Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από W.M.O.)
Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
ΣυντομογραφίαW.M.O.
Ίδρυση23 Μαρτίου 1950
ΤύποςΟργανισμός
ΈδραΓενεύη
Ελβετία Ελβετία, Ελβετία
ΕπικεφαλήςΠρόεδρος
Gerhard Adrian [1]
από το 2019
 Γερμανία
Γενικός Γραμματέας
Πετρίτη Ταλάλας[2]
από το 2016
 Φινλανδία
Ιστότοποςwww.wmo.int

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization, WMO), ελληνικά Π.Μ.Ο. (πι-μι-ό), ιδρύθηκε το 1950 και αποτελεί σήμερα ένα από τους πλέον εξειδικευμένους οργανισμούς του ΟΗΕ. Εδρεύει στη Γενεύη και έχει μέλη όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

Κύριος σκοπός του Οργανισμού αυτού είναι η μεταξύ των χωρών συνεργασία για καλλίτερες και πληρέστερες πληροφορίες στους ενδιαφερομένους και κυρίως στη Ναυτιλία και την Αεροπορία με την ανάπτυξη δικτύων Μετεωρολογικών Σταθμών και την κατά τακτά διαστήματα αναφορά παρατηρήσεων και σταθεροποίηση αυτών, επ΄ ωφελεία στη ναυσιπλοΐα, την αεροπλοΐα, τη γεωργία κ.λπ. Επίσης, προάγει και διατηρεί συστήματα ταχείας ανταλλαγής στοιχείων των σχετικών παρατηρήσεων, ενώ ενθαρρύνει την έρευνα και εκπαίδευση επί του αντικειμένου του.

Όργανα ΠΜΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όργανα του Π.Μ.Ο. είναι:

  1. Το Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο του Οργανισμού, καθορίζει την πολιτική. Κάθε κράτος μέλος και επικράτεια εκπροσωπείται από έναν μόνιμο αντιπρόσωπο με τον WMO όταν το Κογκρέσο συνέρχεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το Κογκρέσο εκλέγει τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Οργανισμού και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου. και διορίζει τον Γενικό Γραμματέα.
  2. Η Εκτελεστική Επιτροπή που συγκροτείται από 24 Χώρες-μέλη.
  3. Η Γενική Γραμματεία του Π.Μ.Ο. που μπορεί να υπηρετήσει το πολύ δύο τετραετείς θητείες.[3]

Προς διευκόλυνση του έργου, των σκοπών και στόχων του ΠΜΟ, πέραν των παραπάνω, υφίστανται και έξι ακόλουθες επιμέρους "Περιφερειακές Μετεωρολογικές Ενώσεις" (Αφρικής, Ασίας, Ν. Αμερικής, Β. και Κ. Αμερικής, Ευρώπης και ΝΔ. Ειρηνικού).

Ιδιαίτερο τμήμα του W.M.O. είναι η «Επιτροπή Ναυτιλιακής Μετεωρολογίας» (Commission for Maritime Meteorology) γνωστή και ως M.M. (=Εμ Εμ). Μαζί με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) οδήγησε στη δημιουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος.

Αναγνωρισιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μια κοινή δημιουργία του WMO και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης «για τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν και να διαδώσουν μεγαλύτερη γνώση σχετικά με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να τεθούν οι βάσεις για τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής».[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Σύγχρονο Ναυτιλιακό Λεξικό" Interbooks Αθήναι 1977 σ.55
  • Α. Ζιμπουλάκη "Διεθνές Δίκαιο" - Αθήνα 1979 σ.136

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]