Δομίτιος Δομιτιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δομίτιος Δομιτιανός
Χάλκινος νούμος τού 298, 26 χλστ., 9,65 γραμ. Εμπρός όψη: κεφαλή με δάφνινο στεφάνι, IMP C L DOMITIVS DOMITIANVS AVG. (Πίσω όψη: Πνεύμα όρθιο φέρει modius (καλάθι) στο κεφάλι, κρατά patera (κούπα προσφορών) και κέρας αφθονίας, αετός αρ., GENIO POPVLI ROMANI, ALE(xandria), Β.)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Αλεξάνδρεια
Θάνατος297
Αλεξάνδρεια
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λεύκιος Δομίτιος Δομιτιανός, λατιν.: Lucius Domitius Domitianus ή, σπάνια, Δομιτιανός Γ΄ [1] ήταν Ρωμαίος σφετεριστής εναντίον τού Διοκλητιανού, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία για μικρό χρονικό διάστημα στην Αίγυπτο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίποτε δεν είναι γνωστό για την καταγωγή και την οικογένεια του Δομιτιανού. Μπορεί να υπηρετούσε ως έπαρχος της Αιγύπτου πριν αυτοανακηρυχθεί ως αυτοκράτορας, αν και κανένα γνωστό έγγραφο δεν καθιστά σαφή την προηγούμενη θέση του. [2]

Ο Δομιτιανός επαναστάτησε κατά τού Διοκλητιανού το 297 μ.Χ. Είναι πιθανό ότι η εξέγερση πυροδοτήθηκε από ένα νέο φορολογικό διάταγμα, αλλά αυτό είναι αβέβαιο. Νομισματικά και παπυρολογικά στοιχεία υποστηρίζουν τη διεκδίκηση τού Δομιτιανού για την πορφύρα.

Ο Δομιτιανός απεβίωσε τον Δεκέμβριο τού ίδιου έτους, όταν ο Διοκλητιανός πήγε στην Αίγυπτο για να καταπνίξει την εξέγερση. Ο διορθωτής (corrector) τού Δομιτιανού, ο Αυρήλιος Αχιλλεύς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την άμυνα της Αλεξάνδρειας, φαίνεται ότι διαδέχθηκε τον Δομιτιανό στην αξίωσή του για την αυτοκρατορία. Στην πραγματικότητα, μόλις τον Μάρτιο του 298 ο Διοκλητιανός κατάφερε να ανακτήσει την πόλη.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Craven, Maxwell (2019). The Imperial Families of Ancient Rome (στα Αγγλικά). Fonthill Media. σελ. 401. 
  2. Craven, Maxwell (2019). The Imperial Families of Ancient Rome (στα Αγγλικά). Fonthill Media. σελ. 401. Craven, Maxwell (2019). The Imperial Families of Ancient Rome. Fonthill Media. p. 401.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]