Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδός Στρατάρχου Καραϊσκάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σημερινή οδός Στρατάρχου Καραϊσκάκη είναι ο κεντρικότερος δρόμος του Δήμου Χαϊδαρίου, αλλά και εξέχουσας σημασίας δρόμος ανά ιστορικές περιόδους. Συνδέει τα σημεία αναφοράς δύο ιστορικών περιόδων και τη σημασία τους για την πόλη, αφενός της Ιεράς Οδού κατά την κλασική αρχαιότητα και αφετέρου του Πύργου Παλατάκι στις μάχες του Χαϊδαρίου το 1826. Από τον 19ο αιώνα η οδός Στρατάρχου Καραϊσκάκη περιλάμβανε πάντα δύο επίπεδα, το ένα εκ των οποίων είναι ασφαλτοστρωμένος δρόμος για την κίνηση οχημάτων και το δεύτερο είναι πεζοδρομημένο πευκόφυτο τμήμα, που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και αποτελεί δρόμο περιπάτου.

Ο ιστορικός δρόμος της οδού Καραϊσκάκη ομόφωνα, με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου 309/75 και 656/99, έχει χαρακτηριστεί πεζόδρομος και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της πόλης. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του πεζόδρομου ξεκίνησε το 1977 επί δημάρχου Δημήτρη Γιαχνή, συνεχίστηκε επί δημάρχου Δημήτρη Σκαμπά και ολοκληρώθηκε επί δημάρχου Κυριάκου Ντηνιακού. To 1997-98, επί δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου, προχώρησε η συνολική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του δρόμου. Οι πλακοστρώσεις, η ανακατασκευή των περιπτέρων, η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού της οδού και στα δύο επίπεδα, αλλά και ο συνολικός καλλωπισμός του πευκόφυτου τμήματος και των γωνιών πρασίνου συνέβαλαν στην εμπορική ανάπτυξη του δρόμου, ο οποίος σήμερα είναι ο εμπορικότερος δρόμος του Χαϊδαρίου.

Κατά μήκος του πεζοδρομημένου τμήματος βρίσκονται σε περίοπτη θέση προτομές και αγάλματα, όπως η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αλλά και αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στη συμβολή της οδού Στρατάρχου Καραϊσκάκη με την οδό Σάμου βρίσκεται επίσης η μικρή έπαυλη του αρχιτέκτονα Ευάγγελου Καλούμενου, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο αρχιτεκτόνημα που με απόφαση του δημοτικού συμβούλιου και του Υπουργείου Πολιτισμού έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Επί της οδού Στρατάρχου Καραϊσκάκη βρίσκεται και η πλατεία Ηρώων, όπου λαμβάνουν χώρα όλοι οι επίσημοι εορτασμοί της πόλης. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει γλυπτό που αναπαριστά ένοπλο στρατιώτη σε πορεία. Το άγαλμα αυτό είναι το ηρώο της πόλης.

Επί του πεζοδρόμου, στη διαδρομή μας προς το Παλατάκι, συναντάμε την πλατεία Δημοκρατίας, ένα από τα πιο καλαίσθητα σημεία της πόλης, που συγκεντρώνει πάντα μικρούς και μεγάλους για παιχνίδι και αναψυχή (πρώην αίθριο). Εκεί υπάρχει και το γλυπτό μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό, το οποίο δυστυχώς δεν σώζεται ολόκληρο στις μέρες μας.

Σήμερα η οδός Στρατάρχου Καραϊσκάκη είναι το επίκεντρο της οικονομικής και εμπορικής ζωής της πόλης, μια ευχάριστη διαδρομή για τους λάτρεις της πεζοπορίας και παράλληλα πόλος αναψυχής που συγκεντρώνει επισκέπτες από ολόκληρη την Αθήνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Δήμου Χαϊδαρίου