Στρατζιανή Κομμούνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δημοκρατία της Στράντζας)
Στρατζιανή Κομμούνα
Δημοκρατία της Στράτζας
Странджанска комуна
Странджанска република
Малкотърновска република
Ανεξάρτητη Δημοκρατία

1903
Πρωτεύουσα Γύρω από το Μάλκο Τάρνοβο
Πολιτική δομή Ανεξάρτητη Δημοκρατία
Ιστορική εποχή Εξέγερση του Ίλιντεν
 -  Ίδρυση 18 Αυγούστου
 -  Κατάλυση 8 Σεπτεμβρίου
Σήμερα Βουλγαρία

Η Στραντζιανή Κομμούνα ή Κομμούνα της Στράντζας ή Δημοκρατία της Στράντζας[1] ήταν μια βραχύβια αναρχική κομμούνα στη Βουλγαρία, που ανακηρύχθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ίλιντεν το 1903 από αντάρτες της Εσωτερικής Μακεδονικής Αδριανουπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης στη Στράντζα, στο Βιλαέτι της Αδριανούπολης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1903 ο αναρχικός Μιχαήλ Γκερντζίκοφ έγινε διοικητής των ανταρτών στην ένοπλη πτέρυγα της Εσωτερικής Μακεδονικής Αδριανουπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης στη Θράκη, το Σώμα Θανάτου που βοήθησε να οργανωθεί μια εξέγερση εναντίον των Οθωμανών στo Βιλαέτι της Αδριανούπολης. Στην εξέγερση του Ίλιντεν οι δυνάμεις του Γκερντζίκοφ, περίπου 2.000 άντρες, που αντιμετωπίζοντας μια τουρκική φρουρά 10.000 καλά οπλισμένων στρατιωτών, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια απελευθερωμένη ζώνη στα βουνά της Στράντζας, με κέντρο το Βασιλικό.

Η οικονομία της Στραντζιανής Κομμούνας βασίστηκε σε αναρχικοκομμουνιστικές αρχές. Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού απαρτίζετο από γυναίκες, που εργάζονταν στα αγροκτήματα καθώς οι άνδρες γίνονταν αντάρτες. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξεπλήχθη από την εξέγερση, λαμβάνοντας εξαιρετικά στρατιωτικά μέτρα για την καταστολή της. Οι Οθωμανοί κατάφεραν να καταστρέψουν τη Δημοκρατία της Στράντζας, διαπράττοντας βιαιότητες εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών και του τοπικού πληθυσμού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Долу султана, да живее Балканската федерация». www.savanne.ch. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]