Δημοκρατικός Συνασπισμός (Ουγγαρία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατικός Συνασπισμός
Demokratikus Koalíció
ΠρόεδροςΦέρεντς Γκιουρτσάνι
Ίδρυση22 Οκτωβρίου 2011 (2011-10-22)
Διάσπαση απόΟυγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
ΙδεολογίαΚοινωνικός φιλελευθερισμός
Φιλοευρωπαϊσμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροαριστερά
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΠροοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Εθνοσυνέλευση
9 / 199
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2 / 21
Ιστότοπος
http://dkp.hu/
Πολιτικό σύστημα Ουγγαρίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (ουγγρικά: Democratic Koalíció, DK) είναι ένα κοινωνικό φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα στην Ουγγαρία, υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιουρτσάνι. Ιδρυμένος το 2010 ως τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (MSZP), ο Δημοκρατικός Συνασπισμός χωρίστηκε από το MSZP στις 22 Οκτωβρίου 2011 και έγινε ανεξάρτητο κόμμα. Έχει τέσσερις βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση και δύο βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.[1]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Οκτωβρίου 2010 Γκιουρτσάνι ανακοίνωσε στο εκτελεστικό τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι ιδρύει μια πολιτική πλατφόρμα με την ονομασία Δημοκρατικός Συνασπισμός, στο εσωτερικό του Κόμματος. Εκεί ανέφερε ότι θα οργανώσει «μια ευρεία, ανοιχτή κοινωνική κοινότητα για 1989 δημοκράτες» και μια πολιτική εκπροσώπηση για αυτούς. Το κλίμα στην συνεδρίαση ήταν ήρεμο, αλλά πολλά στελέχη του Κόμματος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με αυτόν.[2] Ο δημοκρατικός συνασπισμός πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνεδρίασή του στις 2 μ.μ. στο πάρκο Στέφανος Α΄ της Ουγγαρίας της Βουδαπέστης στις 22 Οκτωβρίου 2010. Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντράς Μπάλοχ δήλωσε στην εφημερίδα Φωνή του Λαού (Népszava) ότι το κόμμα είχε κακές επιδόσεις στις εκλογές επειδή το υπουργικό συμβούλιο του Γκιουρτσάνι έκανε λάθη ενώ κυβέρνησε, εγκατέλειψε τις αριστερές αξίες του, έγινε εφησυχαστικό και ενεπλάκη στη διαφθορά.[3] Η ομάδα του πρώην πρωθυπουργού έγινε η έβδομη πλατφόρμα του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις πλατφόρμες του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Μάιο του 2011, διεξήχθη συζήτηση σχετικά με το αν το κόμμα πρέπει να αναπτυχθεί ως συνεργασία μεταξύ αριστερών κομμάτων ή ως ένα συλλογικό κόμμα, στο οποίο θα εντάσσονταν ακόμη και μη-αριστερές ομάδες ή πολιτικοί, που θα ήταν μια ευρύτερη εναλλακτική λύση απέναντι στο κυβερνών κόμμα Φίντες. Η τελευταία αυτή ιδέα υποστηρίχθηκε μόνο από την πλατφόρμα του Δημοκρατικού Συνασπισμού. Και οι επτά πλατφόρμες του κόμματος συμφώνησαν ότι οι Σοσιαλιστές δεν χρειάζονταν «αρχηγό» ή έναν «Ορμπάν της Αριστεράς», αλλά έναν ομαδικό ηγέτη, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιστβάν Χίλερ. Ο ίδιος απέρριψε τις ιδέες του Γκιουρτσάνι ως προς την υιοθέτηση φιλελεύθερων και συντηρητικών τάσεων. Το μοντέλο του Γκιουρτσάνι θα έκανε το κόμμα δυσλειτουργικό, ανέφερε ίδιος.[4]

Στις 22 Οκτωβρίου 2011, ο Γκιουρτσάνι ανακοίνωσε ότι εγκατέλειπε το ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP) και ότι δημιουργούσε μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς είχε επιτύχει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για τη σύστασή της. Το νέο κόμμα Δημοκρατικός Συνασπισμός χαρακτηρίστηκε ως ένας σχηματισμός Δυτικός και Αριστερός, που διέθετε δέκα βουλευτές. Ο Γκιουρτσάνι είπε ότι ο λόγος για τον οποίο είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το MSZP ήταν ότι το κόμμα είχε αποτύχει στις προσπάθειές του να μεταμορφωθεί. Οι σοσιαλιστές βουλευτές καταδίκασαν έντονα τον Γκιουρτσάνι, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δεσμευτεί να παραμείνει στο κόμμα. Ο Γκιουρτσάνι στην ομιλία του χαρακτήρισε το νέο σύνταγμα ως «παράνομο» και επέμεινε ότι τα μέλη και οι επικεφαλής των ανεξάρτητων κλάδων του κράτους, όπως το συνταγματικό δικαστήριο και ο εισαγγελέας «εξυπηρετούν αποκλειστικά τον Βίκτορ Ορμπάν».[5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tom Lansford, επιμ. (2014). Political Handbook of the World 2014. SAGE Publications. σελ. 612. ISBN 978-1-4833-3327-4. 
  2. «Gyurcsány to form Socialist faction». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  3. «Gyurcsány's new faction forms today». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  4. «Socialist platforms discuss future strategy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  5. «Gyurcsány announces departure from the MSZP, formation of new "Western, civic center-left" party». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  6. http://www.boon.hu/former-pm-gyurcsany-quits-socialists-sets-up-new-party/1822140/amp[νεκρός σύνδεσμος]