Δημήτριος Χοϊδάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Δημήτριος Χοϊδάς ήταν Κερκυραίος ιατροφιλόσοφος, πρόξενος της Βενετίας ("Κόνσουλας Βενετίας") και προηγουμένως άλλων χωρών (Δανίας και Πρωσίας) στην τότε τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη[1]. Θεωρείται ταξιδιώτης/περιηγητής της εποχής που περιέγραψε την περιοχή, την γλώσσα, τις παραδόσεις και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση την εποχή περί του 1790. Συνέγραψε το έργο "Περί ανατομίας εις απλοελληνικήν διάλεκτον", (Βιβλιοθήκη Σερβίων Κοζάνης). Ήταν παντρεμένος με κόρη Έλληνα εμπόρου, ανέλαβε στις 18 Φεβρουαρίου 1742 τη διεύθυνση του βενετικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Maffio Ferro (1η Σεπτεμβρίου 1741). Σε σχετική πηγή περι περιηγητών της Θεσσαλονίκης ο δημοσιογράφος και μελετητής Κ. Μέρτζος και οι συνεργάτες συγγραφείς της έκδοσης αναφέρουν [2]: "Ο Χοϊδάς παρέμεινε στη θέση του έως το 1752, οπότε και αντικαταστάθηκε από τον Pietro Choch. Επαναδιορίσθη πρόξενος την 1η Δεκεμβρίου 1756 (ο διορισμός του είχε επικυρωθεί από τη βενετική γερουσία στις 18 Σεπτεμβρίου 1756), για να παραμείνει στη θέση του έως το 1781. Στο διάστημα αυτής της δεύτερης θητείας του στο βενετικό προξενείο, αντιπροσώπευσε ως επιτετραμμένος στη Θεσσαλονίκη τις κυβερνήσεις της Δανίας, της Ολλανδίας και της Πρωσίας. Στις 10-17 Απριλίου 1759 (ν.ημ.) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη δημόσιος πανηγυρισμός επί τη γεννήσει της θυγατέρας του σουλτάνου. Ο Βενετός πρόξενος Δημήτριος Χοϊδάς, προέβη σε διάφορες δαπάνες για τον στολισμό του προξενείου, κατάλογο των οποίων διαβίβασε στους προϊσταμένους του. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνεται και η διανομή μάλλινων υφασμάτων σε διάφορες ομάδες, που ο πρόξενος αποκαλεί στο σχετικό έγγραφο «εσνάφια». Τον κατάλογο εντόπισε ο Κ. Μέρζιος και τον δημοσίευσε όχι στα Μνημεία μακεδονικής ιστορίας αλλά σε μεταγενέστερο αφιερωματικό τόμο. Η επεξήγηση στην παρένθεση τέθηκε από τον Μέρτζιο, ενώ στην αγκύλη από τους επιμελητές της έκδοσης".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ζαβιρα, Γεωργιου Ιωάννου (1872). [shorturl.at/gmGP7 «Χοϊδάς Δημήτριος καθιερωμένος ως: Χοϊδάς, Δημήτριος, Κερκυραίος, πρόξενος»] Check |url= value (βοήθεια). Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών. ΑΝΕΜΗ. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2021. 
  2. Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου· Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου (2008). «Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ 1430-1930» (PDF). Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2021.