Δύο Πύργοι Μύτικα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
2 Πυργοι Μυτικας Ευβοιας
Δύο Πύργοι Μύτικας Ευβοίας
Δύο Πύργοι Μύτικας Ευβοίας ( 1ος Πύργος )
1ος Πύργος
Δύο Πύργοι Μύτικας Ευβοίας ( 1ος Πύργος )
2ος Πύργος

Οι Δύο Πύργοι Μύτικα είναι δύο από τους γνωστότερους πύργους της Εύβοιας, χτισμένοι στα πρότυπα οχυρωματικών κτισμάτων του 11ου αι. στη δυτική Ευρώπη[1]. Βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον (λιγότερο από διακόσια μέτρα) και ανάμεσα τους βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Αθανασίου. Είναι περίεργο το γεγονός ότι βρίσκονται τόσο κοντά ο ένας στον άλλο και η μόνη εξήγηση που δίνεται είναι ότι μάλλον οφείλεται στο ισάξιο μοίρασμα ανάμεσα στα μέλη κάποιας οικογένειας[εκκρεμεί παραπομπή][2]

Έχουν άμεση οπτική επαφή με το κάστρο των Φύλλων[3] που είναι πολύ κοντά αλλά και με τον πύργο του Βασιλικού και του Λευκαντίου.

Από γεωγραφικής άποψης οι πύργοι κείνται στο Ληλάντιο πεδίο (Μύτικας), σε βραχώδες πλην ομαλό δίκορφο ύψωμα. Στη βάση του διατρέχει ο Λήλαντας ποταμός και φέρεται ότι εκτός του αμυντικού τους προορισμού οι πύργοι ήλεγχαν τα ποτάμια ύδατα για την καλύτερη ύδρευση της Χαλκίδας και του εύφορου κάμπου. Είναι πιθανό ότι το 1429 σε έναν από τους δίδυμους πύργους κατοικούσε ο ποταμάρχης, αξιωματούχος που επιτηρούσε τη ροή των υδάτων[4].

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν 18 μέτρα ύψος. Ο πρώτος έχει διαστάσεις 6,10 επί 6,10 και η βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά του είναι κτισμένη πάνω σε βράχο. Η είσοδος του είναι στα 6 μέτρα ύψος. Η βορειοδυτική πλευρά έχει ένα μεγάλο και ένα μικρό παράθυρο καθώς και μία θυρίδα ελαφρού όπλου. Η είσοδος βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά όπου υπάρχει και ένα μικρό παράθυρο και μία κάθετη θυρίδα όπλου. Η τοιχοδομή είναι από αργούς λίθους τοποθετημένους με επιμέλεια και συγκολλημένους με ασβεστοκονίαμα. Οι οπτόπλινθοι δίνουν αντοχή και σταθερότητα. Οι γωνιόλιθοι είναι καλοταγαριασμένοι και ορθογώνιοι. Πρόκειται για παραλληλόγραμμους πωρόλιθους που έχουν μεταφερθεί εκεί από κάποια παραθαλάσσια περιοχή και με την οδοντωτή τους τοποθέτηση δίνουν αντοχή στο κτίριο[4].

Ο δεύτερος έχει μεγαλύτερο όγκο και πλευρές 7,5 μέτρων. Είναι επίσης κατασκευασμένος με αργούς λίθους και η είσοδος του βρίσκεται στη δυτική πλευρά και είναι τοξωτή με ένα μικρό τοξωτό παράθυρο δίπλα. Στο κατώτερο μέρος έχει θυρίδες. Οι επάλξεις σε σχήμα Μ του δίνουν πολεμικό χαρακτήρα[4].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασιλάτος, Νίκος Γερ. (1992): Κάστρα και πύργοι της Εύβοιας: συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, εκδ. Μπάλντερ, Αθήνα, ISBN 9608518016

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κιοσσέ Χαρά (16 Μαΐου 1993). «Η μεσαιωνική Εύβοια». Το Βήμα. http://digital.lib.auth.gr/record/12607/files/npa-2005-12235.pdf. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2016. 
  2. Συνήθεια που συχνά σχετίζεται με την ντόπια και όχι λατινική καταγωγή των ιδιοκτητών. Μάλιστα, το 1420 μαρτυρείται ότι κατασκευαστής τους είναι ο Μαρτσελίνο Αγαπητός, κάποιος Έλληνας άρχοντας το επίθετο του οποίου εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή.
  3. Πρόκειται για το κάστρο της ίδιας εποχής που χρησιμοποίησε ο Λυκάριος, Μέγας δούκας του Βυζαντίου, στα τέλη του 14ου αιώνα στον αγώνα του ενάντια στους Λατίνους της Χαλκίδας.
  4. 4,0 4,1 4,2 «Δύο Πύργοι». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2016. 

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]