Διχοτόμηση της Κορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η θέση της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης της Κορέας (με μπλε), η οποία περιβάλλεται από την Στρατιωτική Γραμμή Οριοθέτησης (σε πορτοκαλί χρώμα)
Η Κορεατική Χερσόνησος χωριζόταν κατά μήκος του 38ου βόρειου παραλλήλου από το 1945 έως το 1950. Από το 1953 έως σήμερα, η Στρατιωτική Γραμμή Οριοθέτησης είναι το σύνορο των δύο Κορεών.

Η διχοτόμηση της Κορέας ξεκίνησε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού η Σοβιετική Ένωση κήρυξε πόλεμο στην Ιαπωνία, η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε το βόρειο τμήμα της Κορέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν το νότιο τμήμα της Κορέας. Συμφωνήθηκε επίσης ότι το όριο των ζωνών κατοχής των δύο υπερδυνάμεων θα είναι ο 38ος βόρειος παράλληλος.

Με την αυγή του Ψυχρού Πολέμου, οι αμερικανοσοβιετικές διαπραγματεύσεις απέτυχαν να οδηγήσουν στην δημιουργία ενός ενωμένου και ανεξάρτητου κορεατικού κράτος. Το 1948, οι εκλογές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ έλαβαν χώρα μόνο στο αμερικανοκρατούμενο νότο. Ο Σίνγκμαν Ρι, υποστηριζόμενος από τους Αμερικάνους, κέρδισε τις εκλογές, ενώ ο Κιμ Ιλ-σονγκ διορίστηκε ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Κορέας (στην Νότια Κορέα) και έπειτα στην ίδρυση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας (στη Βόρεια Κορέα). Οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριζαν τον νότο και οι Σοβιετικοί τον βορρά, ενώ οι δύο κορεατικές κυβερνήσεις έκαναν αξιώσεις κυριαρχίας στο έδαφος της κορεατικής χερσονήσου.

Το 1950, μετά από χρόνια διακορεατικών εχθροπραξιών, η Βόρεια Κορέα εισέβαλε στη Νότια Κορέα σε μια προσπάθεια να ενώσει την κορεατική χερσόνησο υπό τον κομμουνισμό. Έτσι ξέσπασε ο Πόλεμος της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε από το 1950 έως το 1953 και οδήγησε στον διαχωρισμό της χερσονήσου σε δύο κράτη, τα οποία χωρίζονται από την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη της Κορέας ως σήμερα.

Στις 27 Απριλίου 2018, κατά την διάρκεια της Διακορεατικής Συνόδου Κορυφής, υιοθετήθηκε η Διακήρυξη Ειρήνης, Ευημερίας και Επανένωσης της Κορεατικής Χερσονήσου του Πάνμουντσομ, από τον Κιμ Γιονγκ-ουν και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Αργότερα το ίδιο χρόνο, μετά την Διακορεατική Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, πάρθηκαν διάφορα μέτρα με στόχο την επανένωση κατά μήκος του συνόρου των δύο Κορεών. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση των φυλακίων των φρουρών και την δημιουργία πράσινων ζωνών για την αποτροπή συγκρούσεων. Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 στρατιώτες από τις δύο Κορέες περπάτησαν στην αντίθετη πλευρά της Στρατιωτικής Γραμμής Οριοθέτησης για πρώτη φορά στην ιστορία.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Troops cross North-South Korea Demilitarized Zone in peace for 1st time ever». Cbsnews.com. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. «North and South Korean soldiers enter each other's territory». The Economic Times. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2018.