Ελληνική Στατιστική Αρχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ELSTAT logo.png
Σύσταση1956 (ως Ε.Σ.Υ.Ε.)
1986 (ως Γ.Γ. Ε.Σ.Υ.Ε.)
2010 (ως ΕΛ.ΣΤΑΤ.)
ΔιεύθυνσηΠειραιώς 46 και Επονιτών, 18510 Πειραιάς
ΠρόεδροςΑθανάσιος Κών. Θανόπουλος
Iστοσελίδαstatistics.gr

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας. Έχει σκοπό τη συστηματική παραγωγή επίσημων στατιστικών, καθώς και τη διενέργεια στατιστικών ερευνών οι οποίες:

-αφορούν όλους τους τομείς της δραστηριότητας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα,

-υποστηρίζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χάραξης και αξιολόγησης πολιτικών της Κυβέρνησης και των φορέων του Δημοσίου (δείκτες αξιολόγησης),

-υποβάλλονται σε διεθνείς φορείς σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας και,

­-αφορούν στο γενικό κοινό ή κατηγορίες χρηστών στατιστικών στοιχείων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με νομική προσωπικότητα (Ν.Π.Δ.Δ.) και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή. Η λειτουργία της υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων.

Το κτίριο της ΕΛΣΤΑΤ (κατασκευή 2004)

Σύσταση και οργάνωση

Με το Ν.Δ. 3627/1956 οργανώνεται η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Με το Π.Δ. 224/1986 συνιστάται η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (Γ.Γ. ΕΣΥΕ), υπαγόμενη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Με τον Ν.2392/1996 ρυθμίζονται θέματα πρόσβασης της Γ.Γ. ΕΣΥΕ σε διοικητικές πηγές και διοικητικά αρχεία και θέματα στατιστικού απορρήτου.

Το 2010 τίθεται σε ισχύ ο νέος στατιστικός Νόμος 3832/2010, οποίος τροποποιήθηκε με τους 3842/2010, 3899/2010, 3943/2011, 3965/2011, 4047/2012 και 4072/2012.

Περισσότερα για την ιστορία και τους σταθμούς της Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1828, οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογραφή πληθυσμού, στη διεύθυνση: http://www.statistics.gr/el/history

Γενικά Στοιχεία

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή συλλέγει στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό (είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή της απογραφής πληθυσμού κάθε 10 χρόνια), την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, την απασχόληση και την ανεργία, την εκπαίδευση κλπ. Χρήση των στατιστικών στοιχείων που συλλέγει κάνουν τόσο το ελληνικό κράτος, όσο και διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNESCO, ο Ο.Η.Ε., ο Ο.Ο.Σ.Α., αλλά και επιχειρήσεις, επιστήμονες και απλοί πολίτες.

Η ΕΛΣΤΑΤ απασχολεί 740 εργαζόμενους στην κεντρική και στις 50 αποκεντρωμένες υπηρεσίες (Υπηρεσίες Στατιστικής Νομών - ΥΣΝ), σε διάφορες περιφέρειες και νομούς της Ελλάδας και εδρεύει στον δήμο Πειραιώς, στην συμβολή των οδών Πειραιώς 46 και Επονιτών, με ταχυδρομικό κώδικα 185 10.

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 213 135 2000

Διοίκηση

Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο κ. Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος ο οποίος προτάθηκε ομόφωνα για τη θέση από διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ανέλαβε,  με  απόφαση του  Υπουργού Οικονομικών, τα καθήκοντα του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Φεβρουάριο του 2016.

Περισσότερα για τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ εδώ και για τη διαδικασία επιλογής του πρόεδρου εδώ.

Ιστορικό[1]:

Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος

Περίοδος Ονοματεπώνυμο Σχόλια
1956-1970 Πέτρος Κουβέλης
1970-1972 Στυλιανός Γερωνυμάκης
1972-1977 Δημήτριος Αθανασόπουλος
1977-1982 Χρήστος Καρπερής
1982-1984 Ευάγγελος Καλαμποκίδης
1984-1986 Γρηγόρης Κασιμάτης

Γενική Γραμματεία ΕΣΥΕ

Περίοδος Ονοματεπώνυμο Σχόλια
1986-1989 Νικόλαος Ζαχαριάδης
1989 Δημήτριος Κόλλιας Για δύο μήνες
1989-1990 Γεώργιος Συκιανάκης
1990-1993 Εμμανουήλ Κοντοπυράκης[νεκρός σύνδεσμος]
1993-1997 Θεοφανή Ζερβού
1997-2004 Νικόλαος Καραβίτης
2004-2009 Εμμανουήλ Κοντοπυράκης[νεκρός σύνδεσμος]

Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Περίοδος Ονοματεπώνυμο Σχόλια
2010-2015 Ανδρέας Γεωργίου
2016-σήμερα Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος

Στατιστικά Στοιχεία

Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τα αποτελέσματα των στατιστικών της ερευνών, στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα, σε σειρά δημοσιευμάτων.

Μεταξύ αυτών:

 • Η Ελληνική Οικονομία παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα και σημαντικά οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα.
 • Οι Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα: απευθύνεται σε χρήστες που αναζητούν επικαιροποιημένα στοιχεία, όσον αφορά πρόσφατες κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και μακροπρόθεσμες κοινωνικές τάσεις.
 • Η Ελλάς με αριθμούς περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία που σκιαγραφούν την τρέχουσα δημογραφική, κοινωνική και οικονομική εικόνα της Ελλάδας

Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα των Δελτίων Τύπου που εκδίδει η ΕΛΣΤΑΤ στο ημερολόγιο ανακοινώσεων και μπορείτε να υποβάλετε αίτημα για παροχή στατιστικών στοιχείων, όπως και να πληροφορηθείτε σχετικά με τη διαδικασία εδώ.

Αρμοδιότητες

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 3832/2010 όπως ισχύει, η ΕΛΣΤΑΤ:

 1. Καταρτίζει και εκτελεί το ετήσιο στατιστικό πρόγραμμα και παράγει και δημοσιεύει με την ιδιότητα της "εθνικής στατιστικής υπηρεσίας", όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 223/2009, τις επίσημες, εθνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές της χώρας και διενεργεί κάθε είδους, τακτικές ή έκτακτες, στατιστικές έρευνες, απογραφές και μελέτες.
 2. Εκπροσωπεί την Ελλάδα ως "εθνική στατιστική υπηρεσία", σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5 του Κανονισμού 223/2009, στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε άλλο αρμόδιο διεθνή οργανισμό.
 3. Συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία - Eurostat και τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των άλλων κρατών - μελών και τις εθνικές αρχές της επόμενης παραγράφου, καθώς και με άλλους διεθνείς φορείς και οργανισμούς για στατιστικά θέματα και συμμετέχει στις οικείες στατιστικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, ως "εθνική στατιστική υπηρεσία".
 4. Μεριμνά για την έγκαιρη, έγκυρη και αποτελεσματική διάχυση της στατιστικής πληροφόρησης, καθώς και για την προαγωγή των στατιστικών θεμάτων και της οικονομικής έρευνας στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας της χώρας.
 5. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας ή του εξωτερικού, όπως ιδίως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, κέντρα μελετών και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για στατιστικά θέματα, την ενοποίηση της μεθοδολογίας και την εφαρμογή των αρχών στατιστικής του ΕΛ.Σ.Σ. και του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.
 6. Μπορεί να διαβουλεύεται, να συνεργάζεται και να συμπράττει με όλους τους φορείς του ΕΛ.Σ.Σ. για την ανάπτυξη μεθόδων και συστημάτων σε στατιστικούς σκοπούς στους τομείς αρμοδιότητας τους.
 7. Αναπτύσσει, διαχέει και συντονίζει την εφαρμογή του κώδικα ορθής πρακτικής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας - Eurostat, στο πλαίσιο του ΕΛ.Σ.Σ. Ειδικότερα, παρέχει συμβουλές μεθοδολογικού χαρακτήρα και στατιστικά εργαλεία προς τους λοιπούς φορείς του ΕΛ.Σ.Σ. και προς κάθε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και αναλαμβάνει τη διενέργεια στατιστικών εργασιών για λογαριασμό τρίτων, δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων και προσώπων, σύμφωνα με τις κοινοτικές και διεθνείς αρχές και πρακτικές, ώστε να υπάρξει διάχυση κοινά αποδεκτής μεθοδολογίας και περαιτέρω εφαρμογή αυτής.
 8. Μεριμνά για την εμπέδωση των αρχών και των μεθόδων παραγωγής ποιοτικών και αξιόπιστων στατιστικών του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος από το σύνολο του προσωπικού της και από τους φορείς του ΕΛ.Σ.Σ.
 9. Μεριμνά για τη διαρκή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της, μέσω της συμμετοχής του σε σεμινάρια κατάρτισης.

Παραπομπές

 1. «tovima.gr - Η αμαρτωλή ιστορία της Στατιστικής Υπηρεσίας». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι