Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης
19°24′3″N 155°7′25″W
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Διοικητική υπαγωγήHawaii County
Γεωγραφική υπαγωγήΧαβάη
Χαρακτηρισμός1916
Κατηγορία πρ. περιοχήςIUCN category Ib: Wilderness Area[2]
Καθεστώς προστασίαςΜνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς[3]
Έκταση554 τετραγωνικό μίλι[4] και 87.940 εκτάριο[3]
Υψηλότερο σημείοΜάουνα Λόα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης είναι εθνικό πάρκο που βρίσκεται στην πολιτεία της Χαβάης στις ΗΠΑ, στο νησί της Χαβάης. Το πάρκο περιλαμβάνει δυο ενεργά ηφαίστεια: το Κιλαουέα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, και το Μάουνα Λόα που είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος ηφαίστειο στον κόσμο. Το πάρκο προσφέρει στους επιστήμονες μια πρώτη εικόνα για την ανάπτυξη των νησιών στην Χαβάη και πρόσβαση για την διεξαγωγή έρευνας πάνω στην ηφαιστειολογία. Για τους επισκέπτες, το πάρκο προσφέρει ηφαιστειακά τοπία, σπάνια χλωρίδα και πανίδα αλλά και μοναδική θέα στον παραδοσιακό πολιτισμό της Χαβάης ο οποίος συνδέεται με αυτά τα τοπία.

Ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1916 ως Εθνικό Πάρκο της Χαβάης, το οποίο αργότερα χωρίστηκε στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων και στο Εθνικό Πάρκο Χαλεάκαλα. Αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης μπήκε το 1987 στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το 2012 το πάρκο απεικονίστηκε στην 14η θέση στην σειρά βιβλίων America the Beautiful Quarters.

Στις 11 Μαΐου 2018, το πάρκο έκλεισε για το κοινό στην κορυφή του ηφαιστείου Κιλαουέα, λόγω εκρήξεων τέφρας, ζημιών στο οδικό δίκτυο και σεισμών. Τμήματα του πάρκου άνοιξαν ξανά για το κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου 2018. Από το 2020, το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου είναι ανοιχτό. Ωστόσο ορισμένα τμήματα του δρόμου και των μονοπατιών, καθώς και το παρατηρητήριο του ηφαιστείου, παραμένουν ακόμα κλειστά για τους επισκέπτες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]