Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ
میدان هوائی بین المللی کابل
د کابل هوایی دگر
Αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
IATA: KBLICAO: OAKB
Σύνοψη
Τύπος αεροδρομίουπολιτικό/στρατιωτικό
Ιδιοκτήτης/ΔιαχειριστήςΑφγανική κυβέρνηση
Πόλη που εξυπηρετείΚαμπούλ, Αφγανιστάν
Αεροπορικές εταιρείες
Υψόμετρο1.791 m / 7.877 ft
Ιστοσελίδαhamidkarzaiairport.com
Διάδρομοι αεροδρομίου
Διάδρομος Μήκος Επιφάνεια
μέτρα πόδια
11/29 3.511 11.520 άσφαλτος

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ (παστού: کابل نړيوال هوايي ډګر, περσικά: میدان هوائی بین المللی کابل‎‎, IATA: KBL, ICAO: OAKB) βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.[1] Είναι ένα από τα κύρια διεθνή αεροδρόμια της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν πάνω από εκατό αεροσκάφη. Προηγουμένως ονομαζόταν Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ και τοπικά Αεροδρόμιο Κουάτζα Ραουάς, αν και πολλές αεροπορικές εταιρίες χρησιμοποιούν ακόμη το δεύτερο όνομα εξ αυτών. Το αεροδρόμιο έλαβε το νέο του όνομα το 2014 προς τιμήν του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι.[2]

Το αεροδρόμιο έχει επεκταθεί και εκσυγχρονιστεί την τελευταία δεκαετία. Κατασκευάστηκε νέος τερματικός σταθμός διεθνών πτήσεων ενώ ο παλαιότερος τερματικός χρησιμοποιείται για πτήσεις εσωτερικού. Αρκετές στρατιωτικές βάσεις έχουν κατασκευαστεί γύρω από το αεροδρόμιο, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του ΝΑΤΟ (ISAF). Η Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν διαθέτει επίσης βάση στην περιοχή[3], ενώ η Εθνική Αστυνομία του Αφγανιστάν παρέχει τις υπηρεσίες ασφαλείας στο εσωτερικό των τερματικών σταθμών.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας Atlas Air απογειώνεται από το Αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2010.
Ο τερματικός σταθμός για την πραγματοποίηση πτήσεων εσωτερικού.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ κατασκευάστηκε αρχικά στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 από Σοβιετικούς μηχανικούς όταν το Αφγανιστάν άρχισε να εκσυγχρονίζεται. Οι τουρίστες άρχισαν να επισκέπτονται τη χώρα μέσω του αεροδρομίου αυτού. Η εποχή αυτή ολοκληρώθηκε μετά την Εξέγερση του Σαούρ το 1978 και τη σοβιετική εισβολή το 1979.

Το αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε από τον Σοβιετικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Σοβιετοαφγανικού Πολέμου, από το 1979 έως το 1989. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τις στρατιωτικές δυνάμεις του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν, Μοχαμάντ Νατζιμπουλάχ, παραμένοντας υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 1992. Από τον Νοέμβριο του 1996, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν υπό την ηγεσία του Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ κατείχε το αεροδρόμιο, μέχρι τα τέλη του 2001 όταν οι δυνάμεις του αποχώρησαν από την πόλη κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Λόγω των διεθνών κυρώσεων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, το αεροδρόμιο έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με περιορισμένες διεθνείς πτήσεις.[4]

Μετά την εισβολή του NATO στο Αφγανιστάν που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το αεροδρόμιο της Καμπούλ βομβαρδίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυνάμεις του συνασπισμού. Όταν ανέλαβε τον έλεγχο η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια, το αεροδρόμιο άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά. Εγκαταστάθηκε νέο σύστημα ραντάρ το 2005, το οποίο αναβαθμίστηκε από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ το 2010.[5] Νέος τερματικός διεθνών πτήσεων αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων κατασκευάστηκε το 2009. Ο χώρος εγκαινιάστηκε παρουσία πολλών υψηλόβαθμων προσωπικοτήτων.[6]

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο αυξήθηκε, ενώ στις αρχές του 2012 εγκαταστάθηκε νέο σύστημα ραντάρ για να καλύπτει ολόκληρο τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν.[7] Παράλληλα ξεκίνησε η κατασκευή για νέο διάδρομο προσγειώσεων, με τη χρηματοδότηση της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο οποίος καλύπτει τα διεθνή πρότυπα.

Τον Οκτώβριο του 2014, η Εθνοσυνέλευση του Αφγανιστάν αποφάσισε τη μετονομασία του αεροδρομίου, το οποίο έλαβε το όνομα του πρώην προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι, ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στην ανασυγκρότηση της χώρας.[2]

Υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροδρόμιο διαθέτει δύο κτίρια τερματικών, το σύγχρονο για τις διεθνείς πτήσεις και το κατασκευασμένο από Σοβιετικούς για τις πτήσεις εσωτερικού. Δίπλα στους διαδρόμους υπάρχουν υπόστεγα για στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά και 7 ελικοδρόμια για στρατιωτικά ελικόπτερα.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kabul International Airport (Kabul)». hamidkarzaiairport.com. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «Cabinet names Kabul Airport after Karzai». www.pajhwok.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 
  3. Konrad, Kaiser. «Super Tucano in Service in U.S. Air Force» (στα αγγλικά). Dialogo Americas. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-09-02. https://web.archive.org/web/20180902052239/https://dialogo-americas.com/en/articles/super-tucano-service-us-air-force. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 
  4. «Afghanistan: IRIN Special Report on the effect of sanctions on the aviation sector - Afghanistan» (στα αγγλικά). ReliefWeb. https://reliefweb.int/report/afghanistan/afghanistan-irin-special-report-effect-sanctions-aviation-sector. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 
  5. «Press Releases 2010 - Embassy of the United States Kabul, Afghanistan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 
  6. «Karzai opens Kabul air terminal». BBC News. 6 Νοεμβρίου 2008. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7713796.stm. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 
  7. «Radar system installed to ensure air traffic safely». www.pajhwok.com. 29 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 
  8. «Kabul International Airport to be provided with modern equipments». www.khaama.com. 6 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kabul International Airport στο Wikimedia Commons