Στράντζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 42°0′45″N 27°36′31″E / 42.01250°N 27.60861°E / 42.01250; 27.60861

Θέα από την κορυφή Παπίγια (502 μ.) στη βουλγαρική Στράντζα.
Τοπίο από το βουλγαρικό τμήμα της Στράντζας.
Τυπική ξύλινη αρχιτεκτονική της βουλγαρικής Στράντζας

Η Στράντζα (βουλγαρικά: Странджа, τουρκικά: Istranca ή Yıldız) είναι ορεινός όγκος στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας . Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των Βαλκανίων ανάμεσα στις πεδιάδες της Θράκης στα δυτικά, τις πεδιάδες κοντά στο Μπουργκάς στα βόρεια και τη Μαύρη Θάλασσα στα ανατολικά. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Μαχιάδα (1.031 μ.) στην Τουρκία, ενώ το υψηλότερο σημείο της βουλγαρικής επικράτειας είναι το Γκολιάμο Γκράντιστε (710 μ.). Η συνολική έκταση είναι περίπου 10.000 τ.χλμ.

Το όνομα του ορεινού όγκου προέρχεται, κατά τους ισχυρισμούς, από το Ιστράντζα (Istranca), την παλαιότερη ονομασία του δήμου Μπινκιλίτς στην περιοχή Μέτραι, στην επαρχία Κωνσταντινούπολης.

Η πόλη Στράντζα που βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία (με την ονομασία Binkilis), ήταν έως το 1914 κέντρο άνθησης του Ελληνσιμού. Στις 6 Απριλίου 1914, διακόσιες ελληνικές οικογένειες από την πόλη Στράντζα (Binkilis) απελάθηκαν. Αφού ξυλοκοπήθηκαν και τους αφαιρέθηκαν τα είδη αξίας, αφού τους υπεξαιρέθηκαν εκβιαστικά τεράστια ποσά, Τούρκοι στρατιωτικοί και χωροφύλακες, με τα ξίφη υψωμένα, τους εξανάγκασαν να φύγουν.[1]

Γεωγραφία και κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της περιοχής επηρεάζεται σημαντικά από τη Μαύρη Θάλασσα και κατά κύριο λόγο είναι υγρό ηπειρωτικό στα βουνά και υγρό υποτροπικό στην ακτή. Σημαντικοί ποταμοί στην περιοχή είναι ο Βέλεκας (μήκους 147 χλμ.) και ο συνοριακός ποταμός του Ρεζόβου (μήκους 112 χλμ.).

Φυσικό Πάρκο Στράντζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φυσικό Πάρκο Στράντζας, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 στο βουλγαρικό τμήμα του ορεινού όγκου, είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στη Βουλγαρία, η οποία περιλαμβάνει 1.161 τ.χλμ. ή περίπου το 1% της συνολικής επικράτειας της Βουλγαρίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]