Διεθνές Αεροδρόμιο Πήρσον του Τορόντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Αεροδρόμιο Πήρσον του Τορόντο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Διεθνές Αεροδρόμιο Πήρσον του Τορόντο
43°40′36″N 79°37′50″W
ΧώραΚαναδάς
Διοικητική υπαγωγήΜισισάγκα
Υψόμετρο569 πόδι
Ζώνη ώραςανατολική ζώνη ώρας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Πήρσον του Τορόντο (αγγλικά: Toronto Pearson International Airport‎‎, IATA : YYZ, ICAO : CYYZ) είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την πόλη του Τορόντο στο Οντάριο του Καναδά, καθώς επίσης την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή με συνολικό πληθυσμό 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 22,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης του Τορόντο, στην παρακείμενη πόλη της Μισισάουγκα. Το αεροδρόμιο ονομάστηκε προς τιμήν του Λέστερ Πήρσον, που υπήρξε Καναδός πρωθυπουργός και προσωπικότητα βραβευμένης με νόμπελ Ειρήνης.

Το Πήρσον είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον Καναδά. Το 2014, το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε πάνω από 38,5 εκατομμύρια επιβάτες και πάνω από 430.000 αεροσκάφη χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο το 2013 για τις ανταποκρίσεις τους. Κατέχει σε παγκόσμιο επίπεδο, την 35η θέση στον κατάλογο με τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια σε συνολική επιβατική κίνηση, την 24η θέση σε διεθνή κίνηση επιβατών και τη 15η θέση σε αριθμό πτήσεων. Το αεροδρόμιο αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου για την πτήσεις με προορισμό τη Βόρεια Αμερική, αφού κατέχει τη δεύτερη θέση στη κίνηση επιβατών, μετά το Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι.

Το αεροδρόμιο είναι κύριος κόμβος της Air Canada. Είναι επίσης, σημαντικός κόμβος για τους επιβάτες της καναδικής επιβατικής αεροπορικής εταιρίας WestJet και της εμπορικής αμρικανικής αεροπορικής εταιρείας FedEx Express. Χρησιμοποιείται με μεγάλο αριθμό πτήσεων από τις καναδικές αεροπορικές εταιρίες Air Transat και την Sunwing Airlines. Την ευθύνη λειτουργίας του αεροδρομίου έχει η Αεροπορική Αρχή Μείζονος Τορόντο (Greater Toronto Aviation Authority, GTAA) και είναι ένα από τα οκτώ καναδικά αεροδρόμια που πληρούν τις αμερικανικές προϋποθέσεις εισόδου για επιβάτες πτήσεων με προηγούμενο προορισμό εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από το αεροδρόμιο αναχωρούν πτήσεις προς τις μεγαλύτερες και τις μικρότερες πόλεις των επαρχιών και των εδαφών του Καναδά. Συνολικά, 75 αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο διεθνές αεροδρόμιο και το συνδέουν με πάνω από 155 διεθνείς προορισμούς προς όλο τον κόσμο. Το Πήρσον είναι μαζί με το Κένεντυ, τα μόνα αεροδρόμια στη Βόρεια Αμερική με απευθείας πτήσεις και στις έξι κατοικημένες ηπείρους.