ΕΤΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
ΕΤΑ
Συμμετείχε στη Βασκική σύγκρουση
Ενεργό 31 Ιουλίου 1958 – 20 Οκτωβρίου 2011
Ηγέτες Θούμπα
Αρχηγείο Ευρύτερη Χώρα των Βάσκων
Περιοχή Ισπανία, Γαλλια, άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Δύναμη 50 ενεργά μέλη το 2011
Αντίπαλοι Ισπανία του Φράνκο
Ισπανία
Γαλλία

Η ΕΤΑ (βασκικά: Euskadi Ta Askatasuna, που σημαίνει Βασκική γη Και Ελευθερία) είναι βασκική εθνικιστική και αυτονομιστική οργάνωση, που δρα στη Ισπανία, όπου υιοθετώντας πολλές φορές βίαιες μεθόδους στην εκστρατεία που αναλαμβάνει για αναγνώριση βασκικού κράτους, έχει χαρακτηρισθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σημαντικότερη πόλη της περιοχής - χωρας των Βάσκων, στη Β. Ισπανία το Μπιλμπάο, περί τις αρχές της δεκαετίας του 1950 κάποιοι Βάσκοι άρχισαν να εκδίδουν μια εφημερίδα με την ονομασία «Ekin» (= εκκίνηση, δράση) που αφορούσε την περιοχή αλλά και που «έσπειρε» τις πρώτες ιδέες για αυτονόμηση. Βέβαια η εφημερίδα αυτή επί εποχής Φράνκο κηρύχθηκε παράνομη και οι εκδότες και οπαδοί της βλέποντας ότι και το δικό τους τοπικό υπερεθνικιστικό πολιτικό κόμμα τους χαρακτηριζόταν από μετριοπάθεια, περί το 1959, αναδιοργανώθηκαν από ομάδα Ekin σε ομάδα «Πατρίδα και Ελευθερία» ΕΤΑ.

Ίδρυση ΕΤΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε αρχικά ως οργάνωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βάσκων το 1959 καθώς και για να εξασκήσει αντίσταση ενάντια στη δικατορία του Φράνκο. Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε παραστρατιωτική ένοπλη οργάνωση, μαρξιστικής ιδεολογίας με στόχο την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία των Βάσκων. Της αποδίδονται 800 δολοφονίες, δεκάδες απαγωγές και περί τα 700 μέλη της έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση στην Ισπανία και στη Γαλλία και άλλες χώρες[1]. Το παράνομο κόμμα Μπατασούνα (Batasuna, πρώην Έρι Μπατασούνα, Herri Batasuna) θεωρούνταν το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης, ισχυρισμός που όμως το ίδιο το Μπατασούνα το αρνούνταν.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010 η οργάνωση - που στο μεταξύ είχε αποδυναμωθεί από τον τελευταίο κύκλο συλλήψεων μελών της σε Γαλλία και Ισπανία - ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός. Πρόκειται για την τρίτη φορά που η οργάνωση προχωρά σε μια τέτοια δέσμευση, καθώς οι προηγούμενες δύο αθετήθηκαν από πλευράς της. Με νέα ανακοίνωση η οργάνωση δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως θεωρείται προς το παρόν μη επαρκής από την Ισπανική κυβέρνηση[2].

Στις 21 Οκτωβρίου 2011, η ETA ανακοίνωσε την παύση της ένοπλης δραστηριότητας της οργάνωσης.[3]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδοχή του Arrano beltza που χρησιμοποίησε η ETA

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]