Εθνικό Πάρκο Νίζνιαγια Κάμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Πάρκο Νίζνιαγια Κάμα

Το Εθνικό Πάρκο Νίζνιαγια Κάμα (Ρωσικά:Национальный парк Нижняя Кама, Ταταρική Γλώσσα:Түбән Кама милли паркы) είναι ένα Εθνικό Πάρκο στο κέντρο της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται στις περιοχές Tukayevsky και Yelabuzhsky του Ταταρστάν.Ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1991 για να προστατεύτουν τα κωνοφόρα δάση (κυρίως πεύκα) στις όχθες του ποταμού Κάμα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλι Μπορ

Η έκταση του εθνικού πάρκου Νίζνιαγια Κάμα είναι 26.601 εκτάρια.Το εθνικό πάρκο αποτελείται από τρεις απομονωμένες ομάδες. Δύο από αυτούς - Μάλι Μπορ και Ταναγιάφσκαγια Ντάχα - βρίσκονται κοντά στην πόλη Γιελαμπούγκα, στη δεξιά όχθη του ποταμού Κάμα, ενώ η τρίτη, η Μπολσόι Μπορ, βρίσκεται στη χερσόνησο στην αριστερή όχθη του ποταμού Κάμα, έξω από πόλη Ναμπερέζνι Τσέλνι.Στα όρια του πάρκου στο ποτάμι Κάμα έχει χτιστεί δεξαμενή.Η δεξιά όχθη του ποταμού είναι ψηλή, με χαράδρες.Ο ποταμός Τοϊμά είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του ποταμού Κάμα μέσα στο πάρκο. Σε αντίθεση με την δεξιά όχθη η αριστερή όχθη του Κάμα είναι επίπεδη.Κάτω από το φράγμα υπάρχουν τα λιβάδια Κάμα.Τα λιβάδια Κάμα και άλλα λιβάδια τα οποία βρίσκονται στη δεξιά όχθη αυτής της περιοχής ανήκουν επίσης στο πάρκο.

Εθνικό Πάρκο Νίζνιαγια Κάμα

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πάρκο Νίζνιαγια Κάμα υπάρχουν 41 είδη θηλαστικών.Τα μεγάλα θηλαστικά που είναι ευρέως διαδεδομένα στο πάρκο περιλαμβάνουν άλκες, ζαρκάδια, αγριόχοιρους, λύγκες, ασβούς, κάστορες ευρασίας και ρακούν.Υπάρχουν πολλά είδη νυχτερίδων, μερικά από τα οποία είναι σπάνια.Το πάρκο έχει πάνω από 190 είδη πτηνών (μερικά από αυτά είναι το γεράκι, ο σταχτοτσικνιάς και η γκρίζα κουκουβάγια), 6 είδη ερπετών(κοινή οχιά,κορονέλλα,κονάκι), 10 είδη αμφιβίων(χωματόφρυνος,χτενοτρίτωνας) και 16 είδη ψαριών(πέρκα,τσιπούρα,γατόψαρο).

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή καλύπτεται από δάση.Δάση υπάρχουν επίσης μακριά από την ακτή, ως απομονωμένες συστάδες.Η θέση του πάρκου είναι στα σύνορα τριών κλιματικών υποζώνων.Γ' αυτό το λόγο υπάρχουν διαφορετικά είδη δέντρων με το πιο συνηθισμένο είδος να είναι το πεύκο (65,4% της δασικής έκτασης).Υπάρχουν επίσης σε ένα βαθμό 19% το δέντρο σημύδα και σε ένα 6% ένα είδος λεύκης το aspen.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό πάρκο Νίζνιαγια Κάμα δέχεται έναν αρκετά μεγάλο όγκο επισκεπτών.Κατά τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται αρκετές τουριστικές εκδρομές.Υπάρχουν αξιοσημείωτες διαδρομές κατά μήκος των δασών, καθώς και θαλάσσιες διαδρομές κατά μήκος των ποταμών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Нижняя Кама Национальный парк" Αρχειοθετήθηκε 2020-01-30 στο Wayback Machine.
  2. "Национальный Парк Нижняя Кама"
  3. "Особо охраняемые природные территории России"
  4. А. Кусый, ed. (2007). Национальный парки России: Северо-Запад и центр. Вокруг света (in Russian). Вокруг света. pp. 35–55.