Δαυΐδ του Χάντιγκτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δαυΐδ του Χάντιγκτον
Frontispiece 1863 The Talisman-neat.png
Γέννηση
Θάνατος
Υπηκοότητα Σκωτία
Σύζυγος Ματίλντα του Τσέστερ, Κόμισσα του Χάντινγκτον
Τέκνα John of Scotland, Earl of Huntingdon, Margaret of Huntingdon, Lady of Galloway και Isobel of Huntingdon
Γονείς Ερρίκος της Νορθουμβρίας και Άντα ντε Βαρέν

Ο Δαυΐδ του Χάντιγκτον ή Δαυΐδ της Σκωτίας, ήταν ο 8ος κόμης του Χάντιγκτον (11441219), πρίγκηπας της Σκωτίας και κόμης του Χάντιγκτον, νεώτερος γιος του κόμητος Ερρίκου του Νορθάμπερλαντ και της Άντας του Βαρέν. Παντρεύτηκε τη Μαώ του Τσέστερ με την οποία απέκτησε τρία τέκνα:

  • Μαργαρίτα του Χάντιγκτον
  • Ισαβέλλα του Χάντιγκτον
  • Ιωάννης του Χάντιγκτον

Όταν τελείωσε η κύρια γραμμή διαδοχής στον θρόνο της Σκωτίας ο Φλόρις Ε΄ κόμης της Ολλανδίας απόγονος της αδελφής του Δαυΐδ Άδας ισχυρίστηκε ότι ο Δαυΐδ είχε αρνηθεί τα δικαιώματα του στον θρόνο της Σκωτίας για λογαριασμό των απογόνων του. Αυτό πιθανότερα είναι ψευδές διότι το πιθανότερο είναι να έδωσε προτεραιότητα μόνο στους απογόνους των δύο μεγαλύτερων αδελφών του. Μετά την εξάλειψη της κύριας γραμμής των βασιλέων της Σκωτίας από τον αδελφό του Γουλιέλμο τον λέοντα οι απόγονοι του Δαυΐδ είχαν τον κύριο λόγο για την διαδοχή. Οι δημοφιλέστεροι ήταν ο Ροβέρτος Μπρούς 5ος λόρδος του Ανναντάλ (παππούς του βασιλιά της Σκωτίας Ροβέρτου Α΄) και Ιωάννης της Σκωτίας ήταν οι απόγονοι των θυγατέρων του Δαυΐδ, Ισαβέλλας και Μαργαρίτας αντίστοιχα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα David of Scotland, Earl of Huntingdon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).