Δημήτριος Γκόλνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημήτριος Γκόλνας
Ο οπλαρχηγός Δημήτριος Γκόλνας
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1880
Νυμφαίο Φλώρινας
Θάνατος1908
Μπίτολα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Δημήτριος (Τάκης) Γκόλνας ήταν σπουδαίος οπλαρχηγός Μακεδονομάχος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Νυμφαίο Φλώρινας στα τέλη του 19ου αιώνα. Από νωρίς συμμετείχε σε αντάρτικα σώματα της περιοχής με σκόπο τον περιορισμό της δράσης των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Συμμετείχε στα σώματα του Γεώργιου Δικώνυμου Μακρή και Ιωάννη Καλογερή σε επιχειρήσεις εναντίον Βουλγάρων κομιτατζήδων στα Ασπρόγεια Φλώρινας, το 1905.

Στη συνέχεια συγκρότησε δικό του σώμα από 15 άνδρες. Ως οπλαρχηγός έδρασε με το σώμα του στις περιοχές Λεχόβου - Δροσοπηγής από το 1905 έως το 1908.

Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Νεβέσκας (Νυμφαίου) που συγκροτήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση του Βουλγαρικού κινδύνου.

Η διάδοση φημών ότι είναι πράκτορας των Βουλγάρων, οδήγησε τη μυστική Ελληνική οργάνωση "Αθηνά" να εκδόσει διαταγή εξόντωσής του. Όταν το έμαθε ο Τάκης Γκόλνας προσέτρεξε αυτοβούλως στο Προξενείο Μοναστηρίου προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις από τον Έλληνα πρόξενο Νικόλαο Ξυδάκη. Μετά τις εκατέρωθεν εξηγήσεις ο Τάκης Γκόλνας κρίθηκε αθώος και αποχώρησε. Κατά την έξοδό του από το προξενείο, έπεσε σε θανάσιμη ενέδρα. Η Ελληνική νεολαία Μοναστηρίου είχε συγκροτήσει ομάδα εκτελεστών, οργανώνοντας δολοφονίες και εκτελέσεις Βουλγάρων πρακτόρων και Ελλήνων προδοτών. Έτσι οι εκτελεστές, μη γνωρίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις επιτέθηκαν και τραυμάτισαν βαριά τον Τάκη Γκόλνα.

Ξεψύχησε κατά τη διακομιδή του στο Ελληνικό νοσοκομείο Μοναστηρίου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ημερολόγιο Βάρδα 1904-1907", επιμέλεια Γ. Πετσίβα, τόμος Α΄, σσ. 128, 169
  • "Αφανείς, Γηγενείς Μακεδονομάχοι", επιστημονική επιμέλεια: Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, εκδόσεις University Studio Press, 2008