Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ten Days That Shook The World
Ten Days That Shook The World Cover.jpg
εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης
Συγγραφέας Τζον Ριντ
Είδος Μυθιστόρημα
Εκδότης Boni & Liveright, New York
Ημερομηνία έκδοσης 1919
ISBN ISBN 978-960-224-684-9 (ελληνικά)

Το Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο (αγγλ. Ten Days That Shook The World) είναι μυθιστόρημα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζον Ριντ με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στην Ρωσία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ριντ εργάζονταν για το περιοδικό The Masses, σοσιαλιστικού πολιτικού περιεχομένου, ως ανταποκριτής της Ρωσικής Eπανάστασης. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ρωσία και επέστρεψε στην Αμερική το 1918. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1919 με έναν πρόλογο που έγραψε ο Λένιν. Ο Ριντ έγινε διάσημος. Αργότερα το βιβλίο λογοκρίθηκε από τον Στάλιν επειδή το έκρινε φιλοτροτσκικό. Λογoκρίθηκε επισης και στην Αγγλία, ενώ κάηκε στην πυρά από τους Ναζί το 1933.

Το μυθιστόρημα έγινε έργο του κινηματογράφου το 1928 (Οκτώβρης), που απαγορεύθηκε στη Ναζιστική Γερμανία, καθώς και το 1982 (Red Bells) στην ΕΣΣΔ. Επίσης, η ζωή του ίδιου του Ριντ μαζί με τμήματα του βιβλίου απετέλεσαν τη βάση για την αμερικανική ταινία του 1981 Οι Κόκκινοι σε σκηνοθεσία Γουόρεν Μπίτι.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο περιγράφει την ζωή πολλών επαναστατών της Οκτωβριανής επανάστασης, του Γκριγκόρι Ζινόβιεφ, Καρλ Ράντεκ και άλλων, που γνώριζε προσωπικά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]