Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτάβαζος Α΄ της Φρυγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρτάβαζος Α΄ της Φρυγίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
ΘάνατοςΔεκαετία του 450 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΦαρνάβαζος Α΄ της Φρυγίας
ΓονείςΦαρνάκης Α΄ της Φρυγίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Φαρνακιδών
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνοπερσικοί Πόλεμοι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμασατράπης

Ο Αρτάβαζος Α΄ (περ: آرتابازوس , α-ε. Ἀρτάβαζος - 480-455 π.Χ) ήταν σατράπης της Φρυγίας στον Ελλήσποντο (σημερινή βορειανατολική Τουρκία), υπό την Περσική Αυτοκρατορία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρτάβαζος Α΄, γιος του Φαρνάκη Α΄, ήταν ένας από τους στρατηγούς στην εισβολή του Ξέρξη στην Ελλάδα· ήταν υπεύθυνος για τις εφεδρικές δυνάμεις που φρουρούσαν τη διαδρομή πίσω στην Ασία και ήταν υπεύθυνος για την καταστολή μιας εξέγερσης στην Ποτίδαια.[1] Η εισβολή έληξε με τον Μαρδόνιο, ο οποίος αγνοώντας τις συμβουλές του Αρτάβαζου και άλλων ηττήθηκε από τους Έλληνες στη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ. Μετά τη νίκη τους οι Έλληνες έπλευσαν στην Ιωνία, όπου διέλυσαν τα σώματα φρουράς, με διοικητή τον Τιγράνη, στη μάχη της Μυκάλης, την ίδια μέρα. Ο Αρτάβαζος ωστόσο κατάφερε να οδηγήσει τα απομεινάρια του περσικού στρατού από την Ελλάδα πίσω στην Ιωνία.[2]

Ως ανταμοιβή ο Αρτάβαζος Α΄ έγινε σατράπης της Φρυγίας στον Ελλήσποντο. Αυτή η θέση πέρασε στους απογόνους του. Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Φαρνάβαζος Α΄ (περίπου 455-430 π.Χ), για τον οποίο λίγα είναι γνωστά· αυτόν διαδέχθηκε ο εγγονός τού Αρτάβαζου Α΄ και γιος τού Φαρνάβαζου Α΄, Φαρνάκης Β΄ της Φρυγίας (περ. 430-413 π.Χ), που είναι γνωστός ότι ήταν σατράπης κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Τον Φαρνάκη διαδέχθηκε ο γιος του, ονόματι Φαρνάβαζος Β΄ (περ. 413-373 π.Χ), γνωστός για τον συναγωνισμό του με τον Τισσαφέρνη και για τους πολέμους του κατά των Σπαρτιατών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ηρόδοτος 8,126-129 [1]
  2. Ηρόδοτος 9,89 [2]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herodotus 9,89
  • Thucydides I, 109
  • Diodorus XI, 74–75
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Artabazos I of Phrygia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).