Γιούρι της Μόσχας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιούρι της Μόσχας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1281
Θάνατος21  Νοεμβρίου 1325
Σαράι
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Χώρα πολιτογράφησηςΜοσχοβία
Grand Principality of Vladimir
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςKonchaka (1317–1318)[1][2]
ΓονείςΔανιήλ της Μόσχας και Vasilisa of Rostov[3]
ΑδέλφιαΙβάν Α΄ της Μόσχας
Αφανάσι Ντανίλοβιτς
ΟικογένειαΡουρικίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέγας Πρίγκιπας της Μόσχας (1303–1325)
Grand Duke of Vladimir (1318–1322)
Grand Prince of Novgorod (1322–1325)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιούρι Γ΄ (Γεώργιι) Ντανίλοβιτς, ρωσ. Юрий (Георгий) Данилович (1281 - 21 Νοεμβρίου 1325) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας της Μόσχας (1303-25) και μεγάλος πρίγκιπας τού Βλαντίμιρ (1318-22).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος τού Δανιήλ πρώτου πρίγκιπα της Μόσχας και της Μαρίας.

Η πρώτη του επίσημη ενέργεια ήταν να υπερασπιστεί το Περεγιασλάβ-Ζαλέσκι εναντίον τού θείου του Ανδρέα Γ΄ πρίγκιπα τού Γκόροντετς. Το επόμενο έτος απεβίωσε ο Ανδρέας, αλλά ο Γιούρι είχε να ανταγωνιστεί στον τίτλο τού μεγάλου πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ τον Μιχαήλ πρίγκιπα τού Τβερ (εξάδελφο τού πατέρα του). Ενώ ο στρατός τού Τβερ πολιορκούσε το Περεσλάβλ και την ίδια τη Μόσχα, ο Γιούρι Γ΄ μετέβη στη Χρυσή Ορδή, όπου ο χάνος της τον αναβίβασε στην υψηλότερη θέση μεταξύ των πριγκίπων των Ρως.

Εν τω μεταξύ ο Γιούρι κανόνισε τον φόνο τού Κωνστατίν πρίγκιπα τού Ριανζάν. Ο άτυχος αυτός ηγεμόνας είχε συλληφθεί από τον πατέρα τού Γιούρι το 1302 και από τότε εκρατείτο φυλακισμένος στη Μόσχα. Αν και οι κάτοικοι τού Ριαζάν έμειναν έκπληκτοι από μία τέτοια βαρβαρότητα, ο Γιούρι προσάρτησε το φρούριο κλειδί Κολόμνα τού Ριαζάν στο πριγκιπάτο της Μόσχας· επίσης κατέλαβε το Μοζαΐσκ, που ανήκε στο πριγκιπάτο τού Σμολένσκ. Ως το 1314 ο Γιούρι εξασφάλισε την υποστήριξη τού Πέτρου μητοπολίτη της Μόσχας και έκανε συμμαχία με το Νόβγκοροντ εναντίον τού Τβερ. Τώρα ένοιωθε αρκετά ισχυρός, ώστε να προκαλέσει τον Μιχαήλ του Τβερ στην Ορδή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John Fennell, "Princely Executions in the Horde 1308-1339," Forschungen zur Osteuropaischen Geschichte 38 (1988), 9-19.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yury of Moscow της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).