Γυναίκα με καπέλο (Ανρί Ματίς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γυναίκα με καπέλο
422px-Matisse-Woman-with-a-Hat.jpg
Ονομασία Γυναίκα με καπέλο
Δημιουργός Ανρί Ματίς
Έτος δημιουργίας 1905
Είδος Ελαιογραφία σε μουσαμά
Ύψος 79,4cm
Πλάτος 59,7cm
Πόλη Σαν Φρανσίσκο
Μουσείο Ιδιωτική συλλογή

Κατά τον Σοπενχάουερ: «Το φως είναι ότι πιο απολαυστικό πράγμα γιατί συμβολίζει οτιδήποτε κάνει καλό, οτιδήποτε γιατρεύει. Σε όλες τις θρησκείες του κόσμου συμβολίζει την αιώνια σωτηρία». Ο Ματίς αγωνίστηκε να φτάσει στο σημείο, ώστε οι πίνακές του να έχουν τη δύναμη να γεννούν το φως, όσο περνούσε ο χρόνος τόσο περισσότερο ώσπου στο τέλος εξαφάνισε από τα έργα του την πραγματικότητα και τις σκιές της.[1]

Η ονομασία Φωβισμός από την γαλλική λέξη fauve (αγρίμι) που δόθηκε με προφανή υποτιμητική πρόθεση στο νέο τρόπο ζωγραφικής περιέχει το θέμα της ελληνικής λέξης φως που αποδίδει τις πραγματικές διαθέσεις του Ματίς.

Η αμερικανίδα συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν, που επισκέφθκηκε την έκθεση περιγράφει τη συμπεριφορά του κόσμου μπροστά στο πιο πολυσυζητημένο έργο, τη γυναίκα με το καπέλο: «Οι άνθρωποι γελούσαν δυνατά, κορόιδευαν το έργο και το γρατζούνιζαν. Η Γερτρούδη Στάιν δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο πίνακας της φαινόταν εντελώς φυσικός. Τον αδελφό της τον ενθουσίασε λιγότερο, αλλά συμφώνησε κι αυτός και τον αγόρασαν. Τότε αυτή ξαναγύρισε να το κοιτάξει για άλλη μια φορά και κατάπληκτη είδε όλους να την περιγελούν». Σήμερα ο πίνακας βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φραντσίσκο (San Francisco Museum of Modern Art).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jack D. Flam, Matisse on Art, 1973 ISBN 0-7148-1518-7