Γρασούλφος Α΄ του Φρίουλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γρασούλφος Α΄ του Φρίουλι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας
Θάνατος590
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΓισούλφος Α΄ του Φρίουλι
ΓονείςΑυδοΐνος και Ροδελίνδη
ΑδέλφιαΑλβοΐνος
ΟικογένειαΟίκος των Γκαουζιδών

Ο Γρασούλφος Α΄, γερμ. Grasulf I (απεβ. μετά το 571) από τον Οίκο των Γκαουζιδών ήταν ο πρώτος ηγεμόνας των Λομβαρδών μετά τη μετανάστευσή τους στην Ιταλία. Ίσως ήταν ο πρώτος δούκας τού Φρίουλι. Ο γιος του Γισούλφος Α΄ ήταν σίγουρα δούκας εκεί και ο Παύλος ο Διάκονος τον ονομάζει πρώτο δούκα, αλλά μερικοί μελετητές θεωρούν τον Γρασούλφο βασισμένοι σε μία διπλωματική επιστολή, που τον αναφέρει ως δούκα.

Ο Αλβοΐνος ηγεμόνας των Λομβαρδών, αδελφός του Γρασούλφου Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Αυδοΐνου και αδελφός του Αλβοΐνου ηγεμόνα των Λομβαρδών.

Η επιστολή γράφτηκε από τον Γκόγκο, Φράγκο μαγιορδόμο στην Αυστρασία υπό τον Σιγηβέρτο Α΄ και τον Χιλδεβέρτο Β΄, κάποια στιγμή από την άνοδο του Γκόγκο στο αξίωμα το 571 ως το τέλος του το 581. Δεν έχει ημερομηνία και ο Γκόγκο δεν αναφέρει ποιον από τους δύο βασιλείς υπηρετούσε τότε. Παραδοσιακά αποδίδεται στο 581, έτος του τέλους του, αλλά μία εναλλακτική άποψη δόθηκε από τον Βάλτερ Γκόραρτ, που τοποθετεί την επιστολή το 571-572, τότε που ο Σιγηβέρτος Α΄ έστειλε πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτήν ο Γκόγκο επισπεύδει τον Γρασούλφο Α΄ να συμμαχήσει με τους Φράγκους, για να εκτοπίσουν τους infestantes (άλλους βαρβάρους) από την Ιταλία σε ομοσπονδία με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τον πάπα. Οι πρέσβεις περίμεναν στην Αυστρασία για την απάντηση τού Γρασούλφου Α΄, σε περίπτωση που θα ήθελε να καθυστερήσει την απάντησή του προς τον βασιλιά.

Αν και η ακριβής τοποθεσία της έδρας εξουσίας τού Γρασούλφου Α΄ είναι άγνωστη, αν είχε εξουσιάσει, η επιστολή του Γκόγκο είναι απόδειξη ότι η "Αυλή του Φρίουλι" ήταν ικανή να χειριστεί επιτηδευμένη βασιλική αλληλογραφία, σε λιγότερο από μία δεκαετία έπειτα από την άφιξη των Λομβαρδών στο Ιταλικό έδαφος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bachrach, Bernard S. The Anatomy of a Little War: A Diplomatic and Military History of the Gundovald Affair (568–586). Boulder, CO: Westview Press, 1994.
  • Everett, Nicholas. Literacy in Lombard Italy, c. 568–774. Cambridge: Cambridge University Press, 2003. ISBN 0-521-81905-9.
  • Nelson, Janet L. "Queens as Jezebels: Brunhild and Balthild in Merovingian History." Medieval Women: Essays Dedicated and Presented to Professor Rosalind M. T. Hill, ed. D. Baker. Studies in Church History: Subsidia, vol. 1 (Oxford: Blackwell, 1978), pp. 31–77. Reprinted in Politics and Ritual in Early Medieval Europe. London: Hambledon Press, 1986. ISBN 0-907628-59-1.