Δημήτριος Γκρίτζαλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Γκρίτζαλης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτριος Γκρίτζαλης (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Δημήτριος Γκριτζάλης ήταν Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του ‘21 με καταγωγή από το Ψάρι Τριφυλίας στην Μεσσηνία.

Αδερφός του ήταν ο επίσης αγωνιστής Γιαννάκης Γκριτζάλης, ο οποίος το 1823 διακρίθηκε και ως χιλίαρχος[1].

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ο Γκρίτζαλης μετέβη μαζί με τον αδελφό του Γιαννάκη, από τη Κωνσταντινούπολη όπου διέμεναν και δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του εμπορίου[2], στο Μωριά και στα Μαγούλιανα της Γορτυνίας, όπου έμεινε εκεί πολεμώντας με τους Καρυτινούς κατά την πολιορκία της Τριπολιτσάς.[3] Μετά την επιτυχή άλωση της Τριπολιτσάς μετέβησαν μαζί με τον αδελφό του και τον Αναγνώστη Παπατσώρη, στα Κοντοβούνια της Τριφυλίας στην Μεσσηνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. 14 (ΣΤ΄). Αθήνα: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. 1981. σελ. 202. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 
  2. «Γκρίτζαλης Γιαννάκης». Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. 3. (Στο www.greekencyclopedia.com). Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. Φώτιος Χρυσανθόπουλος (1888). Σταύρος Ανδρόπουλος, επιμ. Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. σελ. 104. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010.  Το επίθετό του αναφέρεται με την «εξευγενισμένη» μορφή Γκρίτσαλης.