Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας
(Αγγλικά) Federated States of Micronesia National Olympic Committee
ΆθλημαΑθλητισμός
ΣυντομογραφίαFSMNOC
Ίδρυση1995
ΈδραΠαλικίρ
ΠρόεδροςΜάρτιν Μπέρνι
Επίσημη ιστοσελίδα
www.oceaniasport.com/fsm/

H Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας (αγγλικά: Federated States of Micronesia National Olympic Committee (FSNNOC)) είναι η εθνική ολυμπιακή επιτροπή των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας. Εκπροσωπεί την χώρα εντός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και συνενώνει τις διάφορες μικρονησιακές αθλητικές ομοσπονδίες. Είναι μέλος των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών Ωκεανίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιτροπή ιδρύθηκε το 1995, εννέα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας και τέσσερα χρόνια μετά την την προσχώρησή της στον ΟΗΕ[1]. Αναγνωρίστηκε από την ΔΟΕ το 1997. Η έδρα της βρίσκεται στο Παλικίρ, στην Πολιτεία του Πόνπεϊ, πρωτεύουσα της χώρας[1] · [2]. Πρόεδρός της διατελεί ο Μάρτιν Μπέρνι, ενώ γενικός γραμματέας διατελεί ο Τζιμ Τόμπιν[2].

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό και την διαχείριση των ομάδων και των αθλητών οι οποίοι συμμετέχουν στους Αγώνες του Ειρηνικού, στους Μικροαγώνες του Ειρηνικού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι υπεύθυνη για τους αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν στους Αγώνες της Μικρονησίας, καθώς καθεμία εκ των τεσσάρων συνιστωσών πολιτειών της χώρας συμμετέχει αυτόνομα[3].

Η Επιτροπή ήταν υπεύθυνη για την δημιουργία, καθώς και για την διοργάνωση των Αγώνων των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας[3], πολυαθλητική διοργάνωση η οποία περιλαμβάνει, συνολικά, δώδεκα αγωνίσματα και η οποία διεξήχθη τρεις φορές, το 1995, το 1997 και το 2001 και η οποία συγκέντρωσε συνολικό αριθμό αθλητών της τάξεως μεταξύ των 800 και 1000.

Συνολικά, δέκα εθνικές ομοσπονδίες είναι μέλη του FSMNOC: συγκεκριμένα, οι ομοσπονδίες στίβου, μπέιζμπολ, καλαθοσφαίρισης, άρσης βαρών, πάλης, κολύμβησης, σόφτμπολ, αντισφαίρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης και πετοσφαίρισης[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Grasso, Mallon & Heijmans 2015, σελ. 190
  2. 2,0 2,1 (Γαλλικά) «Σελίδα των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού Κινήματος». www.olympic.org. ΔΟΕ. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2015. 
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) «About the NOC». www.foxsportspulse.com. FSMNOC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2015. 
  4. (Αγγλικά) «National Federations». www.foxsportspulse.com. FSMNOC. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]