Δηιδάμεια Β΄ της Ηπείρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δηιδάμεια Β΄
Βασίλισσα της Συμμαχίας των Ηπειρωτών
Περίοδος εξουσίας
β΄ μισό 3ου αιώνα π.Χ.
ΠροκάτοχοςΠτολεμαίος Β΄
Διάδοχος(ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ)
Κοινό των Ηπειρωτών
ΕθνικότηταΕλληνίδα, Ηπειρώτισσα, Μολοσσίδα
Οίκος/ΓενεάΑιακίδες
ΠατέραςΠύρρος Β΄
Μητέραάγνωστη

Η Δηιδάμεια [1] (3ος αιώνας π.Χ.) ήταν βασίλισσα της Ηπείρου, μέλος της Δυναστείας των Αιακιδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας της ήταν ο βασιλιάς Πύρρος Β', και η ίδια ανήλθε στο θρόνο μετά το θάνατο του διαδόχου του και θείου της, Πτολεμαίου. Αποτελεί τον τελευταίο ηγεμόνα της Δυναστείας καθώς μετά από εκείνη η εξουσία πέρασε στο Κοινόν των Ηπειρωτών.[2]

Πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση στην Αμβρακία την οποία ετοιμαζόταν να κατακτήσει. Τελικά οι κάτοικοί της αναγνώρισαν την κυριαρχία της ζητώντας ειρήνη. Εκείνη δήλωσε πως θα την παρέχει με τον όρο να αναγνωρίσουν το κληρονομικό της δικαίωμα στο θρόνο.[3] Η συμφωνία έκλεισε, ωστόσο οι Ηπειρώτες δεν είχαν την πρόθεση να την τηρήσουν: γρήγορα συνωμότησαν να την δολοφονήσουν, δωροδοκώντας το Νέστορα, έναν άνδρα από τον Οίκο της.[3] Εκείνος τελικά αποφάσισε να μη διαπράξει το φόνο, κι έτσι η Δηιδάμεια κατέφυγε στο Ναό της Αρτέμιδος. Εκεί βρήκε το θάνατο από το σπαθί του Μίλωνα, ενός άνδρα που ήδη τον βάραινε το αμάρτημα της μητροκτονίας.[2][3][4]

Με το θάνατό της έσβησε η Δυναστεία των Αιακιδών βασιλέων της Ηπείρου.[2] Το τελευταίο ζωντανό μέλος της οικογένειας φαίνεται πως ήταν η Νηρηΐς, μια κόρη του Πύρρου Α', η οποία έγινε βασίλισσα της Σικελίας.[4][5] Στην Ήπειρο η εξουσία περιήλθε στο λαό με τη δημιουργία του Κοινού των Ηπειρωτών. Τόσο ο Ιουστίνος,[4] όσο και ο Παυσανίας [6] θεωρούν το θάνατο της Δηιδάμειας ως την αρχή της καταστροφής της χώρας, η οποία επλήγη από πείνα και πολέμους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Justinus (28.3) την αποκαλεί μάλλον λανθασμένα «Λαοδάμεια».
  2. 2,0 2,1 2,2 William Smith, «Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology», (1870), Λήμμα: Deidameia Αρχειοθετήθηκε 2005-12-31 στο Wayback Machine.
  3. 3,0 3,1 3,2 Πολύαινος, «Στρατηγήματα», 8.52
  4. 4,0 4,1 4,2 Marcus Junianus Justinus, «Επιτομή του Πομπήιου Τρόγου»,28.3
  5. William Smith, «Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology», (1870), Λήμμα: Nereis Αρχειοθετήθηκε 2009-10-09 στο Wayback Machine.
  6. Παυσανίας, «Γεωγραφία», 4.35.3