Δανιήλ της Μόσχας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δανιήλ
Danila titularnik 2.jpg
πρίγκιπας της Μόσχας
Περίοδος 1263 - 1303
Διάδοχος Γιούρι
Γέννηση 1261
Βλαντιμίρ
Θάνατος 4 Μαρτίου 1303
Μόσχα
Σύζυγος Μαρία
Επίγονοι Γιούρι
Ιβάν Α' ο πολυχρήματος
Οίκος Ρουρικιδών
Πατέρας Αλέξανδρος Νιέφσκι
Μητέρα Αλεξάνδρα
Θρησκεία Χριστιανός Ορθόδοξος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομέναπ  σ  ε )

O Ντάνιηλ Αλεξάντροβιτς (1261 - 4 Μαρτίου 1303) ήταν ο πρώτος από τους πρίγκιπες (kniaz) της Μόσχας. Ήταν ο 4ος υιός του αγίου Αλεξάνδρου του λεγόμενου Νέβσκι, πρίγκιπα του Βλαντίμιρ.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1261 στο Βλαντίμιρ, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου Βλαντίμιρ-Σούζνταλ.[1] Μάλλον πήρε το όνομα του διάσημου μακρινού εξαδέλφου του Δανιήλ, που έγινε βασιλιάς της Γαλικίας και της Ρωσίας. Όταν ήταν δύο ετών απεβίωσε ο πατέρας του και κληρονόμησε το μικρότατο πριγκιπάτο της Μόσχας, που η διακυβέρνησή του γινόταν από αντιπροσώπους (tiuns) του θείου του Γιαροσλάβ Γ' πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ. Όταν οι αδελφοί του Ντμίτρι και Αντρέι αγωνίστηκαν για το δικαίωμα να κυβερνήσουν τα πριγκιπάτα του Βλαντίμιρ και του Νόβγκοροντ αντίστοιχα, ο Δανιήλ τους υποστήριξε, αλλά μετά το θάνατο του Ντμίτρι συμμάχησε με τον εξάδελφό του Μιχαήλ τού Τβερ και τον ανιψιό του Ιβάν τού Πέρεσλαβλ εναντίον του Αντρέι.

Ο Κωνσταντίνος πρίγκιπας τού Ριανζάν προσπάθησε να καταλάβει τη γη του με τη βοήθεια των Μογγόλων, αλλά νικήθηκε από τον Δανιήλ. Αυτή η μικρή νίκη είναι η πρώτη εναντίον των Μογγόλων και η απαρχή της ελευθερίας των Ρώσων. Το 1300 με κάποιο τέχνασμα συνέλαβε τον Κωνσταντίνο, τον φυλάκισε και δεν τον ελευθέρωσε παρά μόνο αφού εκείνος του παραχώρησε το κάστρο του Κόλομνα. Ήταν μια σημαντική απόκτηση, καθώς τώρα ήλεγχε όλο το μήκος του ποταμού Μόσχα. Ο άπαις ανιψιός του Ιβάν τού Πέρεσλαβλ τού κληροδότησε τα εδάφη του, που περιελάμβαναν και το Πέρεσλαβλ-Ζαλέσκι.

Κατά τη διάρκεια της Μογγολικής επιδρομής και των ερίδων που ακολούθησαν μεταξύ των πριγκίπων, ο Δανιήλ κατάφερε να κρατήσει την ειρήνη στη Μόσχα, μακριά από αιματοχυσίες. Ήταν πράος και ταπεινόφρων και γι' αυτό ο λαός του τον εκτιμούσε και τον σεβόταν. Το 1282 ίδρυσε το πρώτο μοναστήρι της Μόσχας, που είχε μια ξύλινη εκκλησία του Αγ. Δανιήλ.[2] Το 1296 ίδρυσε τη μονή των Θεοφανίων. Έγινε μοναχός λίγο πριν το 1303 που απεβίωσε και ετάφη, σύμφωνα με επιθυμία του, στη μονή του Αγ. Δανιήλ. Το 1652 αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγό του Μαρία είχε τουλάχιστον έξι τέκνα. Τα πιο σημαντικά είναι:

  • Γιούρι 1281 - 1325, πρίγκιπας της Μόσχας (1303-1325)
  • Ιβάν Α' 1288 - 1340, πρίγκιπας της Μόσχας (1325-1340).

Τον διαδέχθηκε ο πρώτος γιος του Γιούρι και έπειτα ο δεύτερος γιος Ιβάν Α΄.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. History of St. Daniel Monastery of Moscow
  2. "Right-Believing Prince Daniel of Moscow", Orthodox Church in America

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1] Foundation for Medieval Genealogy, Charles Cawley