Δημήτρης Χασάπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημήτρης Χασάπης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτρης Χασάπης (Ελληνικά)
Γέννηση1949
Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
διδάσκων πανεπιστημίου
πολιτικός
συνδικαλιστής
ΕργοδότηςΟργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

O Δημήτρης Χασάπης είναι Έλληνας ακαδημαϊκός με συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα. Γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1949. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1967-1972) και στο City University του Λονδίνου (1977-1978), ενώ το 1992 αναγορεύτηκε διδάκτορας στις Επιστήμες της Αγωγής με ειδίκευση στη διδακτική  των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Εκπαιδευτική/Ακαδημαϊκή Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργάστηκε για πολλά χρόνια (1976-1994) ως εκπαιδευτικός στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και συμμετείχε σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης καθώς και σε ομάδες εργασίας πολλών Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ως εμπειρογνώμονας σε ζητήματα αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης. Παράλληλα, από το 1989 έως το 1994 δίδαξε ως Έκτακτος Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Το 1994 εκλέχτηκε καθηγητής διδακτικής μαθηματικών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2008 μετακινήθηκε στο Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αφυπηρέτηση του από το πανεπιστήμιο (2016) ανακηρύχτηκε Ομότιμος Καθηγητής.

Διετέλεσε, επίσης, για πολλά χρόνια (2005-2015) Καθηγητής-Σύμβουλος εκπαίδευσης ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πολιτική/Συνδικαλιστική Δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα ανέπτυξε συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα. Εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (1979-1982) και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της (1979-1980).

Διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Δ.Ε.Π. του Α.Π.Θ. (2003-2006) και Πρόεδρος του Συλλόγου Δ.Ε.Π. του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Ε.Κ.Π.Α. (2010-2014).

Ήταν ένας από τους καθηγητές του Α.Π.Θ. οι οποίοι τον Νοέμβριο του 2006 αποκάλυψαν και κατάγγειλαν  το περιστατικό της κακοποίησης από αστυνομικούς σπουδαστή, που έγινε γνωστό ως "[[Αυγουστίνος Δημητρίου#%CE%97 %CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7 %CF%84%CE%B7%CF%82 %CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%B|υπόθεση της ζαρντινιέρας]]", γεγονός για το οποίο οδηγήθηκε στα δικαστήρια από υπαίτιους αστυνομικούς.[1] [2] [3]

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Παιδείας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων στην πρώτη Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2015.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συγγράψει βιβλία, επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά καθώς και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους για ζητήματα μάθησης και διδασκαλίας των μαθηματικών, οργάνωσης της μαθηματικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης εκπαιδευτικών-μαθηματικών καθώς και για προβλήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων. Έχει, επίσης, συγγράψει βιβλία για παιδιά με στόχο την εξοικείωση τους με τα μαθηματικά. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, (ανακτήθηκε 30-10-2019)


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]