Δάσος Ρόμινσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δάσος Ρόμινσκα
Δάσος Ρόμινσκα

Το δάσος Ρόμινσκα (Πολωνικά: Puszcza Romincka, Λιθουανικά: Romintos giria, Γερμανική γλώσσα: Rominter Heide) γνωστό και ως Krasny Les (Ρώσικα: Красный лес), είναι ένα δάσος που εκτείνεται από το νοτιοανατολικό ρώσικο Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ έως το βορειοανατολικό πολωνικό βοεβοδάτο Βαρμίνσκο-μαζούρο. Η Παλαιαρκτική οικοπεριοχή είναι μέρος του Τάιγκα Μεγαοικοσύστηματος.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πολωνικά και τα γερμανικά ονόματα όπως το ποτάμι Ρομίντα/Ρομίντε προέρχονται από τη λιθουανική συλλαβή rom, που σημαίνει ήρεμος , καθώς το δάσος βρίσκεται στην περιοχή της Λιθουανίας η οποία συμπεριλαμβανόταν στην Πρωσία.Το ρωσικό όνομα, Krasny Les, σημαίνει 'το κόκκινο δάσος'.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δάσος Ρόμινσκα

Η συνολική έκταση του τοπίου Ρόμινσκα είναι 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα(97 τετραγωνικά μίλια), και εκτείνεται από τη περιοχή της Λίμνης Μασούριαν έως τα σύνορα με τη Λουθιανία στη λίμνη Βιστίτης στα ανατολικά.Το νότιο τμήμα της Πολωνίας (περίπου το ένα τρίτο της περιοχής) είναι προστατευόμενη ζώνη γνωστή ως πάρκο 'Puszcza Romincka'.

Ο ποταμός Krasnaya ρέει μέσω του δάσους Ρόμινσκα. Σημαντικοί οικισμοί στην περιοχή περιλαμβάνουν το 'Krasnolesye' στην περιοχή Καλίνινγκραντ, καθώς και τα 'Żytkiejmy' και 'Gołdap' στην Πολωνία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυνηγετικό καταφύγιο το 1914

Μέρος της ιστορικής περιοχής της Ανατολικής Πρωσίας, τα εκτεταμένα δάση ήταν γνωστά για τους ερυθρούς πληθυσμούς των ελάτων τους και έγιναν δημοφιλές μέρος για κυνήγι για τους πρίγκιπες 'Hohenzollern' που κυβερνούσαν το Δουκάτο της Πρωσίας από το 1525. Μέρος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας από το 1871 και μετά, ένα μεγάλο μέρος στο 'Rominter Ο Heide' αγοράστηκε από τον αυτοκράτορα 'Wilhelm II', ο οποίος είχε χτίσει εδώ το 1891 το κυνηγετικό καταφύγιο Rominten , καθώς και ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Χούμπερτ. Οι σκηνές κυνηγιού διαιωνίστηκαν από αξιοσημείωτους ζωγράφους όπως ο Richard Friese (1854-1918).

Έχοντας καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διοικούνταν μαζί με το κυνηγετικό καταφύγιο, μετά την παραίτηση του Wilhelm το 1918, από το Ελεύθερο Κράτος της Πρωσίας.Ο υπουργός-πρόεδρος Όττο Μπράουν επισκέπτονταν ήταν συχνός επισκέπτης.Αργότερα τα ακίνητα κατασχέθηκαν από τον ναζιστή υπουργό Χέρμαν Γκόρινγκ ο οποίος στη συνέχεια έφτιαξε το κυνηγετικό καταφύγιο 'Reichsjägerhof Rominten' γύρω στο 1936.Χρησίμευσε επίσης ως έδρα του Γκόρινγκ κατά τη διάρκεια της γερμανικής επιχείρησης Μπαρμπαρόσσα το 1941.

Η Διάσκεψη του Πότσδαμ μετά τον Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διαίρεσε τη περιοχή μεταξύ αποκατασταθείσας Πολωνικής Δημοκρατίας και της Σοβιετικής ένωσης.

Η γερμανική ιστορία της περιοχής τεκμηριώνεται στο Περιφερειακό Μουσείο Ανατολικής Πρωσίας στο Λύνεμπουργκ και στο γερμανικό Μουσείο Κυνηγιού και Ψαρέματος στο Μόναχο. Τα τελευταία χρόνια, ο κυνηγετικός τουρισμός έχει γίνει και πάλι δημοφιλής.

Authority Control : GND: 4050500-5[1] , NKC :ge519532[2] , VIAF :236799994[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Katalog der Deutschen Nationalbibliothek». portal.dnb.de. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2020. 
  2. «AUT - Full View of Record». aleph.nkp.cz. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2020. 
  3. «Virtual International Authority File».