά την απελευθέρωση της Σμεντέρεβο το 1806 το συμβούλιο μετακόμισε εκεί, και στο Βελιγράδι το 1807 όπου παρέμεινε μέχρι την πτώση της εξέγερσης το 1813. Παρά το γεγονός ότι ήταν συνεχώς εκτεθειμένοι με τους αγώνες και τις προσδοκίες των Σέρβων το συμβούλιο διαδραμάτισε σημαντικό ιστορικό ρόλο στην επανάσταση της Σερβίας και της ίδιας της Σερβίας σαν ιδέα και κρατική υπόσταση.

Η σύνθεση των συμβουλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω έλλειψης πηγών δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί μια λίστα με όλα τα μέλη. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές μέλη του συμβουλίου ήταν: [1]

Ο Μπόζινταρ Γκρούτζοβιτς ήταν γραμματέας το 1805-1807. Γραμματείς επίσης ήταν: Ιβάν Γιούροβιτς, Τζερεμίε Γκάτζιτς, Στέφαν Ζίβκοβιτς, Μιχαΐλο Γκρούτζοβιτς, Στέφαν Φιλίποβιτς, Γαβρίλο Νικολάγιεβιτς, Γαβρίλο Βουγιάνοβιτς και K. Μάρκοβιτς.

Διοικητικό Συμβούλιο το 1811 - 1813[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια το 1811 το συμβούλιο αναδιοργανώθηκε, υπήρχαν και υπουργεία για πρώτη φορά. Κατά την περίοδο 1811 - 1813 η σύνθεση του συμβουλίου είχε ως εξής:

αρνήθηκε και τον αντικατέστησε ο Μίλζσκο Ράντονιτς
πέθανε το 1811 κι τον αντικατέστησε ο Ιβάν Τζούγκοβιτς
αρνήθηκε και τον αντικατέστησε ο Ίλιγια Μάρκοβιτς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Владе Србије: 1805-2005“, приредио Радош Љушић, 65. страна, ISBN 86-17-13111-X, издавач „Завод за уџбенике и наставна средства“, Београд, 2005. године.(COBISS)