Δαμοφών (γλύπτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δαμοφών ο Μεσσήνιος)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δαμοφών
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγλύπτης
Γλυπτά του Δαμοφώντα από τον ναό της Δέσποινας στην Λυκόσουρα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Ο Δαμοφών (αρχ.ελληνικά: Δαμοφῶν, 5ος αιώνας π.Χ.) ήταν γλύπτης με καταγωγή από την Μεσσηνία. Η ακριβής χρονολόγηση του είναι αβέβαιη, και κυμαίνεται από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. έως και τον 2ο αιώνα π.Χ.. Το πιο διάσημο έργο του ήταν στο Αίγιο της Αχαΐας, και ήταν το γλυπτό της Ειλείθυιας (Λουκίνα στα λατινικά) όπου το πρόσωπο και τα δάχτυλα χεριών και ποδιών ήταν από μάρμαρο και το υπόλοιπο σώμα από ξύλο. Άλλα γλυπτά τα οποία είχε δημιουργήσει ήταν αγάλματα της Υγείας και του Ασκληπιού τα οποία είχαν επιγραφή του ονόματος του στη βάση τους, μαρμάρινο άγαλμα της Μεγάλης Μητέρας στην Μεσσηνία, άγαλμα της Αρτέμιδος Λαφρίας, κολοσσιαία κεφαλή του τιτάνα Άνυτου, και αρκετά άλλα αγάλματα στον ναό του Ασκληπιού. Στην Μεγαλόπολη επίσης υπήρχαν γλυπτά του με ξύλινο σώμα και μαρμάρινο πρόσωπο και άκρα, καθώς και ένα μεγάλο σύμπλεγμα γλυπτών της Δέσποινας και της Δήμητρας καθισμένης σε θρόνο. Αναφέρεται πως ανέλαβε εργασίες συντήρησης στο άγαλμα του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, καθώς οι ελεφάντινες πλάκες του είχαν χαλαρώσει.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, Da'mophon». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017. 
  2. «Damophon». 1911 Encyclopædia Britannica Volume 7. https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Damophon. 
  3. Παυσανίας. «Ἐλλάδος περιήγησης». perseus.tufts.edu. σελ. 4.31.