Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
Εκα.jpg
Το κεντρικό κτήριο του συγκροτήματος.
ΌνομαΕθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
ΟργανισμόςΕιδικό Νοσοκομείο ΕΣΥ
ΤοποθεσίαΊλιον, Ελλάδα
ΧρηματοδότησηΔημόσιο
ΤύποςΚέντρο αποκατάστασης
Ιδρύθηκε1945, πριν 77 έτη (1945)
Ιστοσελίδαeka-hosp.gr

Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (συντομογραφία: ΕΚΑ) είναι νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκεται στο Ίλιον του νομού Αττικής και υπάγεται στην Πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.[1][2] Η παλαιότερη ονομασία του νοσοκομείου ήταν Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (Ε.Ι.Α.Α.). Το 2010 απέκτησε την σημερινή του ονομασία (Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης) και ενοποιήθηκε διοικητικά με την Κ.Υ.Α. Α3α/42099/14/2015 - ΦΕΚ 202/Β/23-1-2015 [3] με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΚΑΤ.[4][5]

Στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) παρέχονται υπηρεσίες Αποκατάστασης σε νευρολογικούς κυρίως ασθενείς (Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλή σκλήρυνση, ακρωτηριασμούς) καθώς και σε ορθοπαιδικούς τραυματισμούς και ρευματοπάθειες.[6]

Σκοπός του ΕΚΑ είναι να παρέχει όλες τις απαραίτητες ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες στον πάσχοντα πολίτη που χρήζει Αποκατάστασης ώστε να κατευθύνει την διαδικασία ανάρρωσής του, να ενισχύσει τις λειτουργικές ικανότητές του, να υποκαταστήσει τις χαμένες λειτουργίες του και με την βοήθεια της κατάλληλης υποστηρικτικής τεχνολογίας, να προάγει την λειτουργική αυτονομία και να συνδράμει στην οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη του πολίτη με αναπηρία παρεμβαίνοντας κατάλληλα στη διαμόρφωση των συνθηκών του περιβάλλοντός του.

Αποτελεί τον βασικό πυλώνα υπηρεσιών αποκατάστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και παρέχει ειδικότητα στον τομέα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Παράλληλα, τελειόφοιτοι των Πανεπιστημιακών τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, σε νευρολογικούς κυρίως ασθενείς.

Αν και είναι το μοναδικό δημόσιο κέντρο στην Αττική που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποκατάστασης, αντιμετωπίζει κατά καιρούς προβλήματα έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης[7] . Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια στήριξής του τόσο μέσα από δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, όσο και μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού[8] καθώς ο ρόλος του στην κοινωνία είναι πολύτιμος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμβολής του ΕΚΑ στην κοινωνία ήταν η δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου για τη νόσο του Covid-19[9] καθώς και η δημιουργία μονάδας post-covid Αποκατάστασης[10][11]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΚΑ λειτουργεί από το 1945. Ιδρύθηκε από το «Αμερικάνικο Ίδρυμα Εγγύς Ανατολής»[12] με την οικονομική ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.[13]

Το 1949 το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας  ανέλαβε την επιχορήγηση του ιδρύματος, το οποίο με την επωνυμία Κ.Α.Π.Α.Ψ (Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτών Αναπήρων Ψυχικού) αναπτύχθηκε και λειτούργησε στο Π. Ψυχικό, σαν κύριος εκπρόσωπος  του Κρατικού Προγράμματος Ιατροκοινωνικής και Επαγγελματικής Αποκατάστασης των κινητικά αναπήρων.

Ιδρυτής και Δ/ντής μέχρι και το 1981 διετέλεσε ο Σπ. Θεολόγος, ο οποίος εφάρμοσε και υλοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα προγράμματα φυσικής και επαγγελματικής αποκατάστασης καθώς και επανένταξη των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην κοινωνία.

Μετά την απελευθέρωση εξυπηρέτησε εκτός από τους ιδιώτες και ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτικών αναπήρων πολέμου. Μέχρι το 1961 λειτούργησε σαν ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου και στην συνέχεια με το Ν.Δ 564/61 και αργότερα με το ΒΔ 334/73 πήρε την  μορφή του νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου το οποίο τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Π.Δ 106/1986, Π.Δ 68/1992 και Π.Δ 307/2000, το άρθρο 9 του Ν. 2345/1995, και τις κάθε φορά κοινές υπουργικές αποφάσεις στo πλαίσιο της ανάπτυξης και λειτουργίας του Οργανισμού ως Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας.

Έκτοτε  λειτουργεί υπό την άμεση εποπτεία και ευθύνη του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, με την ονομασία Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων. Με το Ν. 3868/2010, άρθρο 8, § 17, μετονομάστηκε σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και μετατράπηκε από Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) [14]και τέλος με την ΚΥΑ Α3α/42099/14 λειτουργεί με νέο Οργανισμό ως Ειδικό Νοσοκομείο με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης»

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΚΑ δέχεται ασθενείς από όλες τις περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας, Ευρωπαίους πολίτες ή και πολίτες άλλων χωρών σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διακρατικές συμφωνίες.

Το ΕΚΑ περιλαμβάνει κλειστές δομές νοσηλείας ασθενών σε κλινικές Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης για ενεργό Αποκατάσταση και ανοικτές δομές Αποθεραπείας−Αποκατάστασης για συνέχιση της θεραπείας, για εξασφάλιση της παρακολούθησης ή και για εφαρμογή θεραπειών Αποκατάστασης σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται και παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων με στόχο κυρίως την φυσική ιατρική αποκατάσταση και τον ειδικό αθλητισμό των ΑΜΕΑ. Επίσης παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Hand rehabilitation

Αποτελεί αξιολογικό κέντρο καταγραφής και ταξινόμησης της λειτουργικότητας ή αναπηρίας μέσα από κριτήρια δραστηριοτήτων σε συνθήκες πραγματικού περιβάλλοντος.

Στο ΕΚΑ στεγάζεται το Κέντρο «ΗΝΙΟΧΟΣ»/ΕΚΑ που αποτελεί  πρότυπο Κρατικό Κέντρο Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα [15][16]

Στο ΕΚΑ παρέχονται υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Διαιτολογίας και Ψυχολογική Υποστήριξης.

Το ΕΚΑ διαδραματίζει επίσης ιδιαίτερο παιδαγωγικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης για την αποδοχή του πολίτη με αναπηρία, την άρση του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Κύρια θεραπευτική πισίνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Νοσοκομεία». 1η ΥΠΕ. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 2. «Εποπτευόμενοι Φορείς και Νομικά Πρόσωπα». Υπουργείο Υγείας. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 3. «Κοινή Υπουργική Απόφαση Α3α/42099/14/2015 - ΦΕΚ 202/Β/23-1-2015». e-nomothesia.gr | Τράπεζα Πληροφοριών Νομοθεσίας. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
 4. «www.noesi.gr». 12 έτη.  |first1= missing |last1= in Authors list (βοήθεια); Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια)
 5. «Νοσοκομείο ΚΑΤ». Νοσοκομείο ΚΑΤ. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 6. «Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων: Πρότυπο ελπίδας». in.gr. 8 Ιουλίου 2003. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 7. «Συστηματική απαξίωση των υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ)». iatronet.gr. 7 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 8. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (1 Ιανουαρίου 1980). «Ο Πατούλης στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στο Ίλιον». ΕΘΝΟΣ. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 9. «Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους». Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 29 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 10. Onmed (11 Απριλίου 2022). «Μονάδα Post Covid αποκατάστασης στο ΕΚΑ». Onmed.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 11. «Κορονοϊός: Post Covid ιατρείο αποκατάστασης ανοίγει στο ΕΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα». Newsbeast. 9 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 12. «Άρθρο σχετικά με την δραστηριότητα της οργάνωσης Near East Relief στην Ελλάδα, εφ. Σάλπιγξ (Μυτιλήνη), 17/3/1923 – Πρόσφυγες στην Ελλάδα» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 13. «Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων: Πρότυπο ελπίδας». in.gr. 8 Ιουλίου 2003. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
 14. «Νοσοκομεία ανά Υγειονομική Περιφέρεια». Υπουργείο Υγείας. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
 15. «Ηνίοχος Ε.Κ.Α. Κρατικό Κέντρο Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης, για Α.με.Α.» Check |url= value (βοήθεια). Πόρος για άτομα με ειδικές ανάγκες. 5 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. [νεκρός σύνδεσμος]
 16. «Πώς παίρνουν άδεια οδήγησης τα άτομα με αναπηρία». motorone.gr. 1 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 

Πηγές/ Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://eka-hosp.gr

https://moh.gov.gr

https://www.e-nomothesia.gr/

https://www.kat-hosp.gr