Δαμοφών (γλύπτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δαμοφών
Γενικές πληροφορίες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγλύπτης[1]
Περίοδος ακμής2ος αιώνας π.Χ.
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Γλυπτά του Δαμοφώντα από τον ναό της Δέσποινας στην Λυκόσουρα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Ο Δαμοφών (αρχ.ελληνικά: Δαμοφῶν, 5ος αιώνας π.Χ.) ήταν γλύπτης με καταγωγή από την Μεσσηνία. Η ακριβής χρονολόγηση του είναι αβέβαιη, και κυμαίνεται από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. έως και τον 2ο αιώνα π.Χ.. Το πιο διάσημο έργο του ήταν στο Αίγιο της Αχαΐας, και ήταν το γλυπτό της Ειλείθυιας (Λουκίνα στα λατινικά) όπου το πρόσωπο και τα δάχτυλα χεριών και ποδιών ήταν από μάρμαρο και το υπόλοιπο σώμα από ξύλο. Άλλα γλυπτά τα οποία είχε δημιουργήσει ήταν αγάλματα της Υγείας και του Ασκληπιού τα οποία είχαν επιγραφή του ονόματος του στη βάση τους, μαρμάρινο άγαλμα της Μεγάλης Μητέρας στην Μεσσηνία, άγαλμα της Αρτέμιδος Λαφρίας, κολοσσιαία κεφαλή του τιτάνα Άνυτου, και αρκετά άλλα αγάλματα στον ναό του Ασκληπιού. Στην Μεγαλόπολη επίσης υπήρχαν γλυπτά του με ξύλινο σώμα και μαρμάρινο πρόσωπο και άκρα, καθώς και ένα μεγάλο σύμπλεγμα γλυπτών της Δέσποινας και της Δήμητρας καθισμένης σε θρόνο. Αναφέρεται πως ανέλαβε εργασίες συντήρησης στο άγαλμα του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, καθώς οι ελεφάντινες πλάκες του είχαν χαλαρώσει.[2][3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 17  Νοεμβρίου 2010. 500099079. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2021.
  2. «A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, Da'mophon». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017. 
  3. «Damophon». 1911 Encyclopædia Britannica Volume 7. https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Damophon. 
  4. Παυσανίας. «Ἐλλάδος περιήγησης». perseus.tufts.edu. σελ. 4.31.