Δαμάστιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με την ονομασία Δαμάστιον ή Δαμάστιο αναφέρεται από τον Στράβωνα αρχαία ελληνική πόλη με μεταλλεία αργύρου που βρισκόταν μεταξύ της Μακεδονίας και Βορείου Ηπείρου. Περί της ύπαρξης αυτής της πόλης το πιστοποιούν σπουδαία ασημένια νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ. που έχουν βρεθεί τα επονομαζόμενα "Δαμαστινά"

Τα νομίσματα αυτά απεικονίζουν στη μία όψη το κεφάλι του Απόλλωνα ενώ στην άλλη τρίποδα με διάφορα σύμβολα και την επιγραφή "ΔΑΜΑΣΤΙΝΩΝ", εξ ου και η ονομασία αυτών των νομισμάτων.

Η θέση της αρχαίας αυτής πόλης δεν έχει μέχρι σήμερα εξακριβωθεί, υποστηρίζεται κατ΄ άλλους ότι είναι το σημερινό Αργυρόκαστρο και κατ΄ άλλους το Τεπελένι στη σημερινή Αλβανία.

Το αρχαίο νόμισμα του Δαμάστιου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαίος στατήρας του Δαμαστίου. 4ος αι. π.Χ.

Το Δαμάστιο είχε κόψει νόμισμα, και μερικά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί.[1]

  • Ο αργυρός Φοινικικός στατήρας του Δαμαστίου του 4ου αι. π.Χ. απεικονίζει το δεξί προφίλ της προτομής του Απόλλωνα. Έχει κοντά μαλλιά και είναι δαφνοστεφανωμένος. Η πίσω όψη φέρει την επιγραφή ΚΗΦΙ ΔΑΜΑΣΤ και ΙΝΩΝ στο αριστερό, κάτω και δεξιό άκρο αντίστοιχα. Απεικονίζει έναν τρίποδα. Το κέρμα έχει διάμετρο 26,5 χιλ. και ζυγίζει 13,11 γραμ..[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 John Ward (1832-1912) και Sir George Francis Hill (1867-1948), επιμ. (1902). Greek coins and their parent cities (στα Αγγλικά). Λονδίνο: Murray. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2009. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.5ος, σ.766
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.19ος, σ.368