Δολοφονία της Μισέλ Αβίλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μισέλ Αβίλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8 Φεβρουαρίου 1968
Λος Άντζελες
Θάνατος1 Οκτωβρίου 1985 (17 ετών)
κομητεία Λος Άντζελες
Αιτία θανάτουΠνιγμός
Συνθήκες θανάτουΑνθρωποκτονία
Τόπος ταφήςΝεκροταφείο του Σαν Φερνάντο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΕκπαίδευσηΛύκειο Σαν Φερνάντο
ΣπουδέςΛύκειο Σαν Φερνάντο
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΜαθήτρια

Η Μισέλ Υβέτ «Μίσι» Αβίλα (αγγλικά: Michele Yvette «Missy» Avila, 8 Φεβρουαρίου του 1968 – 1 Οκτωβρίου του 1985) ήταν μια Αμερικανίδα έφηβη που δολοφονήθηκε από τις καλύτερες φίλες της, την Κάρεν Σέβερσον και την Λόρα Ντόιλ, τον Οκτώβριο του 1985.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μισέλ Αβίλα μεγάλωσε στην Αρλέτα του Λος Άντζελες, στην Κοιλάδα του Σαν Φερνάντο.[1] Η Μισέλ και η Κάρεν Σέβερσον έγιναν αχώριστες φίλες στην ηλικία των οκτώ ετών όταν η δεύτερη μετακόμισε στην γειτονιά με την οικογένεια της.[2] Περπατούσαν στο σχολείο αγκαλιασμένες, έπαιζαν μαζί και μοιραζόντουσαν τα μυστικά τους.[3] Σύμφωνα με την Σέφερσον, η ίδια, σε πολλές περιπτώσεις προστάτευε την Μίσι στο σχολείο, καθώς κάποια παιδιά της έκαναν μπούλινγκ.[4] H Λόρα Ντόιλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά και έγινε καλύτερη φίλη και με τα δύο κορίτσια.[5] Όταν τα τρία κορίτσια ξεκίνησαν το γυμνάσιο ο κύκλος των φίλων τους άρχισε να διευρύνεται.

Παρόλα αυτά στα 14 τους έτη, η Σέβερσον έμεινε έγκυος και παράτησε για λίγο το σχολείο για να φροντίσει το μωρό της. Μετά την αποφοίτηση από το γυμνάσιο η Κάρεν απομακρύνθηκε από την Μισέλ. Η Mίσι είχε αρχίσει να γίνεται μια ελκυστική νεαρή κοπέλα με μακριά μαλλιά, τα οποία αγαπούσε ιδιαίτερα, και ήταν αρκετά δημοφιλής και συμπαθής στους περισσότερους συνομηλίκους της.[6] Εν τω μεταξύ, η Λόρα και η Κάρεν ένιωθαν άβολα με το σώμα τους και πίστευαν δεν ήταν ελκυστικές για τα αγόρια. Έτσι άρχισαν να ζηλεύουν όλη την προσοχή που λάμβανε η Μισέλ από τους άλλους και ειδικά εκείνη που προερχόταν από τα αγόρια.[7] Η Κάρεν που δεν μπορούσε να το αντέξει αυτό, άρχισε αργότερα να μεταδίδει μια ψεύτικη φήμη που ανέφερε ότι η Μισέλ είχε σεξουαλικές σχέσεις με διάφορα αγόρια.[8] Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Αβίλα να ξυλοκοπηθεί άσχημα από μια ομάδα κοριτσιών που την κατηγόρησαν ότι είχε ολοκληρωμένη σχέση με τους συντρόφους τους.[9] Μόλις οι γονείς της έμαθαν τι είχε συμβεί, έκανα μήνυση εναντίον του κοριτσιού που ηγούνταν της επίθεσης, δηλαδή της Σόνιας Μπον. Η υπόθεση θα εκδικαζόταν στις 8 Οκτωβρίου του 1985, όμως η Μισέλ δεν πρόλαβε να παραβρεθεί σε αυτή την δίκη, επειδή λίγες μέρες πριν έπεσε θύμα ανθρωποκτονίας. Γυρνώντας όμως σε εκείνες τις ημέρες και πέρα από τον σωματικό πόνο που βίωσε η Αβίλα, είχε επίσης πληγωθεί πολύ από το γεγονός ότι οι άλλοι σκέφτονταν τόσο άσχημα για εκείνη χωρίς η ίδια να φταίει σε κάτι.[10] Λίγο αργότερα, ένα κορίτσι της αποκάλυψε ότι η Κάρεν ήταν αυτή που είχε ξεκινήσει τις φήμες. Η Μίσι όμως δεν μπορούσε να την πιστέψει και θύμωσε πολύ μαζί της, σκεπτόμενη ότι συκοφαντούσε την φίλη της.[11] Στην πραγματικότητα η Μισέλ αγαπούσε πολύ την Κάρεν, και δεν περνούσε καν από το μυαλό της ότι η καλύτερη της φίλη έτρεφε πλέον μίσος για εκείνη.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους των κοριτσιών στο λύκειο, η Μισέλ άρχισε να βγαίνει με ένα αγόρι που ονομαζόταν Ράντι.[12] Παρόλα αυτά η Αβίλα δεν άντεχε το γεγονός ότι εκείνος ήθελε συνέχεια να κάνει ή να βρίσκεται σε πάρτυ και του ζήτησε να χωρίσουν μετά από ένα μήνα. Λίγο μετά το χωρισμό, η Κάρεν και ο Ράντι ξεκίνησαν μια σχέση και τελικά συγκατοίκησαν σε ένα διαμέρισμα μαζί.[13] Η Σέβερσον είπε αργότερα στην Αϊρίν, την μητέρα της Αβίλα, ότι είχε δει τον Ράντι να τραβάει την Μισέλ στην αγκαλιά του σε ένα πάρτι στο διαμέρισμα τους.[14] Εκείνη την εποχή, η κοπέλα είχε πει στον Ράντι ότι δεν ενδιαφερόταν να αναζωπυρώσει τη σχέση τους και συμβούλεψε την Κάρεν να χωρίσει μαζί του. Αυτό εξόργισε τη Σέβερσον και σταμάτησε να μιλά στην Μισέλ.[15] Μάλιστα λίγο μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη του 1985, εκείνη και η Λόρα διέδωσαν ξανά την ίδια φήμη για την Μισέλ και οι τρεις φίλες απομακρυνθήκαν περισσότερο, χωρίς όμως η Μίσι να μάθει ποιος ευθυνόταν για τις συκοφαντίες. Επίσης δέκα μέρες πριν τον θάνατο της Αβίλα, η Κάρεν και η Λόρα τσακώθηκαν με την Μισέλ σε ένα πάρκο της γειτονιάς. Σύμφωνα με μάρτυρες, η Κάρεν απείλησε την Μισέλ με ένα σπασμένο μπουκάλι μπύρας και στη συνέχεια την έσπρωξε και τη χαστούκισε.[16] Λίγες ημέρες αργότερα η Λόρα τηλεφώνησε στην Μισέλ, και οι δυο τους αποφάσισαν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους και να συνεχίσουν τη φιλία τους. Ωστόσο, η Κάρεν εξακολουθούσε να την αποφεύγει, μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 1985, όπου επικοινώνησε με την Αβίλα και της ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη για όλα όσα συνέβησαν μεταξύ τους. Αυτό σήμαινε πολλά για την Μισέλ, καθώς είχαν αρχίσει να της λείπουν πραγματικά οι φίλες της.

Δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Οκτωβρίου του 1985, η Μισέλ είπε στη μητέρα της ότι θα συναντούσε τις καλύτερες της φίλες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Η μητέρα της, της επέτρεψε να πάει, αλλά της ζήτησε να έχει γυρίσει στο σπίτι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η Ντόιλ έφτασε μετά από λίγο και πήρε την Μισέλ με το αυτοκίνητο της. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που την έβλεπε ζωντανή η οικογένεια της.[17]

Η Λόρα σταμάτησε στο πάρκο Στόουνχερστ, όπου πάρκαρε το αυτοκίνητο της, και μαζί με την Μισέλ περίμεναν την Σέβερσον να εμφανιστεί. Λίγα λεπτά αργότερα η Κάρεν έφτασε με το αυτοκίνητό της, μαζί με μια άλλη φίλη τους, την Εύα Τσουράμπελο, στη θέση του συνοδηγού. Πλησίασε με το όχημα της το αυτοκίνητο της Λόρα, άνοιξε το παράθυρο της και άρχισε να της φωνάζει.[18] Η Λόρα άρχισε να φωνάζει και εκείνη προς την Κάρεν, και η Μισέλ με την Εύα στέκονταν αμίλητες και σοκαρισμένες, βλέποντας απλώς τις φίλες τους να κατηγορούν η μια την άλλη για πολύ άσχημα πράγματα. Η Αβίλα δεν είχε ιδέα για πιο λόγο τσακώνονταν. Ξαφνικά, η Κάρεν έφυγε με ταχύτητα από το πάρκινγκ του πάρκου, και η Λόρα άρχισε να την ακολουθεί για 45 λεπτά σε μια διαδρομή προς τα βόρεια της πόλης που οδηγούσε στα βουνά.[19] Και τα δύο κορίτσια οδηγούσαν πολύ νευρικά, σε σημείο που η Μισέλ και η Εύα τις παρακαλούσαν αντίστοιχα να ηρεμήσουν και να σταματήσουν τα αυτοκίνητα. Τελικά η διαδρομή τερματίστηκε σε ένα πάρκινγκ που οδηγούσε σε ένα τεράστιο δάσος. Η Λόρα και η Κάρεν βγήκαν από τα αυτοκίνητα τους και συνέχισαν να τσακώνονται. Η Μισέλ βγήκε έξω από το όχημα για να προσπαθήσει να τις ηρεμήσει. Μόλις όμως απομακρύνθηκε λίγο περισσότερο από το αυτοκίνητο, η Κάρεν και η Λόρα σταμάτησαν ξαφνικά να τσακώνονται[20] και κοίταξαν έντονα την Μισέλ. Άρχισαν να την πλησιάζουν απειλητικά, και την στρίμωξαν σε ένα σημείο όπου η Μισέλ δεν μπορούσε να μπει ξανά στο αυτοκίνητο, ούτε όμως και να απομακρυνθεί από αυτό.

Η Κάρεν γέλασε και αποκάλυψε στην Μισέλ ότι αυτή και η Λόρα δεν τσακώνονταν πραγματικά και ότι όλο αυτό ήταν απλώς ένα τέχνασμα για να την παγιδέψουν στο δάσος και να της δώσουν ένα μάθημα.[21] Ξαφνικά, άρχισαν να ουρλιάζουν κατάμουτρα στην Μισέλ, λέγοντας της ότι ήταν εκείνες που είχαν διαδώσει τις φήμες επειδή ήξεραν ότι είχε ολοκληρωμένη σχέση με τους συντρόφους τους και με άλλους άντρες, και δεν θα το άφηναν αυτό να περάσει έτσι.[22] Η Αβίλα προσπάθησε να τις ηρεμήσει, λέγοντας τους ότι δεν ισχύουν όλα αυτά και ότι ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο στις φίλες της, αλλά δεν την άκουγαν. Όταν η Μισέλ σταμάτησε να μιλά, η Κάρεν και η Λόρα την άρπαξαν και την οδήγησαν με το ζόρι σε ένα μονοπάτι που οδηγούσε στο δάσος. Η Μισέλ δεν μπορούσε να αμυνθεί, καθώς ήταν πολύ μικροκαμωμένη σε σύγκριση με τα άλλα δύο κορίτσια. Συγκεκριμένα, ήταν μόνο 1,50 μέτρα σε ύψος και είχε βάρος μόλις 43 κιλά, ενώ η Κάρεν ήταν 1,60 μέτρα σε ύψος και πάνω από 91 κιλά, ενώ η Λόρα ήταν 1,70 μέτρα σε ύψος και 62 κιλά. Η Εύα από την άλλη, που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο σε όλη αυτή τη συμπλοκή, τελικά βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να περπατά πίσω από τις τρεις κοπέλες.[23] Όπως ισχυρίστηκε χρόνια αργότερα, δεν συμμετείχε σε όσα προηγήθηκαν και σε όσα ακολουθήσαν στο δάσος και δεν γνώριζε τον λόγο που βρισκόταν εκεί.

Μόλις μπήκαν βαθιά μέσα στο δάσος, η Λόρα σταμάτησε μπροστά στην Μισέλ, η οποία ήταν φοβισμένη και έκλαιγε, και την γρονθοκόπησε στο πρόσωπο. Μόλις άρχισε να τη χτυπάει, η Κάρεν συμμετείχε στην κακοποίηση της Αβίλα και μέσα σε δευτερόλεπτα την έριξαν στο έδαφος συνεχίζοντας να την χτυπούν, να την κλωτσούν και να την ποδοπατούν. Όταν σταμάτησαν, η Λόρα έβγαλε ένα μαχαίρι, άρπαξε τη Μισέλ από τα μαλλιά και άρχισε να της τα κόβει. Το έκαναν αυτό γιατί ήξεραν πόσο πολύ αγαπούσε η Μισέλ τα υπέροχα μακριά μαλλιά της. Η Κάρεν ήθελε να συμμετάσχει στο κόψιμο των μαλλιών, αλλά επειδή δεν είχε μαχαίρι, απλά άρχισε να τα ξεριζώνει με τα χέρια της. Η Εύα στεκόταν και παρακολουθούσε χωρίς να συμμετέχει. Στη συνέχεια, οι δυο κοπέλες έδεσαν τα χέρια της Αβίλα πίσω από την πλάτη της (πισθάγκωνα) και την φίμωσαν.[24] Υπήρχε ένα ρηχό ποτάμι γύρω στα 300 μέτρα μακριά τους. Η Λόρα κατέβηκε προς το ρέμα και κοιτώντας προς την Μισέλ άρχισε να την κοροϊδεύει, ζητώντας της να μπει μέσα στο νερό μαζί της. Όταν η Αβίλα δεν κουνήθηκε, η Κάρεν την άρπαξε και την σήκωσε όρθια, την έσπρωξε προς το ποτάμι και την έριξε από ένα λοφίσκο. Δεδομένου ότι τα χέρια της ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη της, δεν έχει τρόπο να εμποδίσει την πτώση της, και έτσι κατρακύλησε μέχρι την όχθη του ποταμού και το πρόσωπο της τραυματίστηκε περισσότερο στο έδαφος. Η Λόρα και η Κάρεν την κατηγορήσαν ξανά για την υποτιθέμενη ανηθικότητα της, και κατόπιν την άρπαξαν και την έσυραν μέχρι το νερό, ενώ η Εύα το έβαλε στα πόδια.[25] Όταν έφτασε στο πάρκινγκ συνειδητοποίησε ότι και τα δύο αυτοκίνητα ήταν κλειδωμένα και βρισκόντουσαν πολύ μακριά για να προσπαθήσει να ζητήσει βοήθεια, οπότε άρχισε απρόθυμα να περπατά πίσω στο μονοπάτι, μέχρι που άκουσε μια τρομακτική κραυγή.[26] Η Εύα σταμάτησε να περπατά, γύρισε και έτρεξε πίσω στα αυτοκίνητα όπου κάθισε στο έδαφος σε εμβρυϊκή στάση και περίμενε μια ώρα μέχρι να επιστρέψουν τα κορίτσια. Τελικά είδε τη Λόρα και την Κάρεν βρεγμένες να γελάνε, αλλά η Μισέλ δεν ήταν μαζί τους. Αργότερα έμαθε ότι οι δυο τους κρατούσαν το κεφάλι της Αβίλα κάτω από το νερό. Όσο για την κραυγή που άκουσε η Εύα, οι δύο κοπέλες της είπαν ότι συνέβη επειδή η Μισέλ μπόρεσε με κάποιο τρόπο να ξεφύγει για λίγο από τα χέρια τους. Αμέσως μετά όμως η Κάρεν την άρπαξε και την έσπρωξε ξανά μέσα στο νερό. Όταν τα κορίτσια κατάλαβαν ότι η Μίσι ήταν στα πρόθυρα του θανάτου, την άφησαν εκεί να πεθάνει. Τότε, επίσης, για να κρατήσουν το σώμα της κάτω από το νερό, τοποθέτησαν ένα μεγάλο κούτσουρο μήκους 1,2 μέτρων και βάρους 45 κιλών πάνω στην πλάτη της, στο ύψος του λαιμού της. Στη συνέχεια έφυγαν από το δάσος, μπήκαν στα αυτοκίνητά τους με την Εύα και πήγαν στα σπίτια τους.[27]

Τέσσερις ώρες αργότερα, η Ντόιλ τηλεφώνησε στη μητέρα της Άβιλα και ζήτησε να μιλήσει στη Μίσι. Αφού η Αϊρίν είπε στην Λόρα ότι νόμιζε ότι η κόρη της ήταν μαζί της, η Ντόιλ της είπε ότι άφησε την Μισέλ μαζί με τρία αγόρια που οδηγούσαν ένα μπλε αυτοκίνητο μάρκας Chevrolet Camaro.[28] Η Λόρα δεν αναγνώρισε κανένα από αυτούς. Ωστόσο υποστήριξε ότι επειδή η Μισέλ γνώριζε τους πάντες στην πόλη λόγω του ότι ήταν δημοφιλής και όλοι την αγαπούσαν, δεν ανησύχησε που την άφησε μόνη μαζί τους για λίγο.[29] Κατόπιν αφού έβαλε βενζίνη, η Λόρα είπε ότι επέστρεψε στην τοποθεσία όπου άφησε την Μισέλ, αλλά αυτή και τα τρία αγόρια είχαν εξαφανιστεί.[30] Ισχυρίστηκε ότι σκέφτηκε ότι η Μίσι είχε γυρίσει σπίτι της, οπότε πήρε το δρόμο του γυρισμού.

Η Λόρα και η Αϊριν πέρασαν τις επόμενες ώρες αναζητώντας τη Μισέλ. Μέχρι το επόμενο πρωί όμως, δεν είχαν νέα της. Έτσι η μητέρα της ανέφερε την εξαφάνιση της στις αρχές και η αστυνομία ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες σε όλη την περιοχή. Στις 4 Οκτωβρίου του 1985, το πτώμα της Μισέλ βρέθηκε μπρούμυτα (και με το βαρύ κούτσουρο πάνω της) σε ένα ρέμα βάθους 20 εκατοστών στο Μεγάλο Φαράγγι Τουχάνγκα στο Εθνικό Δάσος του Λος Άντζελες, από μια ομάδα πεζοπόρων, οι οποίοι επικοινώνησαν αμέσως με τις αρχές.[31] Όταν έφτασε η αστυνομία, βρήκε τσιγάρα, μια μπύρα και ανδρικές φόρμες κοντά στο πτώμα της άτυχης κοπέλας.

Εύρεση δραστών, καταδίκη και μετέπειτα εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αϊριν Αβίλα είπε αργότερα ότι δεν είχε κανένα λόγο να υποπτεύεται ότι η Σέβερσον και η Ντόιλ εμπλέκονταν στον θάνατο της κόρης της.[32] Και οι δύο είχαν παρευρεθεί στην κηδεία της Μισέλ και μάλιστα η Λόρα έστειλε στην οικογένεια μια κάρτα συμπαράστασης μαζί με 20 δολάρια. Επιπλέον, η Κάρεν μετακόμισε στο σπίτι της Αϊρίν για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να την παρηγορήσει και να γίνει «παρένθετη κόρη»[33][34] (αν και αυτό αμφισβητείται από την Σέβερσον).[35] Στην πραγματικότητα, ήθελε απλώς να παρακολουθεί στενά την έρευνα. Η Κάρεν κοιμόταν στο κρεβάτι της Μισέλ και έτρωγε στο ίδιο τραπέζι με την οικογένεια Αβίλα για μήνες. Είχε επίσης αποκτήσει μια εμμονή με τη δολοφονία της Μίσι. Επισκεπτόταν τον τάφο της Μισέλ πολλές φορές την εβδομάδα για να αφήσει λουλούδια, σκέπαζε τις φωτογραφίες της Άβιλα που υπήρχαν κρεμασμένες στους τοίχους του δωματίου και κάλυπτε τα αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με το έγκλημα.[36] Επιπρόσθετα επισκεπτόταν επανειλημμένα το ρέμα όπου βρέθηκε το πτώμα της, πνίγοντας τη θλίψη της με μπύρες. Μάλιστα υποστήριξε ότι είδε πολλές φορές το φάντασμα της Μισέλ, είτε να είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι της τη νύχτα, επίσης να βρίσκεται μέσα στο βαν της και τέλος να κάθεται στον καναπέ κάποια στιγμή αργότερα όταν επισκέφτηκε την Αϊρίν.

Η αστυνομία δεν είχε στοιχεία για την υπόθεση και η υπόθεση άρχισε να γίνεται «ψυχρή» (να «μπαίνει στον πάγο»). Ωστόσο, στις 26 Ιουλίου του 1988, η Εύα Τσουράμπελο εμφανίστηκε στο τμήμα και έδωσε στοιχεία για την ανθρωποκτονία.[37] Ο λόγος που η Εύα καθυστέρησε τρία χρόνια να καταθέσει ήταν επειδή απειλήθηκε από τα δύο κορίτσια να μην πει λέξη για οτιδήποτε είδε σε κανένα. Εκείνη φοβήθηκε και σκέφτηκε ότι θα την σκότωναν αν αποκάλυπτε το παραμικρό. Ωστόσο όταν ο αδελφός της αυτοκτόνησε και συνειδητοποίησε τον πόνο που περνούσε η Αϊρίν Αβίλα με την απώλεια της κόρης της αποφάσισε να μιλήσει. Αμέσως μετά από τις αποκαλύψεις, η Σέβερσον και η Ντόιλ συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για φόνο πρώτου βαθμού.

Τον Μάρτιο του 1990, οι δυο νεαρές γυναίκες καταδικάστηκαν για φόνο δεύτερου βαθμού με ποινή 15 ετών έως ισόβια κάθειρξη. Οι ένορκοι δήλωσαν αργότερα ότι δεν ήταν πεπεισμένοι ότι η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη και απέρριψαν την κατηγορία της δολοφονίας πρώτου βαθμού. Η Κάρεν Σέβερσον αποφυλακίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2011, μετά από 21,5 χρόνια. Η Λόρα Ντόιλ αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από 22 χρόνια.[38]

Από εκεί και έπειτα, η Κάρεν άρχισε να προωθεί τα απομνημονεύματα για το έγκλημα και την εμπειρία της στη φυλακή. Εντούτοις, εκατοντάδες χρήστες και η οικογένεια του θύματος σχολίασαν στο Facebook ότι η Σέβερσον δεν πρέπει να πάρει δεκάρα από εισπράξεις. Μετά από τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο διανομέας του βιβλίου αφαίρεσε την τιμή του βιβλίου σχολιάζοντας τα εξής στο facebook: "Αυτό το βιβλίο θα προσφέρεται δωρεάν. Δεν προοριζόταν για να κερδίζει χρήματα η Κάρεν Σέβερσον, αλλά για την καταπολέμηση του εκφοβισμού."

Λίγο αργότερα, το 2014, η Κάρεν εμφανίστηκε στην εκπομπή Dr. Phil,[39] και μέσα από την συνέντευξη της άφησε να εννοηθεί ότι είχε λίγες έως καθόλου τύψεις γι' αυτό που έκανε. Υποστήριξε για το μοιραίο βράδυ η Μισέλ ήξερε τι είχε κάνει και ήθελε μόνο να την τιμωρήσει. Ωστόσο, η στάση της και τα λεγόμενα έδειξαν ότι 30 χρόνια μετά, η Κάρεν εξακολουθούσε να θυμώνει απέναντι στο θύμα της, καθώς η Αβίλα δεν ζήτησε συγνώμη (για κάτι που στην ουσία δεν έκανε καν).

Επιπλέον προσπάθησε να επωφεληθεί από όλη αυτή την δημοσιότητα, κάνοντας συμφωνία για την παραγωγή μιας ταινίας. Ωστόσο, η οικογένεια της Μισέλ την μήνυσε το 2015, επιδιώκοντας να πάρει ότι κέρδη είχε αποκτήσει.[40] Η οικογένεια Άβιλα πρόσφερε αυτά τα λεφτά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εξαιτίας αυτού που έκανε η Κάρεν και με την επιμονή της οικογένειας Αβίλα, η Πολιτεία της Καλιφόρνια ψήφισε τον «Νόμο της Μίσι», απαιτώντας από εκείνους που βοηθούν στη δραματοποίηση εγκλημάτων να επικοινωνήσουν πρώτα με τις οικογένειες των θυμάτων πριν αυτά τα έργα βγουν στην δημοσιότητα.[41]

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η υπόθεση ενέπνευσε ένα βιβλίο, το Missy's Murder (Η δολοφονία της Μίσι) της συγγραφέως Κάρεν Κίνγκσμπερι, που κάλυψε εκτενώς την υπόθεση.
  • Η υπόθεση ενέπνευσε επίσης μια τηλεταινία, A Killer Among Friends (Μια δολοφόνος ανάμεσα σε φίλες), με πρωταγωνίστριες την Τίφανι Θίσεν (στο ρόλο της νεκρής Μισέλ Αβίλα, αν και στην ταινία έπαιζε ως Τζένιφερ Μονρόε) και την Πάτι Ντιουκ (στο ρόλο της μητέρας της, ως Τζιν Μονρόε), η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο CBS στις 8 Δεκεμβρίου 1992. Αν και τα ονόματα όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση είχαν αλλάξει, η απεικόνιση των γεγονότων στην τηλεταινία αυτή ήταν εξαιρετικά ακριβής.
  • Στις 13 Ιανουαρίου του 2012, η υπόθεση εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της εκπομπής Deadly Women (Γυναίκες Δολοφόνοι) με τίτλο "Deadly Delinquents" (Θανάσιμοι Παραβάτες).[42]
  • Στις 31 Μαρτίου του 2013, η υπόθεση εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της σειράς Unusual Suspects (Ασυνήθεις Ύποπτοι) με τίτλο "Deadly Forest" (Θανάσιμο Δάσος).[43]
  • Στις 17 Δεκεμβρίου του 2014, η υπόθεση παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Dr. Phil, και περιλάμβανε συνέντευξη στην Κάρεν Σέβερσον.[44]
  • Στις 5 Οκτωβρίου του 2018, ο τηλεοπτικός σταθμός Investigation Discovery κατέγραψε την υπόθεση μέσα από την εκπομπή In Plain Sight στο επεισόδιο "Circle of Distrust" (Κύκλος Δυσπιστίας).[45]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bartholomew, Dana (December 10, 2012). «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». Los Angeles Daily News. http://www.dailynews.com/general-news/20121210/last-woman-convicted-in-missy-avila-murder-released-from-prison-on-monday. Ανακτήθηκε στις March 19, 2017. 
  2. «Hikers Stumble Upon Missing California Girl’s Body After Friendship Turns Sour». lifedaily. https://www.lifedaily.com/story/best-friendship-gone-sour-ends-in-terrible-tragedy-for-california-teenager/. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  3. «Hikers Stumble Upon Missing California Girl’s Body After Friendship Turns Sour». lifedaily. https://www.lifedaily.com/story/best-friendship-gone-sour-ends-in-terrible-tragedy-for-california-teenager/. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  4. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  5. «A Killer Among Friends – The Murder Of Missy Avila». wordpress. 10 Αυγούστου 2012. https://ripeace.wordpress.com/tag/eva-chirumbolo/. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  6. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  7. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  8. «Hikers Stumble Upon Missing California Girl’s Body After Friendship Turns Sour». lifedaily. https://www.lifedaily.com/story/best-friendship-gone-sour-ends-in-terrible-tragedy-for-california-teenager/. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  9. Kingsbury, Karen (September 18, 1989). «Karen Severson Swore She'd Find Her Best Friend's Murderer—Now She Stands Accused of the Crime». People 32 (12). ISSN 0093-7673. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-03. https://web.archive.org/web/20160303175407/http://www.people.com/people/archive/article/0,,20121222,00.html. Ανακτήθηκε στις 2023-05-25. 
  10. «Hikers Stumble Upon Missing California Girl’s Body After Friendship Turns Sour». lifedaily. https://www.lifedaily.com/story/best-friendship-gone-sour-ends-in-terrible-tragedy-for-california-teenager/. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  11. «Hikers Stumble Upon Missing California Girl’s Body After Friendship Turns Sour». lifedaily. https://www.lifedaily.com/story/best-friendship-gone-sour-ends-in-terrible-tragedy-for-california-teenager/. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  12. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  13. «Hikers Stumble Upon Missing California Girl’s Body After Friendship Turns Sour». lifedaily. https://www.lifedaily.com/story/best-friendship-gone-sour-ends-in-terrible-tragedy-for-california-teenager/. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  14. «Hikers Stumble Upon Missing California Girl’s Body After Friendship Turns Sour». lifedaily. https://www.lifedaily.com/story/best-friendship-gone-sour-ends-in-terrible-tragedy-for-california-teenager/. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  15. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  16. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  17. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  18. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  19. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  20. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  21. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  22. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  23. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  24. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  25. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  26. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  27. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  28. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  29. «Two of the Three Best Friends Felt Awkward in Their Bodies, It Ended In Jealous for Their Friend, Then Resentment Until They Killed Her». vocal.media. 19 Νοεμβρίου, 2022. https://lionessrue.medium.com/two-of-the-three-best-friends-felt-awkward-in-their-bodies-it-ended-in-jealous-for-their-friend-437475b8a07a. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  30. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  31. «2 women sentenced for drowning teen». Spartanburg Herald-Journal: σελ. A8. March 11, 1990. https://news.google.com/newspapers?id=nbAeAAAAIBAJ&pg=5221,3630864&dq=michele+avila+murder&hl=en. Ανακτήθηκε στις February 20, 2013. 
  32. «Two women sentenced in jealousy drowning». Ellensburg Daily Record. UPI: σελ. 7. March 10, 1990. https://news.google.com/newspapers?id=04VUAAAAIBAJ&pg=2742,1169692&dq=michele+avila+murder&hl=en. Ανακτήθηκε στις February 20, 2013. 
  33. Loynd, Ray (December 8, 1992). «TV Reviews: Devilish Plotting in 'A Killer Among Friends'». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1992-12-08/entertainment/ca-1622_1_young-killers. Ανακτήθηκε στις March 19, 2017. 
  34. Colvin, Richard Lee (December 5, 1991). «Book Review: Tale of Girl's Slaying in 1985 Is Elevated to the Level of Myth: "Missy's Murder" by Karen Kingsbury». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1991-12-05/news/vw-747_1_dell-books. Ανακτήθηκε στις March 18, 2017. 
  35. Bartholomew, Dana (July 11, 2011). «Killer's impending release painful for slain girl's family». Los Angeles Daily News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 July 2011. https://web.archive.org/web/20110714211420/https://www.dailynews.com/crime/ci_18459619. Ανακτήθηκε στις February 20, 2013. 
  36. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  37. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  38. «Last woman convicted in Missy Avila murder released from prison on Monday». vocal.media. Ιουνίου, 2022. https://vocal.media/criminal/karen-severson-and-laura-doyle. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  39. «'I murdered my best friend - then went to her funeral so police wouldn't suspect me'». mirror. 16 Ιουλίου, 2022. https://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/i-murdered-best-friend---6077933. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου, 2021. 
  40. Michaelson, Elex· Lisa Bartley (24 Μαρτίου 2015). «Family files wrongful death lawsuit against convicted killer who wrote book, had film deal». ABC 7. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018. 
  41. Michaelson, Elex (6 Οκτωβρίου 2015). «Murder victim's family celebrates signing of Missy's Law». ABC 7. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018. 
  42. «Deadly Wom': Deadly Delinquents: S5E19». Wn.com. 28 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  43. «Unusual Suspects: Murdered for Jealousy?». Investigation Discovery. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  44. «Convicted Murderer Karen Severson Gives Her Account of What Happened the Day Missy Avila Died». Dr. Phil.com. 18 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2017. 
  45. «"In Plain Sight" Circle of Distrust (TV Episode 2018) - IMDb». IMDb. 5 Οκτωβρίου 2018.