Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημαρχείο Χαϊδαρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°00′39″N 23°39′59″E / 38.01083°N 23.66639°E / 38.01083; 23.66639


Δημαρχείο Χαϊδαρίου
Χάρτης
Είδοςδημαρχείο
ΔιεύθυνσηΣτρ. Καραϊσκάκη 138 &, Επαύλεως, Χαϊδάρι 124 61
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°0′39″N 23°39′59″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Χαϊδαρίου
ΤοποθεσίαΧαϊδάρι
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Το νέο Δημαρχείο Χαϊδαρίου βρίσκεται σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της πόλης. Έχει οπτική προβολή επί της Εθνικής Οδού Αθηνών–Κορίνθου και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Ιστορικό Πύργο Παλατάκι, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου. Το κτίριο βρίσκεται στην απόληξη του κεντρικού δρόμου της πόλης, της Στρατάρχου Καραϊσκάκη.

Ιστορικά, το έργο έχει περάσει από πολλές φάσεις για να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Τον Ιανουάριο του 1983, αποτράπηκε η δημιουργία νεκροταφείου αυτοκινήτων που επιχειρήθηκε να γίνει στο εκεί οικόπεδο, με κατάληψη του χώρου που διήρκεσε για αρκετές εβδομάδες. Η συμμετοχή των κατοίκων και η αποφασιστικότητα των ιθυνόντων, απέτρεψαν την απώλεια του σημαντικού αυτού χώρου. Το 1990, διενεργήθηκε Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, για τη βέλτιστη αρχιτεκτονική επιλογή του νέου Δημαρχείου της πόλης. Στην Επιτροπή του Διαγωνισμού, συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΣΑΔΑΣ[ασαφές] , του ΤΕΕ[ασαφές], του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την απονομή του Α' βραβείου στις αρχιτέκτονες Μυρσίνη Σπαρτιώτη και Σπυριδούλα Τσορβά, το 1994 ολοκληρώθηκε από τις ίδιες και παραδόθηκε στο Δήμο η μελέτη εφαρμογής για το νέο Δημαρχείο. Το 1999 το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση σε Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και μετά τη δημοπράτησή του υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση τον Οκτώβριο του 2000. Το 2004 υπήρξε αποβολή του αναδόχου του έργου, αφού είχε υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου. Τον Αύγουστο του 2006, και αφού το εργοτάξιο έμενε κλειστό για 2 χρόνια, υπογράφηκε νέα σύμβαση με νέο ανάδοχο, για την εκτέλεση του υπολειπόμενου έργου, αλλά και για την μερική ανακατασκευή τμημάτων του έργου. Το 2006 εντάχθηκε το έργο, κατά ένα μέρος του, στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το 2007 εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου από το ίδιο Πρόγραμμα. Σήμερα, το έργο έχει ολοκληρωθεί και μέσα στο κτίριο στεγάζονται όλες οι συσχετιζόμενες με την Διοίκηση του Δήμου υπηρεσίες.

Μέσα από την ιστορική αυτή διαδρομή προκύπτει ότι η κατασκευή του Δημαρχείου έχει αποτελέσει μία από τις πρώτες προτεραιότητες όλων των Διοικήσεων του Δήμου μέχρι την τελική κατασκευή του. Το καλοκαίρι του 2010 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση όλων των υπηρεσιών Διοίκησης του Δήμου Χαϊδαρίου.