Εθνικό Πάρκο Αμάμι-Γκούντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Κέντρο Άγριας Ζωής του Αμάμι

Το Εθνικό Πάρκο Αμάμι-Γκούντο (ιαπων. 奄美群島国立公園) είναι Εθνικό Πάρκο στο ομώνυμο σύμπλεγμα νησιών στον Νομό Καγκοσίμα της Ιαπωνίας. Το πάρκο, που ιδρύθηκε το 2017, περιλαμβάνει έκταση ξηράς 421,81 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θαλάσσια έκταση 330,82 τετραγων. χιλιόμετρα (συνολικά 752,63 τετρ. χιλιόμετρα). Τα νησιά αποτελούν το βόρειο μέρος του Αρχιπελάγους Ρίου-Κίου. Το πάρκο περιλαμβάνει μέρη των νησιών Τοκουνοσίμα, Κικάι-τζίμα, Αμάμι Οσίμα, Γιόρον-τζίμα, Οκινοεράμπου, Ούκε, Κακερόμα-τζίμα και Γιοροσίμα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Φεβρουαρίου 1974 ιδρύθηκε ο πρόδρομος του σημερινού πάρκου στο νησί Αμάμι Οσίμα.[1] Στις 7 Μαρτίου 2017 ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Αμάμι Γκούντο, που επεκτείνεται σε άλλα επτά νησιά και είναι το 34ο κατά σειρά ανακηρύξεως Εθνικό Πάρκο της χώρας. Περιλαμβάνει εκτάσεις των εξής 12 δήμων: Αμάγκι, Αμάμι, Τσίνα, Ίσεν, Κικάι, Σετούτσι, Τατσούγκο, Τοκουνοσίμα, Ούκεν, Βαντομάρι, Γιαμάτο και Γιόρον.

Η δημιουργία του νέου εθνικού πάρκου, μαζί με τη δημιουργία του Εθνικού πάρκου Γιανμπάρου, ήταν μέρος του κινήματος για την ένταξη των νήσων Αμάμι Οσίμα, Τοκουνοσίμα, Ιριομότε και του βόρειου μέρους της Οκινάουα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.[2][3][4][5]

Το Κέντρο Άγριας Ζωής του Αμάμι διευθύνεται από το ιαπωνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος των Νήσων Αμάμι.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πάρκο υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι, μαγγρόβια δάση και υγρότοποι παλιρροϊκής ζώνης. Μοναδικό οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί με ενδημικά είδη, όπως το κουνέλι του Αμάμι, δύο κινδυνεύοντα με εξαφάνιση είδη αρουραίου και μερικά πουλιά, όπως τα Garrulus lidthi, Otus elegans και Larvivora komadori. Υπάρχουν επίσης φίδια όπως τα χάμπου και αμφίβια όπως ο βάτραχος της Ισικάβα και ο εχινοτρίτων του Άντερσον.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «List of National Parks». Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2011. 
  2. 奄美群島国立公園について [= Περί του Εθνικού Πάρκου Αμάμι-Γκούντο] (στα Ιαπωνικά). Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας. 7 Μαρτίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2017. 
  3. 奄美群島国立公園(仮称)の指定及び公園計画の決定等に関する意見の募集について [Διαβούλευση σχετικώς με την ίδρυση του Εθνικού πάρκου Amami Guntō] (στα Ιαπωνικά). Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας. 6 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2011. 
  4. «Amami-Oshima Island, Tokunoshima Island, the northern part of Okinawa Island and Iriomote Island». UNESCO. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2017. 
  5. «Amami Islands eyed as 34th national park». The Japan Times. 4 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]