Δανιήλ της Μόσχας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δανιήλ της Ρωσίας)
Δανιήλ
Πρίγκιπας της Μόσχας
Περίοδος1263 - 5 Μαρτίου 1303
ΔιάδοχοςΓιούρι Α΄
ΓέννησηΝοέμβριος/Δεκέμβριος 1261
Βλαντίμιρ, Ρωσία
Θάνατος5 Μαρτίου 1303 (42 ετών)
Μόσχα, Ρωσία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός του Αρχάγγελου
ΣύζυγοςΜαρία
ΕπίγονοιΓιούρι της Μόσχας
Αλέξανδρος
Μπόρις
Αφανάσι
Φεντόρα
Ιβάν Α΄ της Μόσχας
ΟίκοςΡουρικίδες
ΠατέραςΑλέξανδρος Νιέφσκι
ΜητέραΑλεξάνδρα
ΘρησκείαΡωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Δανιήλ Αλεξάντροβιτς (Дании́л Алекса́ндрович, Νοέμβριος/Δεκέμβριος 1261 - 5 Μαρτίου 1303) ήταν ο μικρότερος γιος του Αλεξάνδρου Νιέφσκι και προπάτορας όλων των μεγάλων δούκων της Μόσχας.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρίγκιπας Δανιήλ της Μόσχας γεννήθηκε στο Βλαντίμιρ, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου Βλαντίμιρ-Σούζνταλ, το 1261. Ήταν ο τέταρτος και μικρότερος γιος του αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι πρίγκιπα του Νόβγκοροντ, Βλαντίμιρ, Κιέβου, διάσημου στην ιστορία του Ρωσικού κράτους και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας[1]. Μάλλον πήρε το όνομα του διάσημου μακρινού εξαδέλφου του Δανιήλ, που έγινε βασιλιάς της Γαλικίας και της Ρωσίας. Όταν ήταν δύο ετών απεβίωσε ο πατέρας του και κληρονόμησε το μικρότατο πριγκιπάτο της Μόσχας, που η διακυβέρνησή του γινόταν από αντιπροσώπους (tiuns) του θείου του Γιαροσλάβ Γ΄ πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ. Όταν οι αδελφοί του Ντμίτρι και Αντρέι αγωνίστηκαν για το δικαίωμα να κυβερνήσουν τα πριγκιπάτα του Βλαντίμιρ και του Νόβγκοροντ αντίστοιχα, ο Δανιήλ τους υποστήριξε, αλλά μετά το θάνατο του Ντμίτρι συμμάχησε με τον εξάδελφό του Μιχαήλ τού Τβερ και τον ανιψιό του Ιβάν τού Πέρεσλαβλ εναντίον του Αντρέι.

Ο Κωνσταντίνος πρίγκιπας τού Ριανζάν προσπάθησε να καταλάβει τη γη του με τη βοήθεια των Μογγόλων, αλλά νικήθηκε από τον Δανιήλ. Αυτή η μικρή νίκη είναι η πρώτη εναντίον των Μογγόλων και η απαρχή της ελευθερίας των Ρώσων. Το 1300 με κάποιο τέχνασμα συνέλαβε τον Κωνσταντίνο, τον φυλάκισε και δεν τον ελευθέρωσε παρά μόνο αφού εκείνος του παραχώρησε το κάστρο του Κόλομνα. Ήταν μια σημαντική απόκτηση, καθώς τώρα ήλεγχε όλο το μήκος του ποταμού Μόσχα. Ο άπαις ανιψιός του Ιβάν τού Πέρεσλαβλ τού κληροδότησε τα εδάφη του, που περιελάμβαναν και το Πέρεσλαβλ-Ζαλέσκι.

Κατά τη διάρκεια της Μογγολικής επιδρομής και των ερίδων που ακολούθησαν μεταξύ των πριγκίπων, ο Δανιήλ κατάφερε να κρατήσει την ειρήνη στη Μόσχα, μακριά από αιματοχυσίες. Ήταν πράος και ταπεινόφρων και γι' αυτό ο λαός του τον εκτιμούσε και τον σεβόταν. Το 1282 ίδρυσε το πρώτο μοναστήρι της Μόσχας, που είχε μια ξύλινη εκκλησία του Αγ. Δανιήλ.[2] Το 1296 ίδρυσε τη μονή των Θεοφανίων. Έγινε μοναχός λίγο πριν το 1303 που απεβίωσε και ετάφη, σύμφωνα με επιθυμία του, στη μονή του Αγ. Δανιήλ. Το 1652 αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία τιμά την μνήμη του στις 4 Μαρτίου.

Τον διαδέχθηκε ο πρώτος γιος του Γιούρι και έπειτα ο δεύτερος γιος Ιβάν Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγό του Μαρία είχε τουλάχιστον έξι τέκνα. Τα πιο σημαντικά είναι:

  • Γιούρι 1281 - 1325, πρίγκιπας της Μόσχας (1303-1325)
  • Αλέξανδρος απεβ. 1308.
  • Μπόρις απεβ. 1320, πρίγκιπας της Κοστρόμα.
  • Αφανάσι (Αθανάσιος) απεβ. 1322, πρίγκιπας τού Νόβγκοροντ.
  • Φεντόρα (Θεοδώρα), απεβ. 1299, παντρεύτηκε τον Γιαροσλάβ Ρομανόβιτς πρίγκιπα τού Ριαζάν.
  • Ιβάν Α΄ 1288 - 1340, πρίγκιπας της Μόσχας (1325-1340).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. History of St. Daniel Monastery of Moscow
  2. "Right-Believing Prince Daniel of Moscow", Orthodox Church in America

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1] Foundation for Medieval Genealogy, Charles Cawley