Εδέκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Εδέκων
Battle of the Catalaunian plains.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας
Θάνατος469
Battle of Bolia
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΟδόακρος
Onoulphus
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαchieftain

Ο Εδέκων (άγνωστο - 469) υπήρξε για κάποιο καιρό αρχηγός της γερμανικής φυλής των Σκίρων. Ήταν επίσης πατέρας του Οδόακρου, μισθοφόρου στρατηγού της αρχαίας Ρώμης και μετέπειτα βασιλιά της Ιταλίας. Κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ., οι Σκίροι ήταν υποτελείς των Ούνων και ο Εδέκων ήταν διάσημο στέλεχος της αυλής του Αττίλα, όπως ακριβώς και ο Αρδάριχος των Γεπίδων. Σύμφωνα με τις πηγές μας, ο Εδέκων τελικά προστάτεψε τον Αττίλα με την ίδια του τη ζωή. Στη Μάχη στα Καταλαυνικά Πεδία, ο Εδέκων είχε πολεμήσει στο πλευρό των Ούνων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Walter Pohl: Edika. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde (RGA). 2. Auflage. Band 6, Walter de Gruyter, Berlin/New York 1986, S. 446–447. (Γερμανικά)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edeko της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edekon της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).