Βιρκέννα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιρκέννα
Σύζυγος του βασιλέα της Συμμαχίας των Ηπειρωτών Πύρρου
Περίοδος εξουσίας
περίπου 292 π.Χ. - 272 π.Χ.
ΕθνικότηταΙλλύρια, Δαρδανή
ΠατέραςΒάρδυλις Β΄
Μητέραάγνωστη
ΣύζυγοςΠύρρος Α΄
ΕπίγονοιΈλενος

Η Βιρκέννα (3ος αιώνας π.Χ.) ήταν μια από τις πέντε[1][2](Αντιγόνη από Συρακούσες 297 π.Χ., Λανάσσα από Παιονία 295 π.Χ., 281 π.Χ. κόρη του Πτολεμαίου Κεραυνού, μετά την Βιρκέννα και τέλος μία άλλη κόρη του Αυδολέων της Παιονίας) γυναίκες του Πύρρου. Ήταν κόρη του Βασιλιά της Δαρδανίας Βάρδυλις Β΄ με καταγωγή από την Δαρδανία της Ιλλυρίας και ήταν πριγκίπισσα. Για διπλωματικούς λόγους την παντρεύτηκε ο Πύρρος και του, χάρισε του τον μικρότερο από τους τρεις (οι άλλοι δύο ονομαζόνταν Αλέξανδρος και Πτόλεμαιος) γιους του, τον Έλενο[3] Ο τελευταίος συνόδεψε σε νεαρή ηλικία τον πατέρα του στη φιλόδοξη εκστρατεία που πραγματοποίησε στην ιταλική χερσόννησο,[4] και κατόπιν στην Πελοπόννησο.[5][6].Ήταν αδελφή του Βαρδύλι Β' και θεία του Κλείτου[7] και η τέταρτη γυναίκα που παντρεύτηκε ο Πύρρος[8] και η νεαρότερη σε ηλικία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαίες
  1. Cabanes
  2. Plutarch's Lives Volume 1 (Modern Library Classics) by Plutarch, Arthur Hugh Clough, John Dryden, and James Atlas (Paperback - April 10, 2001),page 525: "... He had the daughter of Autoleon, King of the Pxonians, Bircenna, Bardyllis the Illyrian's daughter, Lanassa, daughter of Agathocles the Syracusan, ..."
  3. Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι: Πύρρος», §9
  4. Marcus Junianus Justinus, «Επιτομή της Φιλιππικής Ιστορίας του Πομπήιου Τρόγου», 18.1
  5. Marcus Junianus Justinus, «Επιτομή της Φιλιππικής Ιστορίας του Πομπήιου Τρόγου», 25.5
  6. Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι: Πύρρος», §33 και §34
  7. «The Ancient Library - Bardyllis». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2006. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2009. 
  8. Pyrrhus King of Epirus by Petros Garouphalias,1979,page 33,"Later still, he took as his wife Bircenna, daughter of the"
Σύγχρονες