Δημήτριος Μπότσαρης (του Μάρκου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτριος Μπότσαρης
Botzaris D M.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1813
Θάνατος 1871
Εθνικότητα Έλληνες
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
Γονείς Μάρκος Μπότσαρης
Αδέλφια Βασιλική Μπότσαρη
Αικατερίνη Καρατζά
Οικογένεια Μποτσαραίοι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Υπουργός Στρατιωτικών της Ελλάδας

Δείτε επίσης Δημήτριος Μπότσαρης για άλλα πρόσωπα με το ίδιο όνομα

Ο Δημήτριος Μπότσαρης (1814−1871), ήταν στρατιωτικός και πολιτικός, δυο φορές υπουργός Στρατιωτικών, γιος του θρυλικού Μάρκου Μπότσαρη και εγγονός του Κίτσου Μπότσαρη, της σπουδαίας Σουλιώτικης φάρας των Μποτσαραίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1814 και πέθανε στην Αθήνα το 1871. Όταν ανέλαβε Βασιλιάς της Ελλάδος ο Όθωνας, προς τιμή της Σουλιώτικης αυτής οικογενείας και ειδικότερα του ήρωα πατέρα του, ανέλαβε ο ίδιος την φροντίδα της εκπαίδευσής του και τον έστειλε στη Βαυαρία προκειμένου να σπουδάσει στη Στρατιωτική Ακαδημία του Μονάχου, που θεωρείτο τότε πρότυπο στρατιωτικής σχολής της Ευρώπης. Όταν επανήλθε κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό και προάχθηκε μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη.

Ο Δημήτριος Μπότσαρης διετέλεσε επίσης δύο φορές Υπουργός των Στρατιωτικών, το 1859 (Κυβέρνηση Αθανασίου Μιαούλη) και αργότερα επί Βασιλείας Γεωργίου του Α΄ κατά τη διετία 18661867 (Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Μαρτίου 1866). Στον Δημήτριο Μπότσαρη οφείλεται η οργάνωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που ιδρύθηκε το 1853 ως «Ταμείο Χηρών και Ορφανών της μάχιμης γραμμής», στο οποίο περιελήφθη και η Ελληνική Χωροφυλακή, καθώς και του Στρατιωτικού Αρτοποιείου που αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας Διοικητικής μέριμνας του ελληνικού στρατού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμ.ΙΖ΄, σελ.716.