Εθνική Βιβλιοθήκη Επιστημών του Καναδά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη Επιστημών του Καναδά
Εθνική Βιβλιοθήκη Επιστημών του Καναδά
ΤύποςΕθνική Βιβλιοθήκη
Ίδρυση1917, πριν 107 έτη (1917)
Τοποθεσία Καναδάς,
Συντεταγμένες45°26′38″N 75°37′10″W / 45.44375°N 75.61950°W / 45.44375; -75.61950
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΔιευθυντήςAlexandra Freeland
ΙστότοποςNRC National Science Library (NRC NSL)

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Επιστημών του Καναδά (NSL) (αγγλικά: National Science Library), παλαιότερα γνωστή ως Ινστιτούτο Επιστημονικών και Τεχνικών Πληροφοριών του Καναδά ή CISTI, ιδρύθηκε το 1917 ως βιβλιοθήκη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας του Καναδά (NRC)[1][2]. Η Βιβλιοθήκη ανέλαβε τον ρόλο της Εθνικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης ανεπίσημα το 1957 και έγινε η επίσημη Εθνική Βιβλιοθήκη Επιστημών το 1966 [3].

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Επιστημών βρίσκεται στην Οττάβα του Οντάριο και στεγάζει μια από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές δημοσιεύσεων στον κόσμο στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και της ιατρικής.

Αναζήτηση επιστημονικών άρθρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2013, η NSL έθεσε σε λειτουργία ένα ψηφιακό αποθετήριο που διαθέτει διάφορες συλλογές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η συλλογή φωτογραφιών του Αρχείου NRC με περισσότερες από 12.000 φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1916.[4][5]

Τον Ιούνιο του 2011 η βιβλιοθήκη εγκαινίασε τον ιστότοπο CISTI Mobile, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θέσης και αναζήτησης σε δημοφιλείς κινητές συσκευές, όπως Android, Blackberry και iPhone. Ο κινητός δικτυακός τόπος παρέχει ομοσπονδιακή αναζήτηση από διάφορες πηγές επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών εντός και εκτός της Εθνικής Βιβλιοθήκης Επιστημών. Ο ιστότοπος κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο πρώτος κινητός ιστότοπος της καναδικής ομοσπονδιακής βιβλιοθήκης.

Τον Απρίλιο του 2010 η βιβλιοθήκη εφάρμοσε ένα σύστημα ομοσπονδιακής αναζήτησης που επιτρέπει στο κοινό να αναζητά πόρους με τις τοπικές και τις εξουσιοδοτημένες πηγές της - μεταξύ άλλων, μια συνδυασμένη αναζήτηση στο NPArC, στον κατάλογο της NSL και στον NRC Research Press. Οι ερευνητές του NRC έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνδυάζουν αναζητήσεις με αυτούς και άλλους δικτυακούς τόπους εκδοτών και βάσεις δεδομένων που το NSL αδειοδοτεί για λογαριασμό τους.

Τον Ιούνιο του 2009 η βιβλιοθήκη εγκαινίασε το Αρχείο Εκδόσεων του NRC (NPArC)[6], ένα θεσμικό αποθετήριο που παρέχει ένα ενιαίο μέρος για την αναζήτηση και την ανακάλυψη των επιστημονικών δημοσιεύσεων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας. Περιέχει δεκάδες χιλιάδες ελεύθερα διαθέσιμα επιστημονικά άρθρα, τεχνικές εκθέσεις, κεφάλαια βιβλίων και άλλες δημοσιεύσεις του NRC.

Διαχείριση δεδομένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Επιστημονική Βιβλιοθήκη είναι πρωτοπόρος και συμμετέχει σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της διαχείρισης και ανακάλυψης δεδομένων στον Καναδά, μεταξύ άλλων ως ιδρυτικό μέλος του DataCite και του Research Data Canada.

Τον Μάιο του 2012, η βιβλιοθήκη εγκαινίασε το DataCite Canada, μια υπηρεσία καταχώρισης δεδομένων που επιτρέπει στα καναδικά κέντρα δεδομένων να καταχωρίζουν σύνολα ερευνητικών δεδομένων και να εκχωρούν αναγνωριστικά ψηφιακών αντικειμένων (DOIs).

Παράδοση εγγράφου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως το 2010, η βιβλιοθήκη ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους εγγράφων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής στον κόσμο.

Το 2009 η βιβλιοθήκη ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες παροχής εγγράφων θα παρέχονται σε συνεργασία με την Infotrieve[7].

Από τον Ιούνιο του 2010, η πρόσβαση στις συλλογές της Εθνικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης και της Καναδικής Γεωργικής Βιβλιοθήκης παρέχεται από την Infotrieve Canada Inc. (Κέντρο Εκκαθάρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων) για λογαριασμό της NRC.

Το Κέντρο Εκκαθάρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (CCC) χειρίζεται όλες τις πτυχές της εγγραφής, της παράδοσης, της χρέωσης και της εξυπηρέτησης πελατών για όλους τους πελάτες του NRC, Καναδούς, Αμερικανούς και διεθνείς πελάτες που επιθυμούν να αποκτήσουν έγγραφα και υλικό από τη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Επιστημών του NRC. Είναι επίσης υπεύθυνο για την επιτόπια πρόσβαση στην συλλογή της βιβλιοθήκης στην κεντρική βιβλιοθήκη του NRC. Για να παραγγείλουν έγγραφα, οι χρήστες πρέπει να διαθέτουν λογαριασμό CCC.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «National Research Council Canada: From Discovery to Innovation / Conseil national de recherches Canada : de la découverte à l'innovation». web.archive.org. 6 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. Canada, Government of Canada National Research Council (1 Απριλίου 2019). «Home - National Research Council Canada». nrc.canada.ca. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. 
  3. VanBuskirk, Mary. «History of the NRC Canada Institute for Scientific and Technical Information, 1924 to 2009». ISBN 978-0-662-06836-5. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «The NRC Research Press is no more? /// Les Presses du CRTC ne sont plus? | 4GE». web.archive.org. 12 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «Search National Library of Education and beyond». nationallibraryofeducation.on.worldcat.org. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2022. 
  6. «NRC Publications Archive (NPArC)» (PDF). 
  7. «NRC-CISTI and Infotrieve Collaboration». 14 Οκτωβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012.