Δυναστεία των Φαρνακιδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

H Δυναστεία των Φαρνακιδών ήταν μία Περσική δυναστεία, που κυβέρνησε τη σατραπεία της Ελλησποντικής Φρυγίας υπό τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών, από τον 5ο αι. ως τον 4ο αι. π.Χ. Ιδρύθηκε από τον Αρτάβαζο Α΄, γιο τού σατράπη Φαρνάκη Α΄ (νεότερου αδελφού τού Υστάσπη, που γεννήθηκε λίγο πριν το 565 πΧ). Ο Φαρνάκης Α΄ ήταν γιος τού Αρσάμη (απεβ. π. 520 πΧ) των Αχαιμενιδών, έτσι η δυναστεία είναι πλάγιος κλάδος της δυναστείας των Περσών βασιλέων. Τελευταίο μέλος της είναι ο Φαρνάβαζος Γ΄.

Η Ελλησποντική Φρυγία, της οποίας σατράπες ήταν οι Φαρνακίδες υπό τους Αχαιμενίδες βασιλείς της Περσίας, ως τις κατακτήσεις τού Αλεξάνδρου Γ΄ τού Μεγάλου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τους Φαρνακίδες, ο Μιτροβάτης (π. 525-522 πΧ) είχε κυβερνήσει την Ελλησποντική Φρυγία για τον Κύρο Β΄ τον Μεγάλο (2ο εξάδελφο τού Υστάσπη) και τον γιο του Καμβύση Β΄. Όταν αυτός σκοτώθηκε, η περιοχή του απορροφήθηκε από τον Ορόητο σατράπη της Λυδίας. Έπειτα από την αναδιοργάνωση τού Δαρείου Α΄ (γιου τού Υστάσπη), στην Ελλησποντική Φρυγία τοποθετήθηκε ο Οϊβάρης Β΄ (π. 493 πΧ), γιος τού Μεγάβαζου. Αυτόν διαδέχθηκε ο Αρτάβαζος Α΄ ιδρυτής των Φαρνακιδών περί το 479 πΧ· η δυναστεία του κυβέρνησε τη σατραπεία ως τις κατακτήσεις τού Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου.

Η έδρα των σατραπών ήταν το Δασκύλειον (πλησίον τού σημερινού Εργιλί). Έπειτα από τις κατακτήσεις του Μακεδόνα στρατηλάτη, κόρες τού Αρτάβαζου Β΄ παντρεύτηκαν Μακεδόνες ευγενείς: η Αρτονίς τον Ευμένη τον Καρδιανό, η Αρτακάμα τον Πτολεμαίο Α΄ της Αιγύπτου και η Βαρσίνη, παιδική φίλη τού Αλέξανδρου Γ΄, έγινε παλλακίδα του και τού γέννησε τον (νόθο) Ηρακλή.

Τα μέλη της δυναστείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία Φαρνακιδών της Φρυγίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρσάμης
πρίγκιπας
ΔΥΝ. ΑΧΑΙΜΕΝΙΔΩΝ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Υστάσπης
σατράπης της Βακτρίας
 
Φαρνάκης Α΄
σατράπης της Φρυγίας
ΦΑΡΝΑΚΙΔΕΣ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αρτάβαζος Α΄
σατράπης της Φρυγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φαρνάβαζος Α΄
σατράπης της Φρυγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φαρνάκης Β΄
σατράπης της Φρυγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φαρνάβαζος Β΄
σατράπης της Φρυγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αριοβαρζάνης
σατράπης της Φρυγίας
 
Αρτάβαζος Β΄
σατράπης της Φρυγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βαρσίνη
σύζ. Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας
αυτ. της Μακεδονίας
 
Φαρνάβαζος Γ΄
σατράπης της Φρυγίας
 
Αρτακάμα
σύζ. Πτολεμαίος Α΄ της Αιγύπτου
 
Αρτωνίς
σύζ. Ευμένης ο Καρδιανός

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Briant, Pierre (2002). From Cyrus to Alexander: A History of the Persian Empire. Eisenbrauns. p. 351. ISBN 9781575061207.
  • Heidemarie Koch, Es kündet Dareios der König. Vom Leben im persischen Großreich. 1992, Mainz.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pharnacid dynasty της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).