Δολοφονία της Μπρέντα Γκέροου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρέντα Γκέροου
Η παραπάνω ανακατασκευή σμιλεύτηκε από το FBI μετά την εκταφή της άγνωστης τότε γυναίκας το 2010.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18 Φεβρουαρίου 1960
Νασούα
Εξαφάνιση20 Ιουλίου 1980, Νάσουα, Νιου Χάμσαϊρ, Η.Π.Α.
ΘάνατοςΠιθανόν 6 Απριλίου 1981 (21 ετών)
Τούσον, Αριζόνα, Η.Π.Α.
Αιτία θανάτουΣτραγγαλισμός
Συνθήκες θανάτουΑνθρωποκτονία
ΨευδώνυμοΆγνωστη γυναίκα της Κομητείας Πίμα
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Ύψος1,57 - 1,60 μέτρα
Πληροφορίες ασχολίας

Η Μπρέντα Μαρί Γκέροου (Αγγλικά: Brenda Marie Gerow, 18 Φεβρουαρίου 1960– π. 6 Απριλίου 1981), ήταν μια νεαρή Αμερικανίδα που έπεσε θύμα ανθρωποκτονίας πιθανόν στις 6 Απριλίου του 1981. Το πτώμα της βρέθηκε δυο μέρες αργότερα. [1] [2] Τα στοιχεία της ήταν άγνωστα για 34 χρόνια και της δόθηκε το παρατσούκλι η "Άγνωστη γυναίκα της Κομητείας Πίμα". Ωστόσο, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2015 η ταυτότητα του θύματος έγινε γνωστή. [3] [4] [5] [6] [7]

Ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Απριλίου του 1981, κάποιοι κυνηγοί που οδηγούσαν με τζιπ στην έρημο του Τούσον, στην Κομητεία Πίμα, στην Αριζόνα, αναζητώντας κουνέλια, είδαν ένα τζιν σακάκι να κρέμεται από ένα θάμνο.[8] Καθώς πλησίασαν περισσότερο στο σημείο, και συγκεκριμένα στο ύψος των αυτοκινητόδρομων Houghton και Interstate 10, ανακάλυψαν το πτώμα μιας λευκής γυναίκας σε αποσύνθεση, το οποίο ήταν ξαπλωμένο στο έδαφος και κάλεσαν την αστυνομία.[9]

Το θύμα ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 22 ετών. [10] Η νεκροτομή αποκάλυψε ότι πέθανε μιάμιση με δύο ημέρες πριν ανακαλυφθεί η σορός της και αιτία θανάτου ήταν ο στραγγαλισμός. Επίσης, είχε ξυλοκοπηθεί άγρια και είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση. [11] Λόγω της έκθεσης του σώματος στα καιρικά φαινόμενα, αυτό ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, το πρόσωπο της ήταν αγνώριστο και το χρώμα των ματιών της απροσδιόριστο. Ο παθολόγος που την εξέτασε μπόρεσε όμως να διαπιστώσει ότι είχε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα καθώς και μακριά ξανθά μαλλιά. Το θύμα είχε επίσης εμφανή κενό στα πάνω μπροστινά της δόντια. [12] Ήταν περίπου 1,57 - 1,60 μέτρα σε ύψος και ζύγιζε περίπου 45 - 50 κιλά τη στιγμή του θανάτου της. Ο ιατροδικαστής υπέθεσε από κάποιες γρατσουνιές στο σώμα της, ότι η νεαρή γυναικά περπατούσε ή έτρεχε σε κάποια δασώδη περιοχή λίγο πριν το θάνατο της.

Η άγνωστη φορούσε τζιν παντελόνι, λευκές κάλτσες με ροζ φούντες, λευκό σουτιέν, μπλε εσώρουχο, καφέ σουέτ παπούτσια και μια ιδιαίτερη μπλε μπλούζα με «φουσκωτά φλοράλ κόκκινα μανίκια».

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τόπος του εγκλήματος φωτογραφήθηκε από το έδαφος και από ψηλά με ελικόπτερο, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν περισσότερα στοιχεία, που δεν έγιναν αντιληπτά στην αρχική έρευνα λόγω των ανέμων.[13] Επιπλέον κατάφεραν να πάρουν τις οδοντιατρικές πληροφορίες του θύματος παρά την αποσύνθεση του σώματος της. Ωστόσο δεν μπόρεσαν αρχικά να λάβουν δακτυλικά αποτυπώματα της γυναίκας, και γι' αυτό αφαίρεσαν τις παλάμες του θύματος και τις έστειλαν στο FBI. Αυτή η προσπάθεια ήταν επιτυχής, αλλά δεν οδήγησε πουθενά, καθώς τα δακτυλικά στοιχεία της άγνωστης, δεν ταίριαζαν με καμία αγνοούμενη που ήταν κοντά στην ηλικία της ή με κάποια γυναίκα που είχε συλληφθεί για έγκλημα. Σκίτσα προσώπου και φωτογραφίες των ρούχων του θύματος δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους, σε αφίσες του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά και σε διάφορα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, σε μια προσπάθεια ταυτοποίησης της. [14] Εντούτοις, η έρευνα έμεινε στάσιμη για πολλά χρόνια.

Υπήρχαν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο του θύματος. Οι ερευνητές θεωρούσαν ότι το είχε σκάσει από το σπίτι της ως έφηβη, ότι πιθανώς είχε αποξενωθεί από την οικογένεια της και ότι είχε δολοφονηθεί αλλού και όχι στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα της ή ότι είχε ταξιδέψει με ωτοστόπ μέχρι το Τούσον και εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με τον δολοφόνο της. Η αστυνομία αρχικά πίστευε ότι η γυναικά ήταν θύμα του τότε άγνωστου δολοφόνου του Golden State, ο οποίος είχε μετακομίσει νότια από τότε που ξεκίνησε η εγκληματική του καριέρα στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Μεταγενέστερες προσπάθειες και ταύτιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995, ενώ η αστυνομία «έχτιζε δικογραφία» εναντίον ενός άντρα ονόματι Τζον Καλχάουζερ για κατηγορίες για επίθεση στην γυναίκα του, βρέθηκε στην κατοχή του μια φωτογραφία μιας νεαρής γυναίκας με ανοιχτόχρωμα ξανθά μαλλιά που κρατούσε μια ανθοδέσμη. [15] [16] Στα τέλη του 2014, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πίστευε ότι η φωτογραφία σχετιζόταν με την υπόθεση της Άγνωστης γυναίκας της Κομητείας Πίμα και τη δημοσίευσε γρήγορα στο κοινό. [17] [18] Η γυναίκα στη φωτογραφία δηλώθηκε ότι μοιάζει με την ανακατασκευή του θύματος και τη φυσική της περιγραφή. Η φωτογραφία πιστεύεται ότι τραβήχτηκε μεταξύ 1979 και 1981, ταιριάζοντας επίσης με το χρονικό πλαίσιο στο οποίο βρέθηκε το θύμα. Ο Καλχάουζερ αρνήθηκε να ταυτοποιήσει τη γυναίκα στη φωτογραφία. [19] [20]

Η φωτογραφία της τότε άγνωστης γυναίκας κυκλοφόρησε στο κοινό στα τέλη του 2014, αφού οι αρχές έκαναν τη σύνδεση μεταξύ αυτής και του σκίτσου της. Οι αρχές σημείωσαν ότι το σκηνικό φόντου φαινόταν να προέρχεται από κάπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κυρίως σε μια πρώην περιοχή κάμπινγκ στο Τίνγκσμπορο της Μασαχουσέτης. [21] Εν τω μεταξύ ο Μπιλ Γκέροου Τζούνιορ, παρατήρησε μια ομοιότητα σε ένα από τα σκίτσα της "Άγνωστη γυναίκα της Κομητείας Πίμα" με την χαμένη αδελφή του, και επικοινώνησε με την αστυνομία.[22] Η Μπρέντα, εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1980, αφότου έφυγε από το σπίτι της με τον σύντροφο της Τζον "Τζακ" Καλχάουζερ. Ο Μπιλ και η Μπρέντα είχαν μεγαλώσει σε ανάδοχες οικογένειες και ήταν πολύ δεμένοι. Η Μπρέντα ήταν μερικά χρόνια μεγαλύτερη από εκείνον. Εκείνη είχε εργαστεί σε ένα ψιλικατζίδικο και ως μπαργούμαν σε ένα κατάστημα στο Ντράκουτ της Μασαχουσέτης, όπου σύχναζαν ποδηλάτες. Όταν η Μπρέντα είπε στον Μπιλ ότι θα πήγαινε στην Καλιφόρνια, εκείνος θύμωσε. Δεν ήθελε να τον αφήσει μόνο, αλλά η αδελφή του τον διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο να τον εγκαταλείψει.

Οι δυο τους είχαν κρατήσει επαφή για μερικές εβδομάδες μετά την αποχώρησή της. Του τηλεφώνησε αρχικά από το Νέο Μεξικό και κατόπιν από την Αριζόνα, όπου φαινόταν πολύ αναστατωμένη και είπε στον Μπιλ ότι θα επέστρεφε σύντομα στο σπίτι. Όταν την ρώτησε τι της συμβαίνει, εκείνη απέφυγε να του απαντήσει. Ήταν μια σύντομη κλήση, αλλά του είπε ότι τον αγαπούσε πολύ πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Η Μπρέντα δεν έδωσε ξανά σημεία ζωής, και οι δικοί της γνώριζαν απλά ότι βρισκόταν με τον σύντροφο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γνωρίσει τον Τζον Καλχάουζερ στο μπαρ που εργαζόταν. Δεν είχε εξηγήσει ποτέ τον λόγο της φυγής της, αν και η οικογένεια της πίστευε ότι το είχε «σκάσει». Παρόλα αυτά, η Μπρέντα δεν μπορούσε να δηλωθεί επισήμως ως εξαφανισμένη λόγω του ότι ήταν ενήλικη και ότι προφανώς είχε φύγει με την δική της θέληση.

Ο Καλχάουζερ έχει δεσμούς στο παρελθόν με την Αριζόνα και πιστεύεται ότι δολοφόνησε τη σύζυγο του, Νταϊάν Βαν Ριθ, το 1995. Άλλα γεγονότα στην ποινική ιστορία του Καλχάουζερ περιλαμβάνουν την καταδίκη του για τη δολοφονία του Πολ Τσάπμαν το 1974 και την απαγγελία κατηγορίας για απόπειρα δολοφονίας ενός άνδρα το 1979. Μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου για την υπόθεση του 1979, ο Καλχάουζερ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και τράπηκε σε φυγή. Κατόπιν γνώρισε την Μπρέντα, αλλά δεν της αποκάλυψε το βεβαρημένο παρελθόν του. Λίγους μήνες μετά το ταξίδι τους, η Μπρέντα εξαφανίστηκε και σύντομα παντρεύτηκε την Νταϊάν Βαν Ριθ στη Νεβάδα, ως Ντόναλντ Στέκι, που ήταν το όνομα ενός συμμαθητή του, για να μην τον ανακαλύψουν, και μετέπειτα απέκτησαν παιδιά. Ωστόσο η γυναίκα του ανακάλυψε το πραγματικό του όνομα και το ποινικό του μητρώο. Όταν του ανακοίνωσε ότι θα τον χωρίσει και θα πάρει την επιμέλεια των παιδιών, η Νταϊάν εξαφανίστηκε και κάνεις δεν έμαθε ξανά νέα της ούτε την ξαναείδε ζωντανή. Αν και το σώμα της Νταϊάν δεν βρέθηκε ποτέ, ο Καλχάουζερ καταδικάστηκε το 1999 για τη δολοφονία της, σε 20 χρόνια φυλάκιση στην Αριζόνα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2015, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η γυναίκα αγνώστου ταυτότητας είχε αναγνωριστεί επίσημα ως Μπρέντα Μαρί Γκέροου τον Απρίλιο του 2015. [23] Η ταυτοποίηση έγινε μέσω σύγκρισης του DNA της οικογένειας με αυτό του θύματος. Ο πατέρας της Μπρέντα, Γουίλιαμ Σ., δήλωσε ότι δεν έβρισκε κανένα πιθανό κίνητρο για τον φόνο της κόρης του. Ο Τζον Καλχάουζερ θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία της Μπρέντα. Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση και ζήτησε πληροφορίες από οποιονδήποτε γνώριζε τον Καλχάουζερ και την Μπρέντα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η οικογένεια παρέλαβε τα λείψανα της Μπρέντα και αποφάσισε να τα αποτεφρώσει.

Το 2017, οι υποθέσεις της Μπρέντα και της Νταϊάν Βαν Ριθ δραματοποιήθηκαν στο δεύτερο επεισόδιο της εκπομπης "Who Killed Jane Doe;".

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Murillo, Lupita (25 June 2013). «New technology helping in '81 cold case». KVOA News. NBC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-01-21. https://web.archive.org/web/20150121075700/http://www.kvoa.com/news/new-technology-helping-in-81-cold-case/. Ανακτήθηκε στις 21 January 2015. 
  2. Kimble, Mark (11 April 2002). «Jane Doe: 21 years here in a grave marked UNK». Tucson Citizen. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 3, 2016. https://web.archive.org/web/20160303230018/http://tucsoncitizen.com/morgue2/2002/04/11/45671-kimble-column/. Ανακτήθηκε στις 21 January 2015. 
  3. Houghton, Kimberly (30 September 2015). «Missing Nashua woman identified as Arizona cold-case murder victim». Union Leader. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 March 2016. https://web.archive.org/web/20160304194847/https://www.unionleader.com/article/20150930/news03/151009997%26source%3Drss/. Ανακτήθηκε στις 30 September 2015. 
  4. «Victim in 34-year-old AZ cold case identified as Nashua woman». WMUR 9 ABC. ABC. September 29, 2015. http://www.wmur.com/news/victim-in-34yearold-az-cold-case-identified-as-nashua-woman/35567366. Ανακτήθηκε στις 30 September 2015. 
  5. Hockridge, Stephanie (29 September 2015). «Brenda Gerow update: 'Jane Doe' identified after 34 years of mystery». ABC 15 (ABC). http://www.abc15.com/news/region-central-southern-az/other/brenda-gerow-update-jane-doe-identified-after-34-years-of-mystery. Ανακτήθηκε στις 30 September 2015. 
  6. Murrillo, Lupita (28 September 2015). «Crime Trackers: Jane Doe from 1981 identified, person of interest named». KVOA News Tucson. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 September 2015. https://web.archive.org/web/20150929041546/http://www.kvoa.com/story/30136315/crime-trackers-jane-doe-from-1981-identified-person-of-interest-named. Ανακτήθηκε στις 30 September 2015. 
  7. «New Hampshire Woman Identified As Arizona Cold Case Victim». CBS Boston (Boston, Massachusetts: CBS). 30 September 2015. http://boston.cbslocal.com/2015/09/30/brenda-gerow-jane-doe-new-hampshire/. Ανακτήθηκε στις 30 September 2015. 
  8. «Jane Doe #3». Pima County Sheriff Department. 3 Νοεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015. 
  9. «NamUs UP # 10566». identifyus.org. National Missing and Unidentified Persons System. 27 Αυγούστου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014. 
  10. «Jane Doe 1981». missingkids.org. National Center for Missing & Exploited Children. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014. 
  11. «Case File: 1058UFAZ». doenetwork.org. The Doe Network. 10 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014. 
  12. «Pima Arizona Jane Doe April 1981». canyouidentifyme.org. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015. 
  13. Harrell, Tyler, prod.
  14. Melanson, Alana (6 December 2014). «Police seek woman's ID in cold-case probe». Lowell Sun. http://www.lowellsun.com/todaysheadlines/ci_27082792/police-seek-womans-id-cold-case-probe. Ανακτήθηκε στις 21 January 2015. 
  15. «New Hampshire woman identified as slaying victim found in 1981; father says he's 'blown over'». Newser. Associated Press. 30 September 2015. http://www.newser.com/article/cb1c3519eec74b3f85d1f8ef126d6a2e/new-hampshire-woman-identified-as-slaying-victim-found-in-1981-father-says-hes-blown-over.html. Ανακτήθηκε στις November 24, 2015. 
  16. Thomas, Keaton (2 October 2015). «34-year-old cold case cracked, Pima County Jane Doe identified». KGUN-TV. https://www.youtube.com/watch?v=VI6MtchFC3E. 
  17. Machelor, Patty (11 March 1999). «Kalhauser makes deal for 20-year Sentence». Tucsan Citizen. http://tucsoncitizen.com/morgue2/1999/05/11/70909-kalhauser-makes-deal-for-20-year-sentence/. Ανακτήθηκε στις 21 June 2015. 
  18. «Chelmsford Police Seek Info In Arizona Cold Case Murder». CBS Boston (CBS). 6 December 2014. http://boston.cbslocal.com/2014/12/06/chelmsford-police-seek-info-in-arizona-cold-case-murder/. Ανακτήθηκε στις 21 January 2015. 
  19. Gastaldo, Evann (1 October 2015). «Body Found 34 Years Ago Finally IDed as Missing Woman». Newser. Associated Press. http://www.newser.com/story/213799/body-found-34-years-ago-finally-ided-as-missing-woman.html. Ανακτήθηκε στις November 24, 2015. 
  20. Taurasi, Liz. «Police Asking Public's Help in Identifying Woman in Jane Doe Case [Updated»]. Westford Patch. http://patch.com/massachusetts/westford/police-asking-publics-help-identifying-woman-jane-doe-case-updated-0. Ανακτήθηκε στις 21 January 2015. 
  21. Mills, Robert (1 October 2015). «Ariz. cold case cracked with help of Chelmsford, Tyngsboro police». Lowell Sun. Digital First Media. http://www.lowellsun.com/news/ci_28905521/ariz-cold-case-cracked-help-chelmsford-tyngsboro-police. Ανακτήθηκε στις November 24, 2015. 
  22. Houghton, Kimberly (30 September 2015). «Brother of missing Nashua woman identified as Arizona murder victim speaks out». New Hampshire Union Leader. Union Leader Corporation. http://www.wmur.com/news/victim-in-34yearold-az-cold-case-identified-as-nashua-woman/35567366. Ανακτήθηκε στις November 24, 2015. 
  23. «Victim in 34-year-old AZ cold case identified as Nashua woman». WMUR 9. ABC. 29 September 2015. http://www.wmur.com/news/victim-in-34yearold-az-cold-case-identified-as-nashua-woman/35567366. Ανακτήθηκε στις November 24, 2015.