Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γραφείο καιρού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γραφεία Καιρού ονομάζονται ειδικά γραφεία (χώροι) που βρίσκονται στους αερολιμένες και στους σημαντικότερους λιμένες μιας χώρας. Κύρια αποστολή τους είναι να εκδίδουν δελτία καιρού, να κάνουν πρόγνωση του καιρού και να δίνουν λεπτομερείς οδηγίες και πληροφορίες στους πιλότους και πλοιάρχους για τις καιρικές συνθήκες που επίκειται να συναντήσουν στη διάρκεια των δρομολογίων τους. Οι πιλότοι με την σειρά τους ανάλογα των καιρικών προβλέψεων, υπολογίζουν αν θα χρειαστεί να κάνουν αλλαγές πορείας, ρυθμίζουν την ποσότητα καυσίμων που θα χρειαστούν καθώς και το ανάλογο βάρος των εμπορευμάτων που θα μεταφέρουν με το αεροσκάφος. Όμως και αυτοί φθάνοντας στον προορισμό τους παρέχουν στον υπεύθυνο μετεωρολόγο του Γραφείου Καιρού κάθε σχετική πληροφορία για τον καιρό που συνάντησαν στο ταξίδι τους.

Με αυτόν τον τρόπο οι μετεωρολόγοι των κεντρικών εθνικών Υπηρεσιών διασταυρώνουν τις πληροφορίες αυτές από τα Γραφεία Καιρού με εκείνες των Μετεωρολογικών σταθμών και με τις δικές τους παρατηρήσεις, σε συνεργασία ξένων αντίστοιχων Υπηρεσιών, και συντάσσουν το "Δελτίο Καιρού".
Καθίσταται βέβαια φανερό πως τα Γραφεία Καιρού προκειμένου ν΄ ανταποκριθούν στη σπουδαία αποστολή τους λειτουργούν επί 24ώρου βάσης όλες τις ημέρες του χρόνου χωρίς αργίες και των οποίων το προσωπικό εναλλάσσεται ανά 8ωρο.

Επικεφαλής του ειδικευμένου προσωπικού αυτών των Γραφείων είναι έμπειροι μετεωρολόγοι - προγνώστες, όπως αποκαλούνται. Η εργασία τους είναι εντατική και επίπονη όπως και οι ευθύνες για την ασφάλεια πτήσεων καθώς και των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες μεγάλες.

Είναι γεγονός πως σ΄ ένα επισκέπτη σε Γραφείο Καιρού αεροδρομίου δίκαια θα του δημιουργηθεί η εντύπωση πως βρίσκεται σε επιτελικό γραφείο (αίθουσα) πολεμικών επιχειρήσεων και μάλιστα στο στάδιο των κρίσιμων μαχών της D-Day, που συμβαίνουν σε κάποιο μέτωπο. Ο εκκωφαντικός θόρυβος των αεροσκαφών, συμπληρούμενος με εκείνον των τηλετύπων, ιδιαίτερα κατά την εκπομπή και λήψη των κωδικοποιημένων μετεωρολογικών τηλεγραφημάτων με την συνέχεια αποκωδικοποίησή τους, που αν και σήμερα κάπως έχει ελαττωθεί με τα φαξ, η σύνταξη των χαρτών καιρού, την τοποθέτηση των στοιχείων επ' αυτών από τις ηλεκτρονικές σήμερα συσκευές «Plotter», οι ρίψεις ραδιοβολίδων, οι αναλύσεις που ακολουθούν, που δεν υστερούν από εκείνες των επιτελείων, μέχρι και να συμπληρωθούν οι παρατηρήσεις επί χαρτών καιρού επιφανείας και χαρτών καιρού ανώτερης ατμόσφαιρας προκειμένου τελικά να συνταχθεί ο (μετεωρολογικός χάρτης) και οι συνεχείς επισκέψεις των πιλότων διαφόρων εθνικοτήτων για ενημέρωση, κάνουν τον επισκέπτη να παρακολουθεί με δέος.

Και όμως η συνεχής επίπονη και ποικιλόμορφη αυτή εργασία των Γραφείων Καιρού αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει πρώτα την ζωή και ύστερα την άνεση χιλάδων επιβατών που ταξιδεύουν σήμερα σε τόσο έντονο ρυθμό τόσο εντός μιας Χώρας όσο και από Χώρα σε Χώρα. Για να γίνει δε περισσότερο γνωστή η πολύτιμη αυτή προσφορά των Γραφείων Καιρού ο W.M.O. όρισε κάθε χρόνο η 23 Μαρτίου να εορτάζεται παγκοσμίως η Ημέρα της Μετεωρολογίας.