Γόνδολα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά σκάφος. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Γόνδολα (αποσαφήνιση).
Γόνδολα

Η γόνδολα (gondola) αποτελεί σήμερα ιδιαίτερο τύπο ελαφρού σκάφους, λέμβου, γενικού μήκους περίπου 10 μέτρων γνωστό από τους χρόνους της Ενετικής Δημοκρατίας και που διατηρείται ως πορθμείο γενικής χρήσης στη Βενετία. Το όνομά προέρχεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «κονδοῦρα», που αφορούσε έναν τύπο βάρκας που χρησιμοποιείτο στις ανατολικές ακτές της Αδριατικής.

Ιδιότυπη χαρακτηρίζεται η πλώρη της γόνδολας που υψώνεται κάθετα ως ακροστύλιο σχήματος S και που θυμίζει αμυδρά τον «χηνίσκο» των αρχαίων τριήρεων έχοντας το άνω άκρο στραμμένο προς τα έξω του σκάφους. Επίσης ιδιότυπος είναι και ο θαλαμίσκος στο κέντρο, που ονομάζεται «καπονέρα» (caponera) ή «φέλτζα» (felza), επενδυμένος με σκουρόχρωμο ύφασμα έχοντας εγκάρσια φαρδύ κάθισμα σχήματος ανάκλιντρου, καθώς και πτυσσόμενα καθίσματα στο πλάι.

Η Γόνδολα κινείται από έναν ή (σπανιότερα) δύο γονδολιέρηδες που δεν κωπηλατούν ούτε ουραδίζουν αλλά χρησιμοποιώντας το κουπί σαν σκούπα, το βυθίζουν στο νερό και σπρώχνουν προς τα πίσω, ή αβαράροντας στο βυθό. Με τον τρόπο αυτό οι γόνδολες κινούνται με κάποια ασφαλή ταχύτητα ανάλογη του υφιστάμενου χώρου. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η γόνδολα είναι το μοναδικό σκάφος στη ναυπηγική που δεν ακολουθεί ταυτόσημη κατά πλευρά ομοιομορφία, ακριβώς επειδή στη μια πρυμναία πλευρά στέκεται ο γονδολιέρης και χειρίζεται το κουπί.