Διεθνές Αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι
Χάρτης
Είδοςδιεθνές αεροδρόμιο, αερολιμένας[1] και αεροδρόμιο με τακτικές πτήσεις
Γεωγραφικές συντεταγμένες28°33′27″N 77°5′0″E
Διοικητική υπαγωγήNew Delhi district
ΧώραΙνδία
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ίντιρα Γκάντι» (αγγλ.: Indira Gandhi International Airport, IATA: DEL, ICAO: VIDP) είναι το διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται και εξυπηρετεί την πόλη Δελχί της Ινδίας, ως διεθνής αεροπορικός κόμβος της ινδικής πρωτεύουσας του Νέου Δελχίου, καθώς και της υπόλοιπης βόρειας Ινδίας. Το αεροδρόμιο, που έχει έκταση 20.066 στρέμματα, βρίσκεται στο προάστιο Παλάμ, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του σιδηροδρομικού σταθμού του Νέου Δελχίου και 16 χιλιόμετρα από το κέντρο του Νέου Δελχίου. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι και είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ινδία όσον αφορά την κυκλοφορία επιβατών από το 2009. Είναι επίσης το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας όσον αφορά την κυκλοφορία φορτίου, ξεπερνώντας τη Βομβάη στα τέλη του 2015. Κατά το ημερολογιακό έτος 2018 ήταν το δωδέκατο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο σε όλο τον κόσμο και το έκτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ασία, με την κίνηση επιβατών που διαχειριζόταν να φθάνει σχεδόν τα 70 εκατομμύρια επιβάτες. Επίσης, είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο για αεροσκάφη Airbus A320. Το υπό κατασκευή πρόγραμμα επεκτάσεως θα αυξήσει την ικανότητα του αεροδρομίου να χειρίζεται 100 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2030 και ήδη, με την έναρξη λειτουργίας στο Τερματικό 3 το 2010, κατέστη το μεγαλύτερο αεροπορικό κέντρο της νότιας Ασίας.

Το 2010 στο αεροδρόμιο απονεμήθηκε βραβείο για το τέταρτο καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο στην κατηγορία 15 έως 25 εκατομμύρια επιβάτες ανά έτος, αλλά και για το «καλύτερο βελτιωμένο αεροδρόμιο» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων. Αργότερα, το 2015, το αεροδρόμιο βαθμολογήθηκε ως το καλύτερο στον κόσμο στην κατηγορία 25 έως 40 εκατομμύρια επιβάτες 15, από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων. Επιπλέον, στα βραβεία της Skytrax το 2015 στο «Ίντιρα Γκάντι» απονεμήθηκε το βραβείο «Καλύτερο Αεροδρόμιο στην Κεντρική Ασία» και «Καλύτερο Προσωπικό Αεροδρομίου στην Κεντρική Ασία». Τέλος, το αεροδρόμιο, μαζί με το αεροδρόμιο της Βομβάης, κρίθηκε ως το «Καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου» στα Βραβεία Υπηρεσιών Ποιότητας Αεροδρομίου 2017, στην υψηλότερη κατηγορία αεροδρομίων, που διαχειρίζονται περισσότερους από 40 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Το άλλο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το Δελχί είναι το αεροδρόμιο Χιντόν, το οποίο είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος και διαχειρίζεται κυρίως περιφερειακές πτήσεις έξω από την πόλη. Υπάρχει και το αεροδρόμιο Σαφταργούνηκ, που χρησιμοποιείται κυρίως από ελικόπτερα VVIP και μικρά ναυλωμένα ελικόπτερα, εξαιτίας του μικρού του διαδρόμου. Το υπό σχεδίαση αεροδρόμιο Τζεβάρ αποσκοπεί στο να αντισταθμίσει το φορτίο του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ίντιρα Γκάντι».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Υλικό από τον ιστότοπο της USAF Historical Research Agency

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]