Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου ιδρύθηκε το 1971 και μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας της το 1979, υπήρξε λίκνο πολιτισμού και παιδείας για το Χαϊδάρι. Από το 1990 στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο Παλατάκι (Χαϊδάρι) και θεωρείται μια άρτια οργανωμένη Βιβλιοθήκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκσυγχρονίζεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με αγορές και δωρεές βιβλίων, έτσι ώστε να επιτελεί το έργο της που είναι η απρόσκοπτη, άμεσα προσιτή, ελεύθερη και ισότιμη χρήση του υλικού της και των νέων τεχνολογιών από όλα τα μέλη της κοινότητας. Σκοπός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από την ίδρυσή της έως και σήμερα είναι η συμβολή της στη δια βίου μάθηση, στην πνευματική καλλιέργεια των νέων ανθρώπων και στην εν γένει αναζωογόνηση του ανθρώπινου πνεύματος, με την παροχή βιβλίων και άλλων μέσων για ξεκούραση και ψυχαγωγία.

Η συλλογή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 19.644 τίτλους βιβλίων
 • 22.767 τόμους βιβλίων(εκ των οποίων οι 4.629 αποτελούν το Παιδικό Τμήμα)
 • 350 σπάνια συλλεκτικά βιβλία
 • 1600 περίπου τόμοι βιβλίων προσφορά της Shanghai Library, στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο βιβλιοθηκών. Τα περισσότερα αφορούν λευκώματα σχετικά με την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της Κίνας. Είναι κυρίως στην αγγλική γλώσσα και ένα μικρό μέρος τους στην κινεζική. Οι τόμοι αυτοί δεν υπολογίζονται στους καταγεγραμμένους τόμους αριθμού 22.767.
 • 558 dvd και 525 βιβλία, που έχει διαθέσει η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καλειδοσκόπιο» και διαχειρίζεται η βιβλιοθήκη. Το υλικό αφορά στην ψυχική Υγεία και στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες και δανείζεται σε ανάλογα Κέντρα, Νοσοκομεία, και Συλλόγους σε όλη τη χώρα.

Το υλικό της Βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένο με βάση το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey και όλο το υλικό έχει καταχωρηθεί σε υπολογιστή σύμφωνα με το ειδικό βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ΑΒΕΚΤ 4.5. Έτσι η αναζήτηση, η ανάκτηση και ο δανεισμός βιβλίων γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της νέας εποχής, λειτουργεί από το 2007 ως ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο κέντρο Πληροφόρησης που συμπληρώνει ιδανικά την υπάρχουσα πολύτομη και πολύ καλά, σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα, οργανωμένη Βιβλιοθήκη.

Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης, έχοντας κύριο στόχο την ενίσχυση του πληροφοριακού έργου της Βιβλιοθήκης και τη διεύρυνση των υπηρεσιών της σε θέματα πληροφόρησης και ενημέρωσης προσφέρει στον μαθητή, σπουδαστή, ερευνητή αλλά και σε κάθε δημότη τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο και μέσω αυτού την προσέγγιση πλήθους ελληνικών και διεθνών βάσεων δεδομένων και πληροφοριών. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των προγραμμάτων που είναι εγκατεστημένα σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή και του οπτικοακουστικού ηλεκτρονικού υλικού της Βιβλιοθήκης. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν λειτουργίες όπως εκτυπώσεις στους διαθέσιμους εκτυπωτές, σάρωση εικόνων και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Σήμερα, τα παραδοσιακά μοντέλα εκπαίδευσης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε νέα, όπου η εύκολη γρήγορη και άμεση πρόσβαση στη πληροφορία είναι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση κάθε είδους διάκρισης και κοινωνικού αποκλεισμού.[εκκρεμεί παραπομπή] Οι αλλαγές, όπως καταγράφονται στο εκπαιδευτικό, το κοινωνικό και το επαγγελματικό πεδίο χαρακτηρίζονται αδιαμφισβήτητα από την ανάγκη για συνεχή και δια βίου μάθηση, προκειμένου να αποκτηθούν τα εφόδια εκείνα που εξασφαλίζουν στον πολίτη την δυνατότητα να είναι περισσότερο καταρτισμένος και κατά συνέπεια πιο ικανός να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα που δραστηριοποιούνται.[εκκρεμεί παραπομπή]

Εσωτερικός Κανονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης μπορούν να επισκέπτονται εκτός από τους Δημότες Χαϊδαρίου και πολίτες από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Η είσοδος στην Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης είναι ελεύθερη σε οποιοδήποτε πολίτη και ο δανεισμός είναι δωρεάν. Μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να γίνουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου, καθώς και κάτοικοι των όμορων Δήμων Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας και Περιστερίου. Τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπερνούν τα 10.000, ενώ κάθε χρόνο πάνω από 15.000 τόμοι δανείζονται.

Πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη δημιούργησε τις υποδομές για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης και από Άτομα με Ειδικές Ικανότητες. Το ανακαινισμένο και πλήρως προσβάσιμο κέντρο διαθέτει ειδικό εξοπλισμό από Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και περιφερειακά συστήματα, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων αυτών. Άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής ή κίνησης με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού και υπό την καθοδήγηση του πάντα πρόθυμου προσωπικού του Κέντρου Δημόσιας Πληροφόρησης του Δήμου Χαϊδαρίου έχουν τώρα την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, των νέων τεχνολογιών και του Internet, να εμβαθύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, να επικοινωνήσουν και να κοινωνικοποιηθούν δίνοντας καθοριστικό χτύπημα στην απομόνωση, τη διάκριση και τον αποκλεισμό. Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζει την παροχή γνώσης και κατάρτισης με τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ενισχύει τους σπουδαστές που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στη κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Ιστορικό-Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1971: Ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαίδαρίου
 • 1979: Επανεκκίνηση της λειτουργίας
 • 1985: Ίδρυση του Παιδικού τμήματος
 • 1990: Στέγαση και των δύο τμημάτων της στον Πύργο «Παλατάκι»
 • 1995: Συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδικών & Εφηβικών Βιβλιοθηκών, με το πρόγραμμα «Ο μπλέ σάκος» και Συνεργασία με Υπουργείο Πολιτισμού με το πρόγραμμα «Με ένα βιβλίο πετάω»
 • 2000: Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Στα φτερά της Τέχνης» του Πνευματικού Κέντρου Χαϊδαρίου
 • 2005: Έναρξη της συνεργασίας της Βιβλιοθήκης με τη Shanghai Library, Συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ στο Πρόγραμμα «Έλληνες Συγγραφείς», Συνεργασία με το Ινστιτούτο GOETHE στο πρόγραμμα «Εικονογραφημένα Βιβλία των Grimm», Έναρξη Προγράμματος «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
 • 2007: Ίδρυση του «Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης»
 • 2008: Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Βράβευση του «Μικρότερου συγγραφέα – Μεγαλύτερου Παραμυθά» με την παρουσία της Κάρμεν Ρουγγέρη
 • 2012: ‘Έναρξη λειτουργίας «Λέσχη Ανάγνωσης», με αναγνώσεις σπουδαίων συγγραφέων όπως η Διδώ Σωτηρίου, ο Halil Gibran, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κ. Καβάφης, ο Παπαδιαμάντης, ο B. Brecht Τιμόθεο Φάρο κ.ά. Σε κάποιες συναντήσεις παρευρίσκονται και οι συγγραφείς παρουσιάζοντας το έργο τους.

Η Βιβλιοθήκη δέχεται καθημερινά σχεδόν επισκέψεις σχολείων, κυρίως κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σ. Νιάρχος» και το «Future Library» ,κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο) οργανώνει πλήθος εκδηλώσεων για τα παιδιά. Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορεί κάποιος να ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου[1].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • [2] Ιστοσελίδα Δήμου Χαϊδαρίου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. [1] Ιστοσελίδα Δήμου Χαϊδαρίου